Reportage
Publicerad: 2021-07-15
Till höger Major tillsammans med mamma Pear Avenue (född 2008, e. Roven xx u. Penny Lane ue. Eighty Eight Keys xx, uppf./äg. Erik Johansson)
Fölet Major kan bli en framtida högvaktshäst: "Vi har en tydlig kravspecifikation"
Från föl till eventuell högvaktshäst. I ett nytt projekt ska häst-Sverige få följa det svenskfödda hingstfölet Major, som förhoppningsvis ska kvalificera sig till den Beridna Högvakten när han blir äldre.
– Att bli högvaktshäst är en lång process, säger generalsekreteraren.
Text: Jennie Börs
Foto: Marielle Andersson Gueye
Grundidén föddes av uppfödaren Erik Johansson i samband med Majors (e. Primär u. Pear Avenue ue. Roven xx) födelse den 21 april tidigare i år. När det fuxfärgade fölet reste sig upp med en härlig uppsyn och en säregen teckning, kände han direkt att hingstungen utseendemässigt skulle passa bra in hos Beridna Högvakten.
– Efter ett par dagar tog jag därför kontakt med inköparen Marcus Lundholm och frågade om det skulle finnas intresse att följa Major från hans start i livet. Han såg positivt på idén och efter vidare diskussioner blev det verklighet, säger Erik och fortsätter:
– Min tanke var att ge andra hästmänniskor, som inte har möjlighet att göra det i verkligheten, chansen att få följa en ung häst. Det tror jag kan sprida mycket glädje för människor i alla åldrar.
Gedigen urvalsprocess
Projektet har fått namnet Beridna Högvaktens Akademi för unga hästar. Ett syfte är att allmänheten ska få chansen att följa Majors uppväxt och framtida utbildning. Bland annat har han fått en egen flik på Föreningen för den Beridna Högvaktens hemsida, men han kommer också att dyka upp i flödet på sociala medier.
– Med jämna mellanrum ska vi under kommande år göra nedslag i hans vardag och utveckling. Vi tycker det är spännande med följetänger: vad är nästa episod i Majors liv? Sedan får vi se om han passar hos oss på Beridna Högvakten, för det är utmaningen i det här. Han måste i slutänden uppfylla alla krav, likt alla våra hästar, säger Lena Linn, generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten.
Lena poängterar att projektet inte bygger på någon förbindelse att de i framtiden ska köpa Major. För att kvalificera sig som högvaktshäst krävs det nämligen att flera lämplighetspunkter avseende utseende, temperament, gångarter och ursprung uppfylls.
– Det vi kan se redan nu är att Major är av rätt färg, kön och ras. Vi har en tydlig kravspecifikation med parametrar en högvaktshäst måste uppnå. Utseendemässigt för att kunna skapa det maffiga, visuella intrycket vid beridna vaktparader, säger Lena och fortsätter:
– Utöver det krävs framför allt också ett bra psyke. I vanliga fall köper vi in hästarna i fyraårsåldern och då väntar ett par år av vidare utbildning innan de är redo för tjänstgöring.
Erik har arbetat med hästar och avel i hela sitt liv.
Främja varmblodsaveln
Ett annat syfte med projektet är att öka förståelsen för vilken typ av häst som saknas på den svenska marknaden i dag. Både Lena och Erik menar att svensk avel allt mer riktar in sig på att ta fram renodlade tävlingshästar.
– Att främja svensk varmblodavel känns viktigt, speciellt eftersom majoriteten av våra hästar hör dit. Vi skulle gärna se att man tog fram hästar som står lite lägre i blod och är mer av en allroundhäst, både för egen del och mot bakgrunden att ridintresset i Sverige är jättestort, säger Lena och får medhåll av Erik:
– Tävlingshästar är kul, men lika viktigt är det med bra hästar för exempelvis Beridna Högvakten, våra ridskolor och gemene man. Det är inte alltid helt enkelt att hitta och behovet är stort.
Erik har sin bas i skånska Vollsjö och har en gedigen hästbakgrund. Hans första föl föddes år 1964 och för några år sedan passerade han över 100 egna uppfödningar. I år föddes två fölungar på gården, varav ett är Major. Med ett coronaår i bagaget såg förra årets betäckningsprocess lite annorlunda ut mot vad den brukar.
– Eftersom jag är i riskgrupp ville jag inte ge mig i väg till seminstationen och ut bland folk mer än nödvändigt. Jag valde därför att sköta betäckningen hemmavid och använda min egen hingst Primär. Om Major inte skulle bli högvaktshäst, kommer hans fullständiga namn vara Pear Major C, där c:et står för covid-19 och corona.
Majors pappa Primär (född 2001, e. Primör u. Amadera ue. Lector, uppf. Maria och Ceno Wendel, äg. Erik Johansson)
"Ett levande kulturarv"
Major är linjeavlad på Eriks tidigare uppfödning Perlemo. Han blir den sjätte generationen på stosidan och tredje på hingstsidan.
– Perlemo var ett kanonsto. Majors mamma Pear Avenue har fullblod i två led vilket kan tyckas vara lite mycket blod för en högvaktshäst, men min förhoppning är att pappa Primärs otroligt fina temperament ska slå igenom. Det finns mycket tanke bakom den här kombinationen.
Av vad Erik sett hittills verkar Major vara en stabil och lugn kille med en nyfiken personlighet. Vid sin första premiering vid Bollerup belönades han med 83 procent. Att eventuellt stå som uppfödare till en framtida högvaktshäst tycker Erik känns stort.
– Jag som närmar mig upploppet av uppfödarkarriären ser det som en hederssak att få sälja till köpare som Beridna Högvakten, polisrytteriet eller hovstallet. Sedan tidigare har jag en häst på hovstallet och skulle Major bli högvaktshäst vore det jätteroligt, säger Erik och fortsätter:
– Beridna Högvakten är ett levande kulturarv och kan jag ställa upp med en tumnagel till att det fortsätter, känns det väldigt bra.
Liknande webbartiklar
- Möjliga högvaktshästen Majors utbildning är påbörjad: "En lättlärd kille"
- Peder Fredricson lämnade över Fredricson: ”Hedrande för hela familjen”
- Första kvinnliga generalsekreteraren: "Vill värna om hästvälfärden"
- Namntävlingen klar – Beridna högvakten presenterar hästen Eminent
- Ernst, Eko eller Excellent – nu kan du rösta på "Hela Sveriges hästs" nya namn
- Nu ska "Hela Sveriges häst" få sitt namn – dags att lämna förslag
- "Hela Sveriges Häst" har fått sitt namn
- Tio namn på bokstaven J ska bli ett
- Beridna högvakten besökte norra Sverige
- Nu ska "Hela Sveriges Häst" få sitt namn

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Seger för Henrik von Eckermann i La Coruña
Svenskt i topp i den femstjärniga 1.50-hoppningen i spanska La Coruña. Världsettan hade sällskap av ytterligare två svenskor i topp fem.
Allt inför kvällens världscupsomgång – tre svenska ryttare till start

SIHS: Det händer i dag – söndag
Sista dagen av Sweden International Horse Show bjuder på kür, Grand Prix-hoppning och inomhusfälttävlan bland mycket annat.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

Ännu en toppseger för von Bredow-Werndl
Världsettan ser fortsatt ut att vara obesegrad i Friends arena. Therese Nilshagen red in på en fjärdeplats med Dante Weltino i Grand Prix.
Nilshagen: "Skulle säga att han också är som ett gammalt rödvin"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!