Reportage
Publicerad: 2023-09-18
En gång krubbitare – alltid krubbitare?
Krubbitning. Vad beror det på? Smittar det och går det att bota en häst som väl börjat krubbita? Etologen Renate Larssen ger råd.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Léo Despains (porträtt), Adobe Stock
Har din häst börjat krubbita? Då är det dags att se över rutinerna i stallet. Mår hästen verkligen bra i miljön den bor i och har du säkerställt att den kan leva hästliv? Krubbitning är nämligen ett stereotypt beteende som uppstår när hästen inte får utlopp för sina grundläggande behov eller när den lever i en stressande och oförutsägbar miljö.
Etologen Renate Larssen säger att så vitt hon vet förekommer krubbitning inte hos frilevande hästar utan bara hos tamhästar och Przewalskihästar i fångenskap. Det är alltså hästens reaktion på stressen den upplever i en miljö som inte är anpassad efter dess naturliga behov. Boxvistelse, social isolering och hög andel kraftfoder i relation till låg andel grovfoder är alla saker som kan öka risken för att en häst utvecklar krubbitning. Föl och unghästar är särskilt känsliga, dessutom verkar fullblod och halvblod ha högre risk att utveckla krubbitning jämfört med andra hästar och ponnyer.
Orsakas av stress
– Tidigare trodde man att krubbitning var ett tecken på magsår, men nyare studier har inte kunnat påvisa en säker kausal koppling utan det verkar snarare så att både krubbitning och magsår utvecklas hos hästar som är stressade och inte får sina grundläggande behov tillgodosedda, förklarar Renate och säger att det inte är klarlagt exakt hur krubbitning uppstår.
– Vi vet att beteendet är kopplat till förändringar i hästens hjärna som påverkar dopaminkänsligheten. Krubbitningen verkar fylla en viktig stressreglerande funktion hos dessa hästar. Det minskar alltså hästens känsla av stress och frustration och verkar också göra den mindre smärtkänslig.
Delade åsikter
Åsikterna går isär gällande huruvida krubbitning går att bota eller inte men säkerställt är att så länge hästen fortsätter utsättas för en stressande miljö är det så gott som säkert att den kommer fortsätta krubbita. Enklaste sättet att hantera krubbitning är därför att förhindra att den uppstår genom att alltid se till att hästen får mycket utevistelse i en stabil flock och mycket grovfoder. Det här gäller i synnerhet föl och unghästar säger Renate som också tar död på myten om att krubbitning smittar.
– Det här är tyvärr en vanlig missuppfattning och den kommer av att flera hästar i samma stall ofta visar liknande stereotypa beteenden. Beteendena har dock utvecklats självständigt hos varje häst på grund av att de utsatts för samma riskfaktorer i en suboptimal miljö. Stereotypier smittar inte.
Stressad om den hindras
Eftersom krubbitning är ett sätt för hästen att må bättre när den är stressad så kommer alla metoder som går ut på att förhindra krubbitning orsaka mer stress hos hästen, förklarar Renate. Hon avråder därför bestämt från populära metoder så som krubbitarrem, eltråd eller att ta bort ytor och kanter som hästen kan ta stöd på.
– I studier har man bland annat sett att hästar som förhindras från att krubbita gör det mer frekvent efteråt när de väl får chansen, vilket tyder på att de är väldigt motiverade att utföra beteendet och att det fyller en viktig stressreglerande funktion.
Hon säger att man därför inte bör förhindra krubbitning utan i stället se till att hästen kan krubbita på ett säkert sätt.
– Man kan till exempel tillhandahålla mjuka ytor att ta stöd emot som inte skadar tänderna och som hästen inte kan fastna i med käken. Men viktigast av allt är att se över hästhållningen för att minimera stressmoment i vardagen. Då kan du minska hur ofta och hur länge hästen behöver krubbita.
Renates råd för att undvika krubbitning
- Mycket utevistelse i en stabil flock
- Mycket grovfoder
- Minska kraftfodergivan
- Håll en lugn miljö i stallet
taggar
Liknande webbartiklar
- Varför kraschar hästar i hinder?
- Renate hittade drömhästen i achaltekeern Julle: "Han glänste som smält guld"
- Ny forskning om magsår förbryllar
- Magsår hos häst har ökat
- Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
- Flera ändringar: Ny karenstids- och förbudslista för häst från den 1 januari
- SvRF varnar för användning av magsårsläkemedel till tävlingshäst

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!