Reportage
Publicerad: 2021-01-01
Shetlandsponnyn Fritte fyller 45 år: ”Varje dag med honom är en gåva”
MEST LÄSTA REPORTAGE 2021 – PLATS 1
Charlotta Olofsson Bodin har flera djur och jobbar med hästar dagligen. En som har funnits länge hemma på gården är shetlandsponnyn Fritte, som nu fyller hela 45 år.
– Han älskar barn och är väldigt lugn och snäll så fort de är i närheten.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Charlotta Olofsson Bodin har varit intresserad av hästar under större delen av sitt liv. I dag driver hon Trogsta seminstation i Forsa utanför Hudiksvall, där hon och hennes man tar emot ston för betäckning.
Shetlandsponnyn Fritte var 19 år ung när han kom in i familjens liv. Då köptes han in både för att pröva brunst på seminstationens ston, men även som sällskapsponny och ridhäst till familjens söner.
– Vi köpte Fritte av ett par bekanta år 1995 som 19-åring. Då sa folk ”ska ni verkligen köpa en så gammal ponny?”, säger Charlotta, som nu gör sig redo att fira Frittes 45-årsdag.
Har vuxit upp med barnen
Hon berättar att den lilla shetlandsponnyn varit otroligt snäll genom alla år och inte har speciellt mycket hyss för sig.
– Spontant när jag tänker på shetlandsponnyer i allmänhet går mina tankar tillbaka till ridskolan när man var liten. Då träffade jag shettisar som busade, smet från hagen eller drog ner huvudet för att äta gräs så fort de fick chansen. Men Fritte har aldrig haft några sådana olater för sig, utan har alltid varit så otroligt snäll.
Charlottas båda söner är uppvuxna tillsammans med Fritte, som dessutom är inkörd.
– Han älskar barn och är väldigt lugn och snäll så fort de är i närheten. Under åren har inte bara mina söner ridit, utan det har även varit andra barn som har fastnat för Fritte. Bland annat hade vi en flicka med autism i stallet som lyste upp varje gång hon såg en häst. När jag föreslog att hon skulle få träffa Fritte berättade hennes föräldrar att hon sedan hade börjat visa mer känslor och att han hade hjälpt henne mycket, säger Charlotta och berättar vidare:
– När våra pojkar var små så ville alla deras kompisar rida vid barnkalaset. Ut i hagen gick vi, med en stol så att barnen kunde klättra upp i sadeln. Fritte gick glatt ett varv i hagen och stannade sedan vid stolen för att byta barn. Han visste precis vad som gällde.
Efter några år kunde även sönerna köra Fritte själva runt i byn med vagnen bakom.
– Andra shettisar som jag träffat kunde sätta ner huvudet i marken och börja beta så fort det gick, men sådan har Fritte aldrig varit. Visst kan han ta en tugga i förbifarten, men sedan fortsätter han framåt.
Numera är familjens söner vuxna och har flyttat hemifrån.
– När de ringer hem är det Fritte de frågar om först. De vill alltid veta hur han mår, för dem har han ju alltid funnits här, berättar Charlotta.
Håller hullet
I dag är ponnyn fortfarande pigg och glad, men hans liv är något lugnare än tidigare.
– Sedan några år tillbaka kan han bara äta uppblött kraftfoder, eftersom han inte har några kindtänder kvar. Han får därför mat med flera små givor om dagen. De smuliga höresterna som blir kvar efter höet har han tyckt om att äta innan, men nu äter han mest sitt kraftfoder, säger Charlotta och fortsätter:
– Eftersom vi har seminstation har vi god kontakt med veterinärer regelbundet som även undersökt Fritte, som fortfarande är i gott hull. Han har aldrig varit en sådan ponny som blir för tjock, utan har alltid hållit hullet väldigt fint. Eftersom han aldrig haft problem med fång eller övervikt har vi kunnat släppa honom i gräshage på sommaren också. De senaste åren har han bara gått här som sällskapshäst.
Under den största delen av sitt liv har han lyckats hålla sig frisk.
– När han var 30 mådde han dåligt och hade diarré ett tag. Då trodde vi att han skulle stryka med, men sedan så vände det och han började äta och må som vanligt igen. Sedan har veterinären fått hjälpa honom en del med tänderna, men i övrigt har han hållit sig frisk, säger Charlotta.
”Helt underbar”
Vardagen för pensionären är lugn. Han äter sin frukost och går ut i hagen som har en kulle med ett högt träd.
– Där brukar han stå och sola sig. När de andra hästarna busar står han på kullen och håller koll. Han går alltid lös till och från hagen och brukar springa ikapp med mig – han vill alltid komma före mig in i stallet. Såklart är han lite stel i hasor och knän på morgonen när vi går ut, men han ligger fortfarande ner och sover de flesta nätter och kan enkelt ta sig upp på benen igen.
Att välja ett bästa minne tillsammans med Fritte är svårt.
– Det finns så många. När han fyllde 40 gjorde lokaltidningen ett reportage och då frågade de vad han var bäst på. Jag svarade att han bara är helt underbar, för han går ingen obemärkt förbi, alla minnen är de bästa minnena. Det finns inte så många hästar kvar i livet som är födda på 70-talet och jag hoppas att han får somna in på ett fridfullt sätt, när det väl händer. Just nu tänker vi bara att varje dag med honom är en gåva.
taggar
Liknande webbartiklar
- Shetlandsponnyn Fritte fyller 48 år: ”Vill fortfarande leva”
- Stickan förverkligade Annika Lillranks dröm: "I början var han mer vild än tam"
- Sofie Degerfeldt: ”Var inte rädd för att köpa en gammal häst”
- Islänningen Leynir, 30 år, har fångat Kajsas hjärta: "Lite av en grundbult i min tillvaro"
- Ofödda födelsedagsfölet blev Rosannas bästa vän: "Han är min följeslagare genom livet"
- Islandshästen Gaefa har levt hos sin uppfödare i 32 år: ”Jag var med när hon föddes”
- ”Besten” 26 år ung tävlar fortfarande med framgång
- 30-åriga Atkins lever fortfarande upp på terrängbanan: "Pigg och fräsch för sin ålder"
- Stoet Canabina, 30 år, slog till med seger: "Verkligen inget jag hade räknat med"
- Lotterihästen bringar fortfarande lycka efter 21 år: "Betydelsefull för min egentid"

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!