Reportage
Publicerad: 2022-12-12
Linn Ztrelin om tuffa tiden: ”Svårt att förklara med ord”
När hoppryttaren Linn Ztrelin förlorade sina föräldrar blev tiden i stallet ännu viktigare för hennes mående. När det visade sig att hennes häst hade en allvarlig skada kändes livet extra tungt och orättvist. Men med hjälp av gemensamma krafter från vänner och bekanta har Linn nu fått möjlighet att ta över en ny häst som ger hopp om framtiden.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Hoppryttaren Linn Ztrelin, 28 år, har ridit sedan hon var liten. Hästintresset tog fart på ridskolan och så småningom köpte hon sin första egna häst. Den senaste tiden har varit extra tuff för henne. År 2019 gick hennes pappa bort i cancer och året därpå förlorade hon sin mamma i suicid. Sedan tidigare har Linn en häst vid namn Oprah, ett sto som kan ridas lätt på grund av en tidigare skada. För pengarna som Linn ärvde av sina föräldrar köpte hon ytterligare en häst, unghästen Mitsy Ditsy född 2017. Tiden i stallet har varit extra värdefull för henne de senaste åren.
– Den senaste tiden har det varit mycket stress. Det är svårt att förklara med ord, för man blir bara tom tillslut. Hästarna har betytt hur mycket som helst. Det är dit man flyr. Där tänker jag inte lika mycket. Det blir ett tidsfördriv, inte bara för kroppen utan även för huvudet, säger Linn.
”Kan bli farlig att rida”
– Jag köpte Mitsy för ett år sedan för, enligt mig, ganska mycket pengar. Det var första gången som jag hade råd att köpa en häst som är avlad för det som jag vill hålla på med. Hon har fin hoppstam och hoppar fantastiskt bra. Det här var tänkt att bli den häst som skulle ta mig längre än tidigare, säger Linn.
Hästen var fyra år när Linn köpte henne och till en början verkade allt vara normalt.
– Unghästar kan ju röra sig lite vingligt utan att det är något konstigt. Eftersom vi red mycket framåt och inte övade så mycket samling den första tiden så märktes det inte så mycket först. Men i somras tyckte jag att något tog emot när jag försökte samla henne och det blev svårt att rida an mot hinder, då det bara fanns ett läge och blev svårt att se någon distans, säger Linn.
Efter undersökningar hos veterinär blev hon rekommenderad att genomföra en CT-röntgen och hästen lämnades av på Strömsholm för att genomföra det. Där visade det sig att hästen hade måttligt till kraftigt förstorade facettleder mellan de nedre halskotorna, vilket skapar en förträngning av området där nerverna går ut till ryggmärgen. Hästen hade även mild artros i facettlederna och pålagringar på baksidan av skallbenet.
– Det är de här förträngningarna som trycker där nerverna går ut i ryggmärgen som gör att hon kan bli farlig att rida, eftersom det finns risk för att hon inte vet var hon sätter benen. Veterinären tycker inte att vi ska rida, men bedömer att hästen inte kommer vara besvärad av ett föl i magen. Det här ska heller inte vara ärftligt, så tanken är att hon ska bli mamma nu. Det känns skönt att hon kan bli det, men det blev inte riktigt som vi tänkt oss, säger Linn.
Vänner engagerade sig
Linn har sina båda hästar i ett privatstall hos Filippa Harling, 19 år, och hennes familj. Filippa ville gärna hjälpa sin vän när hon fick veta om Mitsys skada.
– Vi har blivit nära vänner och jag pratade med min familj om att jag gärna skulle vilja hjälpa henne. Linn hjälper oss hela tiden oavsett vad. Är det någon jag vill hjälpa så är det henne, säger Filippa som bestämde sig för att dra igång en insamling för att se om flera ville hjälpa till. Tanken var att samla in pengar så att Linn kunde köpa en ny häst och redan under det första dygnet hade människor skänkt över 50 000 kronor.
– Jag blev helt tom på ord när jag fick veta det här. Jag sa till Filippa att hon inte behövde göra något, livet är som det är. Men hon var envis och ville dra igång det här. Jag blev jätteglad, det går inte att beskriva hur det kändes, säger Linn.
Får en häst
Några som såg Filippas inlägg om insamlingen var stallet Gunnarlunda som föder upp dressyrhästar. De har nu erbjudit sig att ge Linn en unghäst utan kostnad. Pengarna som kommit in via insamlingen kommer att användas till att betäcka Mitsy.
Innan jul är tanken att de ska åka och titta på den lilla hästen i Skåne, som ska gå kvar i hagen med sina unghästkompisar ett tag till.
– Jag var i chock när de ringde mig och sa att de ville ge mig en häst, det kändes fantastiskt. De hade sett Filippas inlägg och ville göra något då de tyckte livet kändes orättvist. Så jag vet inte hur jag ska tacka dem tillräckligt. Det är en häst som blir tre år nästa år. Ett sto som tanken är att man ska sätta igång och börja så smått med inridning och så vidare nästa år. Det känns som en så fin julklapp.
– Jag har inte riktigt hunnit smälta situationen med Mitsy ännu och nu ska jag eventuellt få en helt ny häst, säger Linn som är väldigt tacksam över människors engagemang.
Visa detta inlägg på Instagram
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästen Rosanna fastnade med ögat i hinken: ”Låg en skinnbit i vattnet”
- Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen: ”Där kan jag vara mig själv”
- Ponnyn var halt med spatt – mår nu bra och SM-kvalad
- Stefan uppmuntrar pappor till ridning: ”Fantastiskt att ha ett gemensamt intresse”
- Om mens och träning: ”Vissa mår dåligt”
- Barn till ensamstående fick gratis ridlektioner: ”Berörde mig”
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- 87-åringen rider varje vecka – hästintresse över generationerna

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!