Reportage
Publicerad: 2021-07-15
Till höger Major tillsammans med mamma Pear Avenue (född 2008, e. Roven xx u. Penny Lane ue. Eighty Eight Keys xx, uppf./äg. Erik Johansson)
Fölet Major kan bli en framtida högvaktshäst: "Vi har en tydlig kravspecifikation"
Från föl till eventuell högvaktshäst. I ett nytt projekt ska häst-Sverige få följa det svenskfödda hingstfölet Major, som förhoppningsvis ska kvalificera sig till den Beridna Högvakten när han blir äldre.
– Att bli högvaktshäst är en lång process, säger generalsekreteraren.
Text: Jennie Börs
Foto: Marielle Andersson Gueye
Grundidén föddes av uppfödaren Erik Johansson i samband med Majors (e. Primär u. Pear Avenue ue. Roven xx) födelse den 21 april tidigare i år. När det fuxfärgade fölet reste sig upp med en härlig uppsyn och en säregen teckning, kände han direkt att hingstungen utseendemässigt skulle passa bra in hos Beridna Högvakten.
– Efter ett par dagar tog jag därför kontakt med inköparen Marcus Lundholm och frågade om det skulle finnas intresse att följa Major från hans start i livet. Han såg positivt på idén och efter vidare diskussioner blev det verklighet, säger Erik och fortsätter:
– Min tanke var att ge andra hästmänniskor, som inte har möjlighet att göra det i verkligheten, chansen att få följa en ung häst. Det tror jag kan sprida mycket glädje för människor i alla åldrar.
Gedigen urvalsprocess
Projektet har fått namnet Beridna Högvaktens Akademi för unga hästar. Ett syfte är att allmänheten ska få chansen att följa Majors uppväxt och framtida utbildning. Bland annat har han fått en egen flik på Föreningen för den Beridna Högvaktens hemsida, men han kommer också att dyka upp i flödet på sociala medier.
– Med jämna mellanrum ska vi under kommande år göra nedslag i hans vardag och utveckling. Vi tycker det är spännande med följetänger: vad är nästa episod i Majors liv? Sedan får vi se om han passar hos oss på Beridna Högvakten, för det är utmaningen i det här. Han måste i slutänden uppfylla alla krav, likt alla våra hästar, säger Lena Linn, generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten.
Lena poängterar att projektet inte bygger på någon förbindelse att de i framtiden ska köpa Major. För att kvalificera sig som högvaktshäst krävs det nämligen att flera lämplighetspunkter avseende utseende, temperament, gångarter och ursprung uppfylls.
– Det vi kan se redan nu är att Major är av rätt färg, kön och ras. Vi har en tydlig kravspecifikation med parametrar en högvaktshäst måste uppnå. Utseendemässigt för att kunna skapa det maffiga, visuella intrycket vid beridna vaktparader, säger Lena och fortsätter:
– Utöver det krävs framför allt också ett bra psyke. I vanliga fall köper vi in hästarna i fyraårsåldern och då väntar ett par år av vidare utbildning innan de är redo för tjänstgöring.
Erik har arbetat med hästar och avel i hela sitt liv.
Främja varmblodsaveln
Ett annat syfte med projektet är att öka förståelsen för vilken typ av häst som saknas på den svenska marknaden i dag. Både Lena och Erik menar att svensk avel allt mer riktar in sig på att ta fram renodlade tävlingshästar.
– Att främja svensk varmblodavel känns viktigt, speciellt eftersom majoriteten av våra hästar hör dit. Vi skulle gärna se att man tog fram hästar som står lite lägre i blod och är mer av en allroundhäst, både för egen del och mot bakgrunden att ridintresset i Sverige är jättestort, säger Lena och får medhåll av Erik:
– Tävlingshästar är kul, men lika viktigt är det med bra hästar för exempelvis Beridna Högvakten, våra ridskolor och gemene man. Det är inte alltid helt enkelt att hitta och behovet är stort.
Erik har sin bas i skånska Vollsjö och har en gedigen hästbakgrund. Hans första föl föddes år 1964 och för några år sedan passerade han över 100 egna uppfödningar. I år föddes två fölungar på gården, varav ett är Major. Med ett coronaår i bagaget såg förra årets betäckningsprocess lite annorlunda ut mot vad den brukar.
– Eftersom jag är i riskgrupp ville jag inte ge mig i väg till seminstationen och ut bland folk mer än nödvändigt. Jag valde därför att sköta betäckningen hemmavid och använda min egen hingst Primär. Om Major inte skulle bli högvaktshäst, kommer hans fullständiga namn vara Pear Major C, där c:et står för covid-19 och corona.
Majors pappa Primär (född 2001, e. Primör u. Amadera ue. Lector, uppf. Maria och Ceno Wendel, äg. Erik Johansson)
"Ett levande kulturarv"
Major är linjeavlad på Eriks tidigare uppfödning Perlemo. Han blir den sjätte generationen på stosidan och tredje på hingstsidan.
– Perlemo var ett kanonsto. Majors mamma Pear Avenue har fullblod i två led vilket kan tyckas vara lite mycket blod för en högvaktshäst, men min förhoppning är att pappa Primärs otroligt fina temperament ska slå igenom. Det finns mycket tanke bakom den här kombinationen.
Av vad Erik sett hittills verkar Major vara en stabil och lugn kille med en nyfiken personlighet. Vid sin första premiering vid Bollerup belönades han med 83 procent. Att eventuellt stå som uppfödare till en framtida högvaktshäst tycker Erik känns stort.
– Jag som närmar mig upploppet av uppfödarkarriären ser det som en hederssak att få sälja till köpare som Beridna Högvakten, polisrytteriet eller hovstallet. Sedan tidigare har jag en häst på hovstallet och skulle Major bli högvaktshäst vore det jätteroligt, säger Erik och fortsätter:
– Beridna Högvakten är ett levande kulturarv och kan jag ställa upp med en tumnagel till att det fortsätter, känns det väldigt bra.
Liknande webbartiklar
- Peder Fredricson lämnade över Fredricson: ”Hedrande för hela familjen”
- Första kvinnliga generalsekreteraren: "Vill värna om hästvälfärden"
- Namntävlingen klar – Beridna högvakten presenterar hästen Eminent
- Ernst, Eko eller Excellent – nu kan du rösta på "Hela Sveriges hästs" nya namn
- Nu ska "Hela Sveriges häst" få sitt namn – dags att lämna förslag
- Beridna högvakten bjuder in uppfödare
- Ross var brukshäst – nu är han pukbärare hos Beridna högvakten
- Många hästar sökte jobb på Strömsholm
- Hela Sveriges häst heter Ikaros
- Storslaget nationaldagsfirande för beridna högvakten

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!