Under 2016 lanserade Mila Gothenburg lyckoänglar, sedan dess har dessa smycken synts mer och mer ute i stallarna. Vi har pratat med Michaela Görloff, skaparen bakom produkten, om hennes idé och framtidsvisioner.
Text: Cajsa Ekström
Foto: Mila Gothenburg
Michaela berättar att idén med just lyckoänglar väcktes när hon själv gick igenom en tuff period, med knäoperation och rehabilitering för att ta sig tillbaka upp på hästryggen.
– Jag vet hur det är att ha det kämpigt och ville skapa något som kan pusha andra ryttare till att fortsätta kämpa. Sedan är de ju otroligt gulliga, vem vet hur mycket tur de faktiskt skänker, säger hon med ett skratt.
Det var under 2014 Michaela Görloff lanserade sina första pannband, sedan dess har företaget rullat på och utvecklats.
– Pannbanden är fortfarande grundstenen i märket, men jag ville skapa något som riktade sig mot en bredare målgrupp. Då våra pannband är handgjorda av svenskproducerat ekologiskt läder har de ju ett lite högre pris. Men med lyckoänglarna kan man få en personlig prägel på sitt träns eller sin grimma för en mindre peng. En lyckoängel kostar bara 69 kronor och då får man den i det utseende man själv vill ha.
Vidare berättar Michaela att hon började producera lyckoänglarna i liten skala inför MG Horse Summer Show.
– Alla deltagare i tävlingen fick en lyckoängel, som en liten giveaway och fin gest. Detta för att önska alla ryttare lycka till under tävlingshelgen, vilket var väldigt uppskattat! Vi planerar att göra samma sak inför årets tävling.
– Änglarna riktar sig mot en bred målgrupp och inte bara till hästfolk. Jag vet exempelvis sjuksköterskor som har en ängel på sin namnbricka. Och änglarna tilltalar många barn och ungdomar.
Michaela berättar att änglarna är handgjorda utifrån beställarens önskemål och att pärlorna träs på ett resårband. I framtiden har hon fler produkter på gång.
– Det hade varit roligt att ta fram en produkt som speglar den typiska ryttaren. Den som inte ger sig, som kämpar och som vågar. Produkten ska inspirera till att visa hur tuff en ryttare är, men ändå stå för att man är en bra förebild. Vad detta är för produkt har jag inte kommit på ännu.
– Sedan har jag även en tanke om att utveckla fler produkter till hästen, såsom täcke och schabrak. Men nu är nästa stora evenemang Eurohorse under Göteborg Horse Show, där vi kommer att ställa ut. Så nu vi sitter och tillverkar en mängd olika lyckoänglar.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!