Ryttarträning
Publicerad: 2014-02-25


Din balans påverkar hästens hälsa
Håvard Engell är norsk före detta balettdansör som har tränat olympiska idrottare i balans och koordination. Andra helgen i februari delade han med sig av sina kunskaper på Nova Park i Knivsta, för några av Sveriges främsta tränare.
Text & foto: Theresia Viska
Svenska Ridsportförbundet har samlat stora delar av tränarkåren och i publiken sitter kändisar som Traudi Björling, Mads Hendeliowitz och Sara Algotsson Ostholt. Morgonens föreläsare är en lång man som står med stolt hållning bredvid en stol med ett ihopsjunket skelett på. Håvard Engell är rörelseanalytiker. Det betyder att han studerar kroppens rörelser och hur de påverkar sporten vi utövar.
Ryttarens obalans kan orsaka hälta
Kunskaperna om ridsporten och ryttares balans kommer från hans dotter. Hon fick välja mellan baletten och ridningen, och valde då hästarna. Nu är hon veterinär och använder sig i sin tur av sin pappas erfarenheter när hon felsöker halta hästar.
När dottern har satt upp välbalanserade testryttare på vissa av de ”halta” hästarna på kliniken har de inte längre visat några symtom. Håvard tycker att det är tydligt att ryttarens balans påverkar hästens hälsa och rörelsemönster.
Som gammal balettdansör vet Håvard värdet av att vara liksidig och hitta sin inre balanspunkt. Han tycker att vi ska investera tid i att öka vår kroppsmedvetenhet. Mellan år 1988 och 2000 tränade han alpinister i balans och koordination. Det låter som många timmar, men att träna idrottarna motoriskt 25 timmar i veckan under en period gjorde en enorm skillnad. Helt plötsligt blev det mycket lättare för tränarna och eleverna att förstå varandra.
Aldrig för sent att träna liksidighet
Tränarna på Nova Park får resa sig upp och göra enklare rörlighetstester. Alla står rakt och har höfterna stilla. Vi tar ut armarna och rör axlarna från höger till vänster. Ingen av oss kan faktiskt säga att vi är helt liksidiga.
Hur ska man göra då? Alla som är på tränarkonventet har uppenbarligen visat intresse för att förbättra sin träning. Så viljan är det inget fel på! Håvard försäkrar oss om att allt går att påverka.
– Det tar olika lång tid beroende på individ. Men det är aldrig för sent, säger han.
Det är dock en påfrestande idrott vi håller på med. Vi jobbar febrilt med att vara följsamma med hästen, men det är svårt när trycket alltid kommer underifrån mot bäckenet. Håvard har sett många unga idrottare försvinna från sina respektive sporter på grund av små skador som har orsakat stora problem. Något han påstår skulle kunna undvikas med bättre postural kontroll.
Träna bålstabilitet
Det finns enligt Håvard två typer av utmaningar. Den ena är de inre utmaningarna såsom kotors och leders rörlighet. Den andra är de yttre utmaningarna såsom sadel eller annan utrustning som påverkar vår fysik.
Har du problem med de inre utmaningarna kan en naprapat eller kiropraktor hjälpa dig. Om en kota ligger fel i till exempel foten kan det orsaka huvudvärk eller kutrygg.
"Core"-musklerna är avgörande för kroppskontrollen. Är mage, korsrygg och höfter svaga orkar du inte hålla ihop kroppen. Resultatet blir att du vobblar när du rör dig. Vi ska helst träna varje dag eftersom träning är en färskvara.
– Om du inte tränar dig själv är det du som är den svaga länken i ekipaget, säger Håvard.
taggar
Liknande webbartiklar

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!