Bäst till häst

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2005-09-13

Bäst till häst

Recensent:  Emma Rost (Hippson.se)

Boken Bäst till häst vänder sig kanske framför allt till tävlingsryttare som vill förbättra både sig själva och sin häst med tävlingspsykologi och mental träning. Men de handfasta råden och enkla metoderna går lika bra att tillämpa på "vanlig" lektionsridning.

Författarna till Bäst till häst heter Susanne Egemar och Niina Svartberg och är båda utbildade inom mental träning. De har gedigna meritlistor, bland annat har Susanne varit rådgivare åt Sveriges olympiska kommitté inför OS i Salt Lake City och Aten. Dessutom är hon själv aktiv tävlingsryttare och har arbetat som ridinstruktör. Niina arbetar som föreläsare och instruktör inom mental träning och hundsport. Hon tävlar själv inom lydnad och har en lagguldmedalj från lydnads-VM.

Boken inleds med en introduktion i tävlingspsykologi och mental träning som bland annat innehåller ett frågeformulär för läsaren att fylla i och som man därefter får hjälp med att tolka och på så sätt kan peka ut för sig själv vilka bitar av mental träning man kanske ska rikta in sig hårdare på.

Därefter tar författarna upp den fina konsten att lyckas hålla tävlingsnerverna i schack. Det är nog många som kan känna igen sig både i scenariot att tävlingsnerverna ligger utanpå och spelar en spratt, och att det finns gånger när man inte är taggad över huvud taget och bara därför gör en dålig prestation.

Det är flera saker som gör boken Bäst till häst riktigt bra. Dels är det det medryckande och väldigt bildliga språket som gör det lätt att förstå, ta till sig och känna igen sig som ryttare. Dels att den är väldigt systematiskt uppbyggd med kapitel som går igenom hur man arbetar med sin koncentration, målsättningar och självförtroende och därefter får läsaren en mental verktygslåda för att träna sig själv. Hela tiden sprängs övningar in i texten, som läsaren lätt kan göra på egen hand. Den praktiska inriktningen gör att boken känns mer användbar än många andra instruktionsböcker och det går direkt att tillämpa det man läst.

Insprängt i texten finns en massa bra råd och tips från kända ryttare som Jan Brink, Kyra Kyrklund, Magnus Gällerdal, Per Larsson och Helena Lundbäck men även tänkvärda och roliga citat från till exempel Konfucius vilket också lättar upp läsupplevelsen.

Titel: Bäst till häst
Författare: Susanne Egemar och Niina Svartberg
Förlag: Svartbergs (ISBN: 9163163365)

Recensentens betyg:  


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.