Reportage
Publicerad: 2023-05-29
”Köparen har en skyldighet att vårda varan (hästen)”
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Vi har pratat med advokat Frida Treschow som berättar vad lagen säger och om vad du som säljare kan göra för att skydda dig i en tvist.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Treschow & partner, Adobe Stock
Reklamationer tycks bli allt vanligare när det kommer till hästaffärer och många säljare oroar sig för att få tillbaka sålda hästar av eller annan anledning. Därför är det extra viktigt att du som säljare vet vad som gäller. Vad gör du till exempel om hästen du sålde nu kommer tillbaka i mycket sämre skick än när den åkte?
– När du väljer att ta tillbaka en häst gör du alltid en överenskommelse med köparen. Här kan du begära en veterinärbesiktning innan du tar hem hästen för att vara säker på att den inte är i sämre skick än när man sålde den, förklarar Frida.
– Skulle det då visa sig att hästen är i sämre skick kan du säga att du köper tillbaka den men inte för samma pris som när du sålde utan för priset den är värd just nu.
– Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen komma och häva köpet. Precis som du inte kan lämna tillbaka en tv hos Elgiganten om du repat hela skärmen den när du hade den. Om hästen blir förstörd eller försämrad när köparen haft den så är det deras fel, men du måste kunna bevisa det och det är svårt.
Hästar ses som en vara vilken som helst
Om köpet hävs, alltså om det inte är ett avtal mellan köpare och säljare utan tingsrätten som beslutat att du måste ta tillbaka hästen (till exempel om det handlat om ett dolt fel) är läget lite annorlunda. Tingsrätten kollar inte skicket på hästen, så får du då tillbaka en häst i dåligt skick blir det väldigt svårt för dig som säljare att ställa ekonomiska krav på köparen. Frida förklarar att det är här hästaffärer blir knepiga. I lagens mening behandlas hästar som vilken vara som helst. Men, det kan vara bra att veta att köparen faktiskt har en skyldighet att vårda varan, det vill säga hästen, även om denne vill häva köpet. Frida råder att den som misstänker att hästen missköts under tiden man ligger i tvist med köparen bör anmäla till länsstyrelsen. I de lägen det går att komma fram till en lösning parterna emellan rekommenderar hon alltid det, för allas skull.
– Fram till att tingsrätten kommit till beslut är det alltid en diskussion mellan parterna. Om man häver köpet enligt lag har köparen rätt till vad hästen kostade och alla omkostnader, men om säljaren tar tillbaka hästen för att man inte vill hamna i tingsrätten är det en annan sak. Här kan man ställa krav på köparen om hästen inte vårdats som den ska.
Ta hand om hästen medan tvisten pågår
För den som vill reklamera en häst gäller det att ta hand om den under tiden tvisten pågår, och det kan bli länge. Som köpare kan du dock ha rätt att sälja hästen under tiden men Frida rekommenderar alltid att prata med säljaren innan.
– Du kan också komma överens med säljaren om att hästen ska stå i säljarens stall om det blir billigare för er tills ni vet var tvisten kommer landa. Tvister kan pågå under ganska lång tid och under tiden kanske köparen inte kan använda hästen. Här är det klokt att försöka ha en dialog med säljaren och hitta en lösning som fungerar så bra som möjligt för alla.
Tänk på!
Att göra veterinärbesiktning i samband med försäljning är självklart för de flesta, men gör också en besiktning innan du tar tillbaka hästen. Att kräva ersättning i efterhand, när hästen redan står i ditt stall, är mycket svårare. Det är också svårt att avgöra värdeminskningen på en häst som till exempel magrat av hos köparen. Hur lång tid tar det för hästen att äta upp sig igen? Hur mycket kommer den vara värd då? Tänk till innan så kan du påverka summan du köper tillbaka hästen för, råder Frida
Lättare ställa krav på fodervärd och försäljningsstall än på köpare
Att ställa krav på hur såld häst ska skötas är näst intill omöjligt. När du lämnar ut en häst på foder eller lämnar den på tillridning eller för försäljning är det dock helt andra regler som gäller. Frida stöter ofta på fall där hästägare fått hem hästar i dåligt skick från tillridningsstall och fodervärdar. Här menar hon att ett tydligt avtal är guld värt.
– Får du hem en häst som är misskött har du rätt att ställa krav för då har personen inte gjort det som avtalats. Ingen vill betala 10 000-15 000 kronor i månaden för att få tillbaka en häst i sämre skick. I det läget kan du kräva skadestånd.
Tidigare på Hippson.se
När rättstvisten går ut över hästen
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Måla upp ett värsta scenario men hoppas på bästa möjliga utfall”
- Familjerna äger ponnyn ihop: ”Optimalt”
- Hästen var klapphingst – köpare och säljare möts i tingsrätten
- Tillit och grundarbete botade ridrädslan: ”Fick panikkänslor”
- Vill varna hästköpare: ”Kolla upp hästens historik”
- Stämde säljaren – får betala rättegångskostnaderna
- Hästjuristen: ”Att hamna i en tvist tär mer på psyket än på plånboken”
- Det finns alltid två sidor i en tvist
- Lättare för hästföretagare att få bygglov
- När hästen reklameras – lagen passar inte för levande djur

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!