Ryttarens grund i mental träning

Recensioner - Videofilmer/DVD

Publicerad: 2004-03-07

Cd-skiva: Ryttarens grund i mental träning

Recensent:  Ann Kristin Yngve (Hippson.se)

Inom många idrottsgrenar har det länge varit självklart att ägna sig åt mental träning. Elitryttarna har varit lite sena i starten, men nu för tiden tränar även de flesta ryttarproffs mentalt.

Men det är inte bara på elitnivå som mental träning kan ge förbättrade resultat. Även hobbyryttaren kan bli avsevärt bättre med hjälp av positivt tänkande, avslappning och kroppskännedom. Det han företaget All in Mind, genom programserien Horse in Mind, tagit fasta på. De ger ut cd-skivor med mental träning som är speciellt framtagna för ryttare. I praktiken handlar det om att du rider och tränar mentalt, utan häst. Positiva ”dagdrömmar” får dig att släppa på dina inre låsningar och tro på din egen förmåga att rida avspänt och med små hjälper.

Varje skiva i serien levereras tillsammans med en folder som beskriver hur mental träning fungerar och hur man bör arbeta med cd:n. I foldern finns även en träningsdagbok där man kan föra egna anteckningar.

Om innehållet
På den första skivan i programserien lär du dig grundläggande avslappning och mental träning. Om du inte har hållit på med avslappning tidigare är det viktigt att du börjar med att läsa foldern. Mental träning handlar om att påverka det undermedvetna och då måste man tro på att viljan och tanken kan försätta berg. Foldern hjälper dig att teoretiskt förstå hur det går till. Om du är skeptisk till mental träning kommer resultaten att bli sämre. Dessutom bör träningen allra helst kombineras med regelbunden ridträning så du verkligen kan utvärdera resultaten av din mentala träning i praktiken.

Enligt All in Mind leder de olika övningarna på skivan till att du får bättre rörlighet i kroppen, når ett inre lugn, får färre spänningar, bättre självförtroende i ridningen och bättre förmåga att ladda mentalt inför exempelvis en tävling.
En förutsättning för att detta ska fungera är att du tränar regelbundet, det räcker inte med en eller ett par gånger. Företaget rekommenderar att man tränar ungefär två månader med varje skiva.

Mikael Widerdahl som talar på skivan är diplomerad mental tränare och avspänningspedagog. Han har en behaglig röst som fungerar väldigt bra i avslappningsövningarna. Möjligtvis kan rösten kännas lite långsam i de instruerande mellansnacken mellan själva träningsspåren.
Den första skivan är inte lika fokuserad på praktisk ridning som cd-skiva nummer två. Om du tränat mycket avslappning och andning innan, och därmed har grunderna i mental träning från annat håll, kan du troligtvis gå rakt på den mer ridspecifika skivan ”Ryttarens sits och balans”. Men om du inte har denna vana kommer du att behöva ”Ryttarens grund i mental träning” för att kunna gå vidare.

Skivan innehåller fyra huvudsakliga steg. Steg ett är muskulär avslappning som är en klassisk och grundläggande fysisk avslappning. Den hjälper dig att varva ner samt hitta och kontrollera spänningarna i din kropp.

Steg två är mental avslappning där du får skapa dig en egen mental plats dit du kan återvända när du behöver ta det lugnt eller träna på något i din ridning. Själv skapade jag en rofylld oas alldeles vid en strand med ett litet stall, en vacker häst och en ridbana. En plats jag fått lättare och lättare att hitta tillbaka till och som jag kommer jag att plocka fram inför tävlingar eller när jag exempelvis vill rida igenom ett dressyrprogram inuti huvudet. På den mentala platsen rider jag nämligen perfekt, harmoniskt och utan missar.
Steg tre på skivan handlar om självförtroendeträning, där du som lyssnare får ta till dig och skapa positiva budskap kring dig och din ridning. Steg fyra handlar om målbildsträning, där du får formulera för dig själv vad du vill uppnå i livet och med ridningen. Dessutom får du chans att återuppleva tidigare ridpass då det har gått riktigt bra.

Omdöme:
Jag kan definitivt rekommendera skivan för dig som är nyfiken på mental träning och öppen för nya metoder. Träningsskivan är seriöst och ambitiöst upplagd även om träningsformen självklart passar olika människor olika bra. Speciellt tror jag att ”Ryttarens grund i mental träning” fungerar för dig som spänner dig när du rider och känner att du inte riktigt kan kontrollera din kropp, eller för dig som har dåligt självförtroende och negativa tankar om dig själv som ryttare.

Titel: Ryttarens grund i mental träning
Av: Mikael Widerdahl, Christina Hammarqvist och Meg Nordin
Förlag: Horse in Mind
Format: Ljud-cd och instruktionshäfte

______________________________________
Hitta produkterna
Det kan vara svårt att hitta Horse in Mind-produkter i vanliga butiker. Mer om cd-skivorna, hur du beställer och vad som är på gång kan du istället läsa på:
www.horseinmind.com

Recensentens betyg: