Reportage
Publicerad: 2023-01-30
Varnar för hästförmedlare – fick hem skadad häst
Hästköpet blev en mardröm för 56-åriga Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som dessutom var för stor. Nu vill hon varna andra för att köpa hästar via video och bilder.
– Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen, säger Annelie Bohlin.
Text: Susanna Nygren
Foto: Privat
I december förra året köpte Annelie Bohlin en unghäst av en svensk hästförmedlare. Tanken var att den skulle bli dotterns nya tävlingshäst. Dottern tävlar ponnyhoppning på medelsvår nivå och har sedan tidigare en storhäst som läromästare. Köpet kom till efter en lång kommunikation med förmedlaren som skickade förslag på många olika hästar som hon tyckte skulle passa dottern. Dessutom utlovade förmedlaren två månaders ångerrätt.
– Hon skickade mellan 30 och 40 hästar till mig. Jag blev helt överöst med meddelanden, säger Annelie Bohlin.
Mer än tio centimeter för hög
Annelie tvekade. Hon hade sett säljarens namn i internetforum där det varnades för oseriösa hästhandlare. Men till slut lyckades kvinnan övertala henne att slå till på en fyraårig unghäst som stod i Belgien. Annelie och dottern fick bilder och video på hästen. De fastnade för att Nelis, som hästen hette, hade bra stam och fin hoppteknik. Säljaren ska ha lovat dyrt och heligt att detta var en kvalitetshäst för tävling.
– Hon skrev till mig ”jag kommer få se er i Falsterbo med den här hästen”.
Men direkt när Nelis lastades ur transporten förstod Annelie att det var något fel. Hästen som kom var över 180 cm i mankhöjd. Inte alls de nätta 168 cm som säljaren påstått. Annelie började då undra om det verkligen var rätt häst. Men namnet och utseendet stämde med uppgifterna i passet. Hon konstaterade att säljaren antagligen ljugit om mankhöjden.
Ville ge hästen en chans
Dagen efter Nelis kom tog Annelie honom till hovslagare. Hästen hade svårt att stå stilla och hovslagaren menade att det handlade om shivering. När Annelie konfronterade hästförmedlaren med att hästen hade shivering i ett bakben ska denne ha erbjudit henne att hästen skulle säljas vidare eller att hon kunde få tillbaka 10 000 kronor på köpesumman. Annelie tackade ja till pengarna.
– Jag ville ge hästen en chans. Så jag sa till henne att vi får se hur det blir med honom.
Gick inte att rida
Men att hästen hade shivering i ett bakben och var för stor visade sig vara det minsta problemet. När dottern skulle rida gick det knappt att sitta upp.
– Han var otroligt spänd. När dottern väl kom upp så sköt han in bakdelen kraftigt, säger Annelie.
Första ridturen blev kort. Andra gången de skulle pröva rida Nelis var det ännu svårare att komma upp. När dottern väl kom upp fick han panik och drog i väg. Vid tredje försöket gick det inte alls att sitta upp.
Tog hjälp av beridare
Annelie beslutade sig då att ta hjälp en erfaren ryttare – för att se om denne kunde lösa problemet.
– Familjen hade sagt att han verkade bakskygg. Men det var han inte. Jag kunde longera med stigbyglarna hängande och inget hängde. Han var precis som vilken unghäst som helst. Han var också väldigt snäll i all hantering, säger Sara Andersson, beridare.
Enligt Sara Andersson började problemen vid uppsittning. Hästen var väldigt rädd när ryttaren kom nära. Hon lyckades till slut sitta upp och fick hästen att trava lite. Hon red hästen försiktigt vid några korta tillfällen. Men när hon sedan prövade att få honom mellan skänkel och hand så gick det inte längre.
– När jag lade på skänkeln och försökte få lite kontakt i tygeln med honom så bara small det. Jag har aldrig varit med om något liknande. Han gick in för att döda, säger Sara Andersson.
Hästen tvärnitade, kastade sig åt sidan och skickade av Sara som ur en katapult. Så här i efterhand konstaterar Sara att hästens reaktion var typiskt för en individ som hade ont i ryggen. När hon hade bett honom använda ryggmusklerna så tog det stopp. Efter konsultation med ägaren tog hon Nelis till en veterinärklinik för röntgen.
Flera röntgenfynd
Hippson har tagit del veterinärutlåtandet. Röntgenfynd visar på facettledsartopati och benfragment mellan två halskotor samt kissing spines. Dessutom uppvisade hästen shivering på ett bakben.
– Jag är inte rädd för att rida hästar med kissing spines, det kan gå, men den här hästen hade det på flera ställen, säger Sara Andersson.
Hon menar att familjen Bohlin har gjort allt rätt med hästen.
– De har tagit hjälp när det behövdes. De har försökt ge hästen en chans och inte bara döma ut den direkt.
I ett mejl skriver veterinären till Annelie Bohlin att det är svårt att säga om hästen kommer bli ridbar i framtiden och att ”den ska vandra runt känns inte rätt mot hästen, tycker jag personligen”.
Går inte att nå säljaren
Annelie har också gjort eftersökningar om Nelis och hittade hans tidigare ägare i Belgien. Då fram kom det fram att de ska ha vetat om att han hade kissingspines och även upplyst den svenske hästförmedlaren om det. Annelie har försökt att få kontakt med hästförmedlaren flera gånger för att häva köpet. Men denne går inte att nå.
– Hon har blockat mig. Det går inte att få tag på henne.
Nu vill Annelie varna andra hästköpare för köpa hästar osedda och utan provridning. Hon rekommenderar också att man kollar upp en hästförmedlare eller säljare väldigt noga.
– Det står mycket i sociala medier som exempelvis Facebook. Där kan man söka på olika personer och företagsnamn.
Måste troligtvis tas bort
Annelie vet ännu inte hur det kommer gå för Nelis. Det lutar mest åt att han kommer tas bort. Men det blir i så fall efter den polisutredning av försäljningen som Annelie hoppas på. Hennes advokat har rekommenderat att hästen ska vara kvar en tid. Annars blir det svårt att utreda vad som hänt.
– Jag känner mig dum nu men det är lätt att vara efterklok. Men förmedlaren lovade att jag hade två månaders garanti. Hon sa också att ”vill ni inte ha den så tar jag tillbaka den” men så enkelt var det inte.
Hippson har varit i kontakt med flera personer som har fått problem efter att de köpt en häst genom den aktuella förmedlaren.
Ulricas häst visade sig vara över 180 centimeter i mankhöjd, långt över vad som utlovats.
Fick hem jättestor häst
Ulrica Larsson i Borlänge köpte en hopphäst född 2015 av förmedlaren. Den skulle vara 168 centimeter hög och väldigt snäll i all hantering. Hästen som kom var betydligt större. Den var 183,5 centimeter när hon mätte honom. När Ulrica har tittat tillbaka på annonserna så har hon sett att i en av dem stod det att hästen var 173 cm. Men ska förmedlaren hela tiden ha sagt till Ulrica att han var 168 cm. Även om hon gillar hästen så inser Ulrica att det inte är en lämplig tävlingshäst för henne.
– Han är på tok för stor för mig så jag kommer tyvärr få lov att sälja honom. Det gör ont i mig men jag är bara 157 centimeter och att hoppa en häst som är 183,5 är svårt för mig. Det känns som jag ska flyga av med mina korta ben.
Ulrica har tittat tillbaka på annonserna med hästen så har hon sett att i en av dem stod det att hästen var 173 cm. Men i kommunikation ska förmedlaren hela tiden ha sagt att han var 168 cm.
Hästen hade också en kronisk ögoninflammation samt var svår att lasta och sko. När Ulrica kontaktade förmedlaren och påtalade att hon fått något helt annat än utlovat ska förmedlaren inte velat kännas vid det utan ha sagt att det enda hon kunde göra var att hjälpa till att sälja den vidare.
– Jag känner att jag absolut inte vill bli sammankopplad med henne på något vis. Så det avböjde jag.
Stadig valack blev känsligt sto
En annan kvinna som vill vara anonym berättar att hon beställde en femårig valack som skulle vara en stadig och lugn individ som alla kunde rida. Hon fick i stället hem ett känsligt sto. Hästen var så svår att rida på att hon blev avkastad och fick köras till sjukhus med ambulans. Nu jobbas hästen endast från marken.
Ponnyn var en häst
En annan kvinna berättar att hon skulle köpa en d-ponny till sitt barnbarn men i stället fick hem en häst på 151 centimeter. Det var visserligen en trevlig häst men barnbarnet var förtvivlad eftersom det skulle blivit hennes nya tävlingsponny.
Köper skadade hästar
Hipssons granskning visar även att hästförmedlaren har gått under flera olika namn och företagsnamn på olika säljsajter. Hon annonserar på både på svenska och utländska sidor. Hon annonserar också om att få köpa billiga, skadade hästar. Så här lyder ett utdrag från en annons: "Searching for youngsters or horses with small defects, like chips, kissingspines, can be a little bit of everything as long as I know what it is…"
Det finns inget företag registrerat på kvinnan. Trots det förmedlar hon ett stort antal hästar varje år. När Hippson ringer upp hästförmedlaren svara en kvinna utan att presentera sig. När vi presenterat oss och frågar efter förmedlaren säger kvinnan att vi har ringt fel telefonnummer. Vi ringer och skickar även sms till ett nummer som finns till hennes annonser. I sms:et framför vi att det gäller ett antal hästar hon har sålt där köparna varit missnöjda. Vi skriver att det är viktigt att hon återkommer och kan få ge sin version av det som hänt. 15 minuter efter kontaktförsöken är hennes försäljningssajt nedsläckt och går inte att komma in på.
taggar
Liknande webbartiklar
- Betalade handpenning men fick ingen häst
- Dömd för att ha sålt skadade hästar som friska – fortsätter att sälja sjuka hästar
- Hästhandlare i Västra Götaland riskerar näringsförbud
- Hovrätten sänker straffet för hästhandlare
- Handeln bara fortsätter trots förbud
- Irländare hittade sin döda ponny i Sverige
- Trots förbud fortsätter handeln med hästar
- Hästen Otto har fått somna in
- Körde hästar drogpåverkad – döms till böter
- Hästhandlare körde hästar påverkad

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!