Reportage
Publicerad: 2022-05-31
Carina Alfvén är utbildad jurist och håller i både kurser och föreläsningar runtom i hela Sverige. Hon har skrivit boken ”Två sidor av en häst”, tillsammans med journalisten Åsa Pernes, där hon ger flera råd för att undvika problem i hästaffärer.
Hästjuristen: ”Att hamna i en tvist tär mer på psyket än på plånboken”
Vad händer om något går snett vid hästköpet? Finns det ”vattentäta” köpekontrakt? Och vad innebär egentligen den nya konsumentköplagen som nyligen började gälla? Det, och mycket mer, svarade jurist Carina Alfvén på vid en föreläsning hos Saxtorps hästklinik.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Linnea Lindahl (porträtt)
Jurist Carina Alfvén har själv ett stort hästintresse samt flera års erfarenhet av att lösa tvister inom hästköp. Hon menar att många problem kan förebyggas genom att både köpare och säljare är noggranna och tar sitt ansvar.
– Tänk på att ett avtal alltid ska hållas. Många köpare och säljare är naiva och tror gott om de flesta. Därför ringer de inte till oss förrän det redan är för sent. Ring gärna en advokat eller jurist och rådfråga och läs på mer innan ni gör någonting, säger Carina.
Inför hästköpet bör båda parter skriva på ett köpekontrakt. De finns att ladda ner gratis från olika hemsidor, men Carina rekommenderar att man istället ber en advokat/jurist om hjälp med att noggrant utforma ett skräddarsytt köpekontrakt.
– Det finns ingen så kallad standardhäst som passar in i mallarna. Det är de där gratis standardkontrakten som jag sedan reder ut i efterhand. Detta eftersom köparen inte alltid förstår vad de har köpt, och säljaren inte förstår vad denne har sålt. Det är billigare att göra ett ordentligt kontrakt från början, säger hon.
Muntligt avtal gäller enligt lag, men att ha ett skriftligt avtal är ofta lättare på flera sätt. Om något skulle gå fel blir det svårt att bevisa vem som har sagt vad om inte skriftligt avtal finns.
– Generellt kan hästmänniskor bli bättre på att skriva avtal. Inte bara när det kommer till hästköp, utan även avtal vad gäller uppstallning med mera. Det är ofta det skrivna avtalet som det slarvas med, säger Carina.
Kolla upp både köpare och säljare
Flera köpare efterfrågar ett ”vattentätt avtal”.
– Det finns inga vattentäta avtal. Men däremot kan man skydda sig ganska mycket om man är ärlig, säger Carina och förklarar:
– När jag gör ett köpekontrakt vill jag veta allting om hästen och ha tillgång till alla journaler. Jag vill att man ska kolla upp både säljare och köpare och sedan skriva ned allting.
Hon tipsar om att ringa till kronofogden för att kolla upp så att varken köpare eller säljare har några skulder sedan tidigare.
– Kolla upp namnet och säljaren/köparens personnummer. Det är offentliga uppgifter och går enkelt att hitta på exempelvis Ratsit.se eller genom att ringa Skatteverket.
Köpekontrakt är A och O.
– Jag tycker att ni ska vara väldigt noggranna med det här. Det är det värt i slutändan, om något skulle gå snett. Tyvärr förstår inte alla hur viktigt det är att fylla i allting rätt och riktigt i ett köpeavtal, och inte bara kryssa i utan att förstå ”krysset”.
Dolda fel kan leda till skadestånd
Många tvister gällande hästköp handlar om så kallade dolda fel, det vill säga att man upptäcker ett fel på hästen efter köpet som man menar fanns hos hästen redan innan köpet genomfördes. Om du hittar något som du tror är ett dolt fel är det bra att ta tag i det så snart som möjligt.
– Om det har gått mer än sex månader efter köpet genomfördes så blir det allt svårare att se om felet eller skadan fanns hos hästen även tidigare, såvida man inte har tillgång till gamla veterinärjournaler. Det beror på att en veterinär sällan kan säga att fel funnits längre tid tillbaka än sex månader. Men reklamationsrätten är ju två respektive tre år, köplagen eller konsumentköplagen, och är beroende på vilka köpare eller säljare är i hästaffären, säger Carina.
För att skadestånd ska gälla så krävs det att du först och främst hittar felet. Hästen måste dessutom ha kliniska symtom, alltså faktiska fel såsom hälta eller att den på något vis är påverkad av felet.
– Röntgenförändringar kan man hitta, men om hästen inte påverkas av dem och fortfarande fungerar så går det förmodligen inte att häva köpet. Men om hästen däremot är påverkad av felet eller har ont så kan säljaren bli stämd i tingsrätten samt även råka ut för ett skadestånd förutom hävning av köpet. De kan då få krav på alla kostnader från det att köpet gick igenom. Därför är det alltid bra att vara ärlig. Det går bra att sälja och köpa sjuka eller skadade hästar också, men var då ärlig samt skriv ner alla defekter på hästen, säger Carina.
Olika lagar för privatperson och företag
Som köpare och säljare har vi både skyldigheter och rättigheter. Om du säljer eller köper en häst som privatperson eller som företag gäller olika lagar.
Konsumentköplagen är den omdiskuterade lag som fått vissa ändringar från och med den 1 maj i år. Den tillämpas när ett företag säljer en häst till en privatperson.
– Många köpare kan skämmas och tycka att det är pinsamt att kontakta säljaren och säga att något är fel på hästen. Man kanske känner sig taskig som klagar och vill inte bråka. Men det gäller ofta ganska mycket pengar, så meddela säljaren så fort något dyker upp. Detta måste göras inom en viss tid, säger Carina.
Att hästköp hanteras under konsumentköplagen har varit omdiskuterat länge. Många menar att det uppstår problematik när levande ting, såsom hästar, kan reklameras under flera års tid. Hästen finns kvar i konsumentköplagen, men med vissa ändringar.
– Man kan numera avtala bort att säljaren ska behöva bevisa att felet inte har funnits vid köp. Detta kan göra att hästföretagare vågar sälja till fler privatpersoner, säger Carina.
Köparen ska närvara vid besiktning
En annan förändring gäller köparens undersökningsplikt. Köparen kan inte klaga på ett fel på hästen som hade kunnat upptäckas före köp om köparen hade sett eller undersökt hästen före köp, enligt den nya konsumentköplagen.
– Köparen bör alltid närvara vid veterinärbesiktningen, även om det är långt att åka och man litar på säljaren i fråga. Om de inte är där, får de också vara medvetna om att de inte kan klaga i efterhand om något synligt kunde ha upptäckts, säger Carina.
Ändringarna i lagen innebär en förändring för försäljning av begagnade varor och för levande djur. Köp av djur omfattades av den tidigare lagen, men nu införs vissa specialregler. Vid köp av djur är tiden för den omvända bevisbördan sex månader och för djur som är dyrare än cirka 5 000 kronor kan den avtalas bort helt.
Om du hittar ett fel på den köpta hästen inom tre år från köptillfället, så kan det gå att reklamera hästen. I sådana fall måste en veterinär kunna intyga att felet fanns där redan innan köpet gjordes. Köparen måste dessutom reklamera hästen så fort som möjligt efter att felet har upptäckts, vilket man räknar ska vara inom två månader från upptäckten.
– I de vanligaste fallen där det blir fel i en hästaffär handlar det om att säljaren har undanhållit fel, eller att köparen varit slarvig och inte sett hästen i förväg. Säljaren ska inte undanhålla fel eller vara oärlig. Köparen ska inte heller vara naiv och ta hem hästen utan att undersökt eller ha tittat på den först. Det kan ske medvetet eller omedvetet av slarv, men det är viktigt att båda parter ser sitt ansvar, säger Carina.
Köplagen gäller som förut ett köp mellan två privatpersoner, ett köp mellan företag som köper av ett annat företag eller ett företag som köper av en privatperson. Reklamationstiden är då två år och man skall reklamera felet till säljaren så snart det upptäckts.
Skriv aldrig på något som du inte förstår
Om något skulle gå snett i en hästaffär, börja alltid med att prata med den part som felet gäller.
– Advokater/jurister hjälper även till att medla mellan parter för att slippa hamna i tingsrätten. Ofta kan man lösa saker innan det hinner gå så långt. Flera advokater/jurister har dessutom kostnadsfri rådgivning, så ring gärna och fråga en gång för mycket, säger Carina.
Skriv aldrig på något där du inte förstår vad det står till hundra procent. Detta gäller även när du godkänner saker på nätet med bank-id.
– Läs igenom allt som står på pappret där din underskrift ska vara, även det finstilta. Du ska alltid veta vad du skriver på. Det handlar om dina pengar och ditt eget liv. Att hamna i en tvist tär mer på psyket än på plånboken i slutändan, säger Carina.
…Ångerrätt inte gäller vid hästköp
– Ångerrätt gäller bara vid internetköp, hemförsäljning, telefonförsäljning och distansavtal. Då har man ångerrätt i 14 dagar. Detta eftersom att en person som köper en vara på nätet ska få samma förutsättningar som en person som går in och provar ut en vara i butik, till exempel ett klädesplagg.
…Garanti gäller inte vid hästköp
– Nej, det händer väldigt sällan att man garanterar någonting alls när det kommer till hästar. Om man köper en vara i en butik så är det bra att fråga exakt vad garantin gäller för också. Vad är det som butiken garanterar?
Carinas tips på vägen:
* Muntligt avtal gäller, men det är svårt att bevisa om något blir fel. Ha skriftliga avtal. Att bekräfta något via sms eller mejl kan också räknas som ett avtal, så det behöver inte vara krångligt.
* Om ett avtal skrivs på via tvång, är ohederligt, så kan det vara oskäligt och gäller förmodligen inte.
* Kolla upp både köpare och säljare innan köpet. Det finns offentliga handlingar att begära ut som finns tillgängliga för alla.
* Ha koll på villkoren i din hästförsäkring för att undvika att hamna i en tvist även här. Vad är egentligen försäkrat och vad ingår inte i avtalet?
* Var inte så snälla. Vi har alla skyldigheter och rättigheter i samhället, men våga säg ifrån om det behövs.
* Det finns inga dumma frågor. Är det något som ni inte förstår, fråga!
taggar
Liknande webbartiklar
- Det finns alltid två sidor i en tvist
- ”Hjälp, jag blir inte av med min inackordering!”
- Ewa och Gunilla köpte häst tillsammans: "Nu delar vi glädjen"
- Större hänsyn till djur i konsumentköplagen: "Ska inte likställas med materiella varor"
- Recension: Hästjuridik att återkomma till
- Podd: Tänk på det här när du ska köpa häst
- Vad händer med hästen vid skilsmässan?
- Har du hittat din drömhäst hos en hästhandlare?
- Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
- Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!