Reportage
Publicerad: 2023-05-24
Ida Emilssons sto med föl mår bra i dag trots en traumatisk fölning.
Nekades veterinärvård: ”Sårbar och maktlös”
När Ida Emilssons sto skulle föla mådde hästen dåligt och blödde kraftigt, så Ida ringde efter veterinär. Men veterinären nekade henne vård på grund av att nattsömnen behövde prioriteras. Ida ifrågasätter hur detta kan komma sig och menar att det krävs tydligare riktlinjer för hur ett fall ska hanteras under jourtid.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det var under natten till söndagen den 14 maj som Ida Emilssons sto fölade.
– Jag hade vakat i flera nätter och var ganska säker på att det var den här natten som det skulle ske. Därför hade jag redan ringt dit min vän Marie för att hålla mig sällskap. Det kändes tryggt, då hon har en hel del erfarenhet från fölningar sedan tidigare, säger Ida.
Vid klockan halv tre på natten satte det igång, men det gick trögt.
– Stoet försökte krysta, men vi märkte ganska tidigt att fölet satt fast ordentligt och inte kunde komma ut. Det var då som jag ringde veterinären den första gången för att be om råd. Veterinären menade då att hon inte skulle hinna till oss i tid, vilket jag förstår. Så vi gick och hämtade min sambo och tillsammans fick vi dra ut fölet. Hela förloppet tog ungefär 40 minuter, säger Ida.
”Nattsömnen var viktigare”
– Vi trodde att vi hade förlorat fölet, men hon levde mirakulöst nog.
Men ganska snabbt reagerade de på att stoet var väldigt medtaget och inte ville resa sig upp.
– Hon hade ingen aptit och ville inte ens titta på sitt nyfödda föl. Jag hörde ett ljud som lät nästan som om en vattenkran var igång och undrade vad det var som hände. Sedan såg jag att det var en stråle med blod ut från stoets slida som sprutade ut och lät, säger Ida.
Hon ringde efter en distriktsveterinär.
– Jag förklarade att vi var oroliga. Vi hade fått ut fölet som verkade må ok, men stoet ville inte resa sig upp och blödde kraftigt. Jag var orolig över att något allvarligt hade hänt och att något hade gått sönder inuti henne.
Enligt Ida var veterinären i andra änden inte ute på något annat ärende, utan låg och vilade sig under jourtid.
– Hon förklarade att hon bara hjälpte akut sjuka djur och att det jag beskrev lät som en normal fölning. Jag försökte förklara att så inte var fallet. Hon sa att hennes nattsömn var viktigare och jag började ge upp hoppet om att vi skulle få hjälp. Min vän tog över samtalet och även hon förklarade att det var något som var fel. Vi tyckte inte att det var normalt att stoet blödde så pass mycket och mådde så dåligt efteråt. Men veterinären ville inte komma ut och vi avslutade samtalet.
Ida betonar att hon förstår att veterinärer måste prioritera mellan flera olika akutfall, men ifrågasätter samtidigt vilka skyldigheter som finns att hjälpa till under jourtid.
– Jag har full förståelse för att veterinärer i dag har en enorm press på sig. De har inte så bra arbetsförhållanden alltid och de jobbar inom ett hårt pressat yrke, så jag förstår att man behöver sova när man kan. Men i det här fallet kändes det annorlunda, som om hon bara inte var intresserad av att hjälpa mig. Jag var i chock efter en oerhört traumatisk fölning och att då bli nekad veterinärvård på det sättet blev också en chock i sig, säger hon.
Kom upp på benen
När samtalet var avslutat agerade Idas vän på plats.
– Jag är ganska säker på att det var hon som räddade mitt sto. Vi fick tillslut upp henne på benen och lyckades tvinga i henne betforvatten så att hon skulle piggna till. Vi fortsatte länge och när hon reste sig så blödde hon inte lika kraftigt längre. Då kände vi att vi vågade avvakta lite.
På måndagen ringde Ida ut en annan veterinär som kom och sydde ihop stoet.
– Då kom en helt fantastisk veterinär som gjorde sitt jobb otroligt bra. Stoet hade inre bristningar som de också lyckades fixa. Det kändes skönt när hon hade blivit kollad av veterinär, man vill ju vara säker på att de mår bra.
”Känns viktigt att lyfta den här problematiken”
En vecka senare mår både sto och föl bra.
– Det är jag tacksam för. Jag tycker att det är viktigt att poängtera att jag inte är ute efter att svartmåla eller hänga ut någon veterinär, men det känns viktigt att lyfta den här problematiken. Det verkar som om det behövs bättre villkor och tydligare riktlinjer för hur en veterinär förväntas agera när de har jour. Jag kände mig så himla sårbar och maktlös, så jag hoppas att ingen annan någonsin behöver hamna i den sitsen. Jag kände ändå att det här behövde belysas och att det behövde redas ut vad det var som hände. Nu hade jag tur att mina hästar överlevde. Men tänk om de hade dött?, frågar hon sig.
Såg allvarligt på händelsen
Ida funderade på att anmäla händelsen till Jordbruksverket, men en vecka efter fölningen blev hon uppringd av veterinärchefen och har nu fått en förklaring till det hela.
– De beklagade och berättade att de såg allvarligt på händelsen och att de hade vidtagit åtgärder. De hade pratat om att situationen kunde ha hanterats annorlunda och att veterinären ifråga hade jobbat väldigt mycket. Det känns bra att vi har pratat om det nu så jag kommer inte att anmäla, säger hon och tillägger:
– Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att det här är ett undantag. Jag har aldrig tidigare blivit bemött på det här sättet. De veterinärer som jag träffat tidigare har brunnit för sitt yrke och besuttit stor kompetens, därför blev jag så chockad över den här händelsen.
Gör en bedömning
När Hippson kontaktar distriktsveterinärernas ledning för att höra om de har någon kommentar kring händelsen, svarar de att de inte kan kommentera enskilda fall på grund av sekretesskäl. En presstalesperson ger därför ett mer generellt svar via mejl:
"Allmänt gör veterinären som tar emot samtalet en medicinsk bedömning om hur fallet ska prioriteras. I samband med detta finns flera parametrar att ta hänsyn till. Bland annat akut fara för djurets liv och möjligheten att hantera fallet, andra brådskande fall samt djurägarens beskrivning av fallets akuthet, hur länge symtomen funnits och hur de har utvecklats", skriver de.
Arkiv: Ny undersökning visar stora brister i veterinärernas arbetsmiljö
Linnea Lindahl
redaktion@hippson.seLiknande webbartiklar
- Omtumlande tid hos Stuteri Nådhammar: "Många ups and downs med uppfödning"
- Årets första föl på Lojsta hed
- Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
- Veterinär belönades med företagspris
- Ny undersökning visar – stora brister i veterinärernas arbetsmiljö
- Veterinär varnas – brister i behandling och journalföring
- Veterinär får erinran efter behandling av skadat öga
- Följ veterinärens vardag i ny podd
- Patellaupphakning – orsak och behandling
- Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!