Reportage
Publicerad: 2021-07-15
Till höger Major tillsammans med mamma Pear Avenue (född 2008, e. Roven xx u. Penny Lane ue. Eighty Eight Keys xx, uppf./äg. Erik Johansson)
Fölet Major kan bli en framtida högvaktshäst: "Vi har en tydlig kravspecifikation"
Från föl till eventuell högvaktshäst. I ett nytt projekt ska häst-Sverige få följa det svenskfödda hingstfölet Major, som förhoppningsvis ska kvalificera sig till den Beridna Högvakten när han blir äldre.
– Att bli högvaktshäst är en lång process, säger generalsekreteraren.
Text: Jennie Börs
Foto: Marielle Andersson Gueye
Grundidén föddes av uppfödaren Erik Johansson i samband med Majors (e. Primär u. Pear Avenue ue. Roven xx) födelse den 21 april tidigare i år. När det fuxfärgade fölet reste sig upp med en härlig uppsyn och en säregen teckning, kände han direkt att hingstungen utseendemässigt skulle passa bra in hos Beridna Högvakten.
– Efter ett par dagar tog jag därför kontakt med inköparen Marcus Lundholm och frågade om det skulle finnas intresse att följa Major från hans start i livet. Han såg positivt på idén och efter vidare diskussioner blev det verklighet, säger Erik och fortsätter:
– Min tanke var att ge andra hästmänniskor, som inte har möjlighet att göra det i verkligheten, chansen att få följa en ung häst. Det tror jag kan sprida mycket glädje för människor i alla åldrar.
Gedigen urvalsprocess
Projektet har fått namnet Beridna Högvaktens Akademi för unga hästar. Ett syfte är att allmänheten ska få chansen att följa Majors uppväxt och framtida utbildning. Bland annat har han fått en egen flik på Föreningen för den Beridna Högvaktens hemsida, men han kommer också att dyka upp i flödet på sociala medier.
– Med jämna mellanrum ska vi under kommande år göra nedslag i hans vardag och utveckling. Vi tycker det är spännande med följetänger: vad är nästa episod i Majors liv? Sedan får vi se om han passar hos oss på Beridna Högvakten, för det är utmaningen i det här. Han måste i slutänden uppfylla alla krav, likt alla våra hästar, säger Lena Linn, generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten.
Lena poängterar att projektet inte bygger på någon förbindelse att de i framtiden ska köpa Major. För att kvalificera sig som högvaktshäst krävs det nämligen att flera lämplighetspunkter avseende utseende, temperament, gångarter och ursprung uppfylls.
– Det vi kan se redan nu är att Major är av rätt färg, kön och ras. Vi har en tydlig kravspecifikation med parametrar en högvaktshäst måste uppnå. Utseendemässigt för att kunna skapa det maffiga, visuella intrycket vid beridna vaktparader, säger Lena och fortsätter:
– Utöver det krävs framför allt också ett bra psyke. I vanliga fall köper vi in hästarna i fyraårsåldern och då väntar ett par år av vidare utbildning innan de är redo för tjänstgöring.
Erik har arbetat med hästar och avel i hela sitt liv.
Främja varmblodsaveln
Ett annat syfte med projektet är att öka förståelsen för vilken typ av häst som saknas på den svenska marknaden i dag. Både Lena och Erik menar att svensk avel allt mer riktar in sig på att ta fram renodlade tävlingshästar.
– Att främja svensk varmblodavel känns viktigt, speciellt eftersom majoriteten av våra hästar hör dit. Vi skulle gärna se att man tog fram hästar som står lite lägre i blod och är mer av en allroundhäst, både för egen del och mot bakgrunden att ridintresset i Sverige är jättestort, säger Lena och får medhåll av Erik:
– Tävlingshästar är kul, men lika viktigt är det med bra hästar för exempelvis Beridna Högvakten, våra ridskolor och gemene man. Det är inte alltid helt enkelt att hitta och behovet är stort.
Erik har sin bas i skånska Vollsjö och har en gedigen hästbakgrund. Hans första föl föddes år 1964 och för några år sedan passerade han över 100 egna uppfödningar. I år föddes två fölungar på gården, varav ett är Major. Med ett coronaår i bagaget såg förra årets betäckningsprocess lite annorlunda ut mot vad den brukar.
– Eftersom jag är i riskgrupp ville jag inte ge mig i väg till seminstationen och ut bland folk mer än nödvändigt. Jag valde därför att sköta betäckningen hemmavid och använda min egen hingst Primär. Om Major inte skulle bli högvaktshäst, kommer hans fullständiga namn vara Pear Major C, där c:et står för covid-19 och corona.
Majors pappa Primär (född 2001, e. Primör u. Amadera ue. Lector, uppf. Maria och Ceno Wendel, äg. Erik Johansson)
"Ett levande kulturarv"
Major är linjeavlad på Eriks tidigare uppfödning Perlemo. Han blir den sjätte generationen på stosidan och tredje på hingstsidan.
– Perlemo var ett kanonsto. Majors mamma Pear Avenue har fullblod i två led vilket kan tyckas vara lite mycket blod för en högvaktshäst, men min förhoppning är att pappa Primärs otroligt fina temperament ska slå igenom. Det finns mycket tanke bakom den här kombinationen.
Av vad Erik sett hittills verkar Major vara en stabil och lugn kille med en nyfiken personlighet. Vid sin första premiering vid Bollerup belönades han med 83 procent. Att eventuellt stå som uppfödare till en framtida högvaktshäst tycker Erik känns stort.
– Jag som närmar mig upploppet av uppfödarkarriären ser det som en hederssak att få sälja till köpare som Beridna Högvakten, polisrytteriet eller hovstallet. Sedan tidigare har jag en häst på hovstallet och skulle Major bli högvaktshäst vore det jätteroligt, säger Erik och fortsätter:
– Beridna Högvakten är ett levande kulturarv och kan jag ställa upp med en tumnagel till att det fortsätter, känns det väldigt bra.
Liknande webbartiklar
- Peder Fredricson lämnade över Fredricson: ”Hedrande för hela familjen”
- Första kvinnliga generalsekreteraren: "Vill värna om hästvälfärden"
- Namntävlingen klar – Beridna högvakten presenterar hästen Eminent
- Ernst, Eko eller Excellent – nu kan du rösta på "Hela Sveriges hästs" nya namn
- Nu ska "Hela Sveriges häst" få sitt namn – dags att lämna förslag
- Hela Sveriges häst heter Ikaros
- Storslaget nationaldagsfirande för beridna högvakten
- Beridna Högvakten tillbaka på Stockholms gator: "Hovklapper är något folk saknat"
- Första beridna vaktparaden på flera vis
- Lyckad visningsdag på Flyinge: "Hittade flera hästar där man nu diskuterar köp"

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Ta chansen att kitta upp dig och/eller hästen inför kommande transportresor. I veckans tävling ska tre lyckliga vinnare koras.

Vad är egentligen kissing spines?
Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling samt långsiktig och rätt rehab, kan flera hästar fungera.
"Kan mycket väl fungera i en viss situation, men inte i en annan"

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!