Reportage
Publicerad: 2022-01-03
Islänningen Leynir, 30 år, har fångat Kajsas hjärta: "Lite av en grundbult i min tillvaro"
För snart 25 år sedan gjorde Kajsa Lamm en chansning när hon importerade en osedd islandshäst. Än i dag finns Leynir frá Ísabakka i hennes ägo och förgyller tillvaron.
– Han är en väldigt älskad familjemedlem, säger hon.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
När Kajsa Lamms mamma fyllde 50 år fick hon en turridning i Norge på islandshästar i present. Efter ett par år tyckte dotter och mamma att det låg i tiden med en ridresa till Island, så hösten 1996 bar det av.
– Väl hemma kände vi att nu är det dags att köpa häst. Tanken var då att köpa en av hästarna jag ridit på Island, men det visade sig att den hade lösa benbitar. I stället blev vi erbjudna en annan häst, så på vinst och förlust valde vi att se vad det var för någon. Planen var att om hästen inte passade oss, så skulle den få gå i en verksamhet i Lerum i stället.
En riktig gentleman
I maj 1997 anlände då femåriga Leynir frá Ísabakka till hamnen i Göteborg där Kajsa och hennes mamma mötte upp. Det blev kärlek vid första ögonkastet.
– Han var så fin, riktigt vaken men ändå lugn. Och det har han varit sedan dess kan man säga, alltså vaken och lugn. Det riktiga beviset på det fick jag knapp en vecka efter att han kommit till oss. Jag red ut själv med honom och vi red över en viadukt som går över järnvägen, precis då kom ett X 2000, säger Kajsa och fortsätter:
– Där satt jag på en helt nyimporterad häst som knappt sett ett träd i sitt liv. Hans reaktion var däremot bara att stanna och vända på huvudet för att titta på mig. Sedan suckade han och fortsatte gå.
Kajsa och hennes mamma varvade långa uteritter med träningar, kurser och klubbtävlingar. Snart blev det även en till islänning, eftersom de insåg att det var för lite med en häst på två personer.
– Bland annat red jag honom mycket för islandshästnestorn Reynir Adalsteinsson. Han kallade Leynir för gentlemannen och menade att så länge jag gör rätt, gör Leynir allt för mig. För mig var Leynir alltid grunden, även om jag köpte en annan häst och mamma tog honom.
Med Leynir har Kajsa upplevt mycket – och för hennes barn har han varit en del under hela uppväxten.
Reds i centrala Göteborg
Med åren har Leynir axlat många uppdrag. Han har lärt otaliga människor att rida och burit såväl småbarn som rädda tanter. Han har tagit en brud till häst genom centrala Göteborg, men också deltagit vid invigningen av fotbollscupen Gothia Cup.
– Vi töltade två varv inne på Ullevi inför 40 000 människor och han var helt cool med det. Samma sak inne i centrala Göteborg, han var pigg men brydde sig inte ett dugg om spårvagnar eller bussar.
När Kajsa flyttade till Lund för att studera fick Leynir bo kvar i Göteborg med hennes mamma. Senare flyttade mamman till en hästgård i Skåne och med i flytten var så klart Leynir, som blev gårdsponny under några år.
– 2010 blev mamma däremot sjuk och hästarna behövde flyttas. Jag var höggravid vid tillfället men vi hittade en lösning. Leynir fick flytta till Sleipnirs ängar som då var ett nystartat lektion- och turridningsställe.
"En grundbult i min tillvaro"
Där står Leynir kvar än i dag och går fortfarande med i verksamheten till viss del. Han har kommit att bli en omtyckt häst bland elever och kunder, då han anpassar sig väl efter ryttaren oavsett om det rör sig om nybörjare eller rutinerade. På äldre dagar har han haft lite svårt att behålla hullet, men nu har en fungerande foderstat hittats.
– Han har överlag varit en väldigt frisk och kry häst genom åren, men på senaste har han haft lite problem med tänderna. Nu har vi fått bra bukt på det och han är snarare lite rund om magen. I år har han även fått ett vintertäcke för första gången och han står på box om nätterna för första gången på 10 år, eftersom det behövs.
Kajsa har aldrig haft en tanke på att sälja Leynir och är tacksam för att han fortfarande är en del av hennes liv. Han har lärt båda hennes två barn att rida och varje helg åker familjen ut för att pyssla om honom.
– Han är lite av en grundbult i min tillvaro, han har liksom funnits hela mitt vuxna liv. Leynir betyder så otroligt mycket för mig och det är nästan svårt att sätta ord på. För mig är han så självklar och jag tänker väldigt mycket på honom, även om jag inte träffar honom dagligen. Han är en familjemedlem och jag har svårt att se att han inte ska finnas en dag.
Liknande webbartiklar
- Islandshästen Gaefa har levt hos sin uppfödare i 32 år: ”Jag var med när hon föddes”
- Jordbruksverket om kritiserade flygningen: ”Händer väldigt sällan incidenter”
- 29-årige ponnyn Carlos imponerade i Scandinavium: ”Det här blir vårt avslut”
- Shetlandsponnyn Fritte fyller 48 år: ”Vill fortfarande leva”
- Stickan förverkligade Annika Lillranks dröm: "I början var han mer vild än tam"
- Sofie Degerfeldt: ”Var inte rädd för att köpa en gammal häst”
- Ofödda födelsedagsfölet blev Rosannas bästa vän: "Han är min följeslagare genom livet"
- Shetlandsponnyn Fritte fyller 45 år: ”Varje dag med honom är en gåva”
- ”Besten” 26 år ung tävlar fortfarande med framgång
- 30-åriga Atkins lever fortfarande upp på terrängbanan: "Pigg och fräsch för sin ålder"

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!