Reportage
Publicerad: 2022-05-15
Räddningshästen Mimosas liv blir film: "Från vildhäst i Portugal till ridhäst i Sverige"
Hippson har tidigare berättat om Katarina Bowallius som har räddat och hittat nya ägare till 100 portugisiska hästar som annars hade fått somna in. Den första hästen som kom till Sverige heter Mimosa, och hennes ägare Casimir och Lotta Artmann har gjort en dokumentärfilm om hennes resa. Filmen Saving Mimosa har premiär i höst.
Text: Frida Bank
Foto: Casimir Artmann
Historien om Mimosas väg till Sverige och bioduken börjar med ett Facebook-inlägg. Lotta Artmann i Höganäs läste ett inlägg av Katarina Bowallius, där hon berättade om en flock hästar som hon räddat från slakt i Portugal. Hästarna hade levt sina liv som vildhästar i en stor hage, de hade knappt haft någon kontakt med människor tidigare och nu behövde de nya ägare. En av dem var Mimosa.
– Vid den här tiden hade jag ingen tanke på att skaffa en häst till. Min häst var skadad men jag hoppades att det skulle bli bra. Men bilden av Mimosa fastnade i mitt huvud och jag kände att jag måste rädda henne, berättar Lotta.
Hade drömt om en mustang
Lotta åkte till Portugal för att hjälpa Katarina med de femton hästarna som skulle fångas in.
– Jag var två dagar i hagen och försökte komma närmare hästarna. Sista kvällen jag var där fångades Mimosa in, sen åkte jag hem vid lunchtid dagen efter så jag hann inte se så mycket av henne.
Varken Katarina eller Lotta visste så mycket om Mimosa när hon fångades in. En veterinär konstaterade på tänderna att hon var fem år och i flocken hade hon varit ett ganska vasst ledarsto. Tanken på att ta över en vildhäst var dock inget som skrämde Lotta, det var precis tvärtom.
– Jag har länge drömt om att skaffa en mustang och träna den från början. Nu hade jag chansen att göra det. Som barn red jag på ridskola och sedan jobbade jag på Täby galopp och red galopphästar. Jag har alltid tyckt om lite knepiga hästar och hjälpt andra. Mina hästar blir lite som hundar. Jag håller grimskaftet mellan tumme och pekfinger, de ska vara följsamma och trygga.
"Måste tänka annorlunda"
Mimosa stannade hos Katarina i några månader och när hon var redo gick hon på en lastbil och reste till Sverige. I oktober 2020 var hon framme vid sitt nya hem i Skåne.
– Hon var chockad, det förstår man ju med så mycket förändringar. Hon var utslängd i stora världen och hennes kompisar var borta. Jag ledde in henne i en box och under de första dagarna fokuserade jag bara på att ge henne en lugn och trygg miljö. Andra dagen tog jag en hink med müsli och gläntade på boxdörren, då kom hon och åt ur den. Sen kunde jag börja snudda med fingertopparna i pannan på henne, lite mer för varje gång.
Lotta var långa stunder i stallet hos Mimosa varje dag och hon har lagt många timmar på att stärka deras relation och på att träna henne i hantering och inridning.
– Man kan vara en jätteduktig hästmänniska men med en vildhäst måste man tänka annorlunda. Jag hade en plan på hur jag skulle träna och hantera henne och det har fungerat i stort sett väldigt bra. Och det har varit så roligt! Att lyckas med detta är bland det jag är mest stolt över.
Två berättelser i en
Casimir, Lottas man, är filmintresserad och har spelat in kortfilmer samt varit med vid produktioner av långfilmer vid sidan av sitt jobb som ingenjör. Han bestämde sig för att göra en dokumentärfilm om Mimosa direkt när det var klart att de skulle ta hand om henne.
– Jag tycker att det här är en bra historia. Det är dels berättelsen om att rädda en vildhäst från slakt, Mimosa var ju den första som kom till Sverige från Katarina, och så hade ju Lotta sin dröm om att tämja en vildhäst. Det är två bra berättelser i en. Lotta filmade när hon var i Portugal och jag har filmat dem här hemma flera gånger i veckan.
Överlevde dödlig sjukdom
Efter sex månader i Sverige blev Mimosa allvarligt sjuk. Hon drabbades av grässjuka, en dödlig sjukdom som drabbar nervsystemet. Grässjuka är ovanligt i Sverige, man vet inte vad som orsakar sjukdomen och det finns ingen specifik behandling.
– Det vanligaste är att hästarna dör inom ett dygn, bara runt 10-15 procent överlever. Mag- och tarmsystemet slås ut. Mimosa åkte in på intensiven och var inne i tolv dagar. Det var en fruktansvärd tid, jag var där varje dag och hälsade på, berättar Lotta.
Veterinären trodde inte att Mimosa skulle överleva men mot alla odds gjorde hon det. Under sjukdomstiden tappade hon nästan 25 procent av sin vikt.
– Hon har en stark mentalitet, hon är verkligen en fighter, så hon klarade sig och fick komma hem. Sen blev det en lång rehab men efter sex-åtta månader var hon återställd.
"Lite som en border collie"
I dag är Mimosa Lottas ridhäst och stoet har kommit väl tillrätta i sitt nya hemland.
– Jag red henne för första gången när hon varit här i tre månader och vi började ganska snabbt rida ut, det tycker jag är viktigt. Vi tränar också dressyr och har börjat med lite lätt hoppning.
– Jag har haft flera hästar i mitt liv men Mimosa är verkligen speciell. Jag är jätteglad och tacksam att jag fick möjligheten att ta hand om henne. Hon är lite som en border collie, otroligt intelligent och lättlärd. När hon ser mig så kommer hon fram och krafsar i hagen och vill att jag ska hämta henne. Hon är alltid glad och positiv och med på allt.
En till räddningshäst i stallet
I stallet finns nu ytterligare en portugisisk räddningshäst, Malva, som förmedlats av Katarina. Tanken är att det ska bli Casimirs framtida ridhäst. Han började rida för fem år sedan och hästintresset har bara växt.
– För ett och ett halvt år sedan blev jag avslängd och bröt ryggraden. Dagen efter operationen var det första jag frågade "när kan jag börja rida igen?", berättar han.
Åtta månader efter olyckan satt han upp i sadeln på en islandshäst. Sedan dess har alltså Malva kommit in i familjen. Hon är nu sex år.
– Malva är en av tamhästarna som Katarina räddat. Men hon var inte mycket hanterad i Portugal så vi har fått börja om från början, säger Casimir.
Premiär på en av Sveriges äldsta biografer
Långfilmen om Mimosa har premiär i slutet av augusti.
– Vi räknar med att ha biopremiär i Höganäs på Sagabiografen. Förhoppningsvis kommer den också att visas på mindre biografer runt om i Sverige, säger Casimir.
Katarina har räddat 100 portugisiska hästar – nu besöker hon dem i Sverige
Liknande webbartiklar
- Har räddat 100 portugisiska hästar – nu besöker hon dem i Sverige
- Hästarna tog familjen Bowallius till Portugal: “Härligt att kunna rida i t-shirt i december”
- Big John njuter till fullo av pensionen
- Räddade vildhäst som fastnat i en mosse
- Susanna importerade en vildhäst – hur gick det sedan?
- Ordnar festival för kigermustanger: "Orörd urhäst som naturen har skapat"
- Danskfött sto blir vildhäst i Mongoliet
- Susannas dröm blev verklighet – importerade en vildhäst
- Tömkörning från botten till toppen
- Rodrigo Torres om sin portugisiska Totilas

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!