Reportage
Publicerad: 2023-09-01
Amanda Lundblad ser till att Zuccero är redo att prestera med Rolf-Göran Bengtsson vid EM i Milano.
Amanda tar hand om EM-hästen Zuccero: "Inspirerande"
Det krävs flera personer för att ett EM-team ska vara komplett. Amanda Lundblad, 20 år, är Rolf-Göran Bengtssons tävlingshästskötare. Här berättar hon om sitt jobb, förberedelserna och topphästen Zuccero.
Text och foto: Linnea Lindahl
Amanda, 20 år, har jobbat hos Rolf-Göran i ett år.
– Det är väldigt roligt, jag gillar det verkligen. Det bästa är alla fina tävlingar och platser som man får se och såklart alla hästar man får lära känna. Och allt jag lär mig av Rolf inom både ridning och allmänt med hästar, det är inspirerande, säger hon.
Hur kommer det sig att du började jobba hos Rolf-Göran?
– Det var min tränare som såg att de sökte personal. Då var inte tanken att jag skulle bli hans tävlingshästskötare direkt, men jag tyckte att det lät kul ändå. Jag hade precis tagit studenten och åkte dit och provjobbade. Sedan slutade det med att det var exakt så som jag ville ha det och sedan blev det så att jag blev hans ”show groom”, tävlingshästskötare.
Berätta om ditt hästintresse. Har du egen häst också?
– Ja jag har en egen häst, ett sto som jag hann tävla upp till 1,20-hoppning med innan min syster fick ta över henne då jag flyttade till Tyskland. Jag har nog hållit på med hästar hela mitt liv, så länge jag kan minnas i alla fall.
Hur ser en dag hemma i stallet ut, jämfört med när ni är på en tävling som EM?
– Det blir lite mer jobb när vi är hemma, då ska man ju ta hand om flera hästar. Jag och Rolf har 12 hästar att ta hand om. Man börjar jobba vid klockan sju, har två timmars lunchrast och sedan slutar vi vid 18-tiden. Men nu när vi är iväg på tävling är det annorlunda när jag bara har en häst att ta hand om. Jag lägger ned så mycket tid som ”Zucce” behöver, men har ändå ganska mycket fritid när vi är här.
Fullt fokus på väg till banan.
Hur är Zuccero till personligheten?
– En väldigt trevlig häst. Väldigt positiv till allting, arbetsvillig och glad. Han är hingst, så det är mycket nerv och mycket häst.
Zuccero är allergisk mot gräspollen. Påverkas han av gräset som är i närheten, till exempel på banan?
– Nej det är ingen fara med gräset inne på banan, utan det handlar mer om vad han äter. Vi ser till att han äter det hö som han alltid brukar ha. Sedan är vi noga med att han får ha samma rutiner även på tävling, precis som det fungerar hemma så mycket som möjligt. Så länge vi inte bryter rutinerna så är det egentligen inga problem.
Hur ser rutinerna ut för dig och Zuccero innan och efter en EM-klass?
– Ungefär en och en halv timme innan Rolf ska sitta upp så börjar jag göra vid hästen. Då ska han knoppas och göras ren, han är ju trots allt en skimmel och kan skita ner sig. Det finns många olika medel för att hålla skimlar vita och rena, men eftersom han är ganska känslig så använder vi inte sådana produkter på honom. Jag använder i princip bara vatten och fuktig trasa för att göra rent honom. Det brukar fungera för de flesta skimlar om de inte har lagt sig i något extremt skitigt. Men Zuccero är ganska renlig av sig så det funkar bäst. Sedan behöver vi brodda också, för att vi rider på gräs här på EM. Sedan sitter Rolf upp och så är vi igång.
– Efter klassen så travar Rolf av hästen i skuggan innan han sitter av och jag tar över. Hästen skrittas av, vi går in i stallet och tar av alla grejer och så får han en dusch. Det ser lite annorlunda ut om det blir prisutdelning eller omhoppning, men vi försöker ändå att ta av grejerna och ge honom en liten dusch emellan om det går, för det är skönast för honom.
Rolf-Göran har tidigare berättat mer om Zucceros gräspollenallergi. Läs den intervjun här
Tidigare på Hippson.se
Jens leder EM: "Ingen idé att vara nervös"
Ankarcrona: "Mer spännande än så här kan det inte vara"
Sverige tappar ledningen – Jens leder individuellt
Svensk drömstart på EM i Milano
Sverige i ledning efter första dagen
Wilma Hellström: "Vi är redo"
Bildspel från veterinärbesiktningen
Ett spännande lag som tar sig an EM-banorna
Följ EM-hoppningen från tv-soffan
Liknande webbartiklar
- Zuccero allergisk mot gräspollen
- Rolf-Göran: "Vi försöker hitta svaret på gåtan helt enkelt"
- Inte den tävlingshelg som det var tänkt
- Grand Prix-seger för Rolf-Göran
- RGB tog seger med Zuccero i Neumünsters högsta klass
- Rolf-Göran Bengtssons nya stjärna i stilstudie: ”En väldigt dynamisk häst”
- Guldryttarna redo för söndagens final: "Har säkert ett par ess kvar i rockärmen"
- EM i hoppning: Det händer i dag – lördag
- Historisk guldtrippel till det svenska laget: "Det är otroligt"
- Överlägsen seger – Sverige tar historiskt EM-guld

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!