Hur sitter Grand Prix-ryttarna egentligen?

Ryttarträning

Publicerad: 2005-12-09

Hur sitter Grand Prix-ryttarna egentligen?

En god sits är grunden i all ridning. Men hur sitter egentligen våra toppryttare? Hippson lät internationella dressyrdomaren Birgitta Bergsten kommentera några av dressyrryttarna som tävlade under världscuptävlingen i Globen i slutet av november. Hennes utlåtanden hittar du längst ner på sidan. 

Text & Bild: Emma Rost

Det har blivit ett större fokus på ryttarens sits den senaste tiden. Sits-gurun Eckart Meyners uppskattade clinic på Strömsholm under hösten är ett exempel på det, de nya dressyrtävlingarna där framför allt ryttarens sits och inverkan bedöms är ett annat. Och sitsen är viktig eftersom den är basen för ryttarens inverkan på hästen.
- En ryttare i obalans försvårar för hästen när den skall utföra rörelser, eftersom den måste ta hand om både sin egen och ryttarens balans. En häst under snedbelastning mår sämre i kropp och psyke och får sämre hållbarhet, säger Birgitta Bergsten.

Kroppen kan begränsa oss
Alla ryttare sitter inte likadant, våra kroppar kan begränsa oss i vissa fall, men de flesta strävar åtminstone mot idealet – den lodräta sitsen. Ryttaren ska först och främst sitta på hästens rygg där det är bekvämast för hästen att bära ryttaren. Det känns även bäst för ryttaren att sitta där ryttarens och hästens tyngdpunkt sammanfaller, i den lägsta punkten på hästens rygg bakom manken så att hästen kan vara fri i bogarna/skulderbladen. Ryttaren ska vara avslappnad och ha en spänst i kroppen, utan att vara slapp eller spänd.
Det är viktigt att ryttaren är placerad mitt över hästen när man betraktar ekipaget framifrån eller bakifrån. Vikten ska fördelas lika över den trekant som bildas av sitsbenen och skrevet. Tittar man från sidan ska det gå en lodrät linje från axeln genom höft och häl och en linje mellan knä och tå. Det ska gå att dra en rak linje från armbågen genom handleden och tygeln till hästens mun.
Vi frågade Birgitta om hon anser att det kan finnas ändamålsenliga sitsar som inte följer standardmallen?
- Inte så vitt jag vet när det gäller dressyr, svarar hon.

Måste vara avslappnad
Ett av de vanligaste sitsfelen är enligt Birgitta att ryttaren inte är tillräckligt avslappnad och nere i sadeln. Då går det inte heller att sluta om hästen med skänklarna utan ryttaren sitter för mycket "ovanpå". Birgittas tips för att träna sitsen och för att komma djupare ner i sadeln är att bli longerad.
- Gärna utan stigbyglar, där ryttaren inte behöver hålla i tyglarna utan enbart kan koncentrera sig på sin egen sits och balans, säger hon.
Men hur sitter då Grand Prix-ryttarna? Ganska varierat visar det sig när Birgitta studerat bilderna på de ryttare som vi valt ut. Självklart sitter ingen av dem rakt igenom illa, men det finns avvikelser från idealet, som också påverkar ryttarnas resultat.
- Man kan nog i undantagsfall nå Grand Prix även med en dålig sits, men med sämre resultat och en oharmonisk häst, säger Birgitta.
Hon poängterar dock att eftersom bilderna inte alltid beskriver samma rörelse så kan det bli en aning missvisande vad gäller sitsarna.
 
 

Birgittas kommentarer till ryttarnas sitsar:

Jessica och Cathrine till Friends arena

Dressyr

Världsettan Jessica von Bredow-Werndl och världstvåan Cathrine Laudrup-Dufour är båda klara för SIHS och start i Lövsta Top 10 Dressage.

von Bredow-Werndl: "Jag älskar Sverige och den fantastiska publiken"

Sverige inte vidare i NC-finalen

Hoppning

Det var inte Sveriges dag i den första finalomgången av Nations Cup i Barcelona. Näst sist innebär att laget inte är vidare till söndagens final.

Ankarcrona till SvRF: "Man kan ju inte säga att det var vår dag precis"

BactiguardAnnons

Att förebygga infektioner räddar liv

När antibiotika inte längre biter, är alternativen på behandling för sårinfektioner få. En helt ny sårtvätt hoppas kunna förhindra infektioner.

Ökad resistens mot antibiotika gör sårinfektioner svårbehandlade

Hältutredningar – ingen exakt vetenskap 

Forskning

Hur bedömer man hälta bäst? Med hjälp av veterinärens erfarna öga eller med den allra senaste teknologin? Inget av det är hundraprocentigt.

Forskarna har gjort flera jämförelser av hältutredningar

LAGERRENSNING: Masterclass Hoppning

Hoppning

Vi behöver förbereda lagret för nya kommande böcker och rear därför ut de få kvarvarande exemplaren av vår serie Masterclass Hoppning.

Mängder av konkreta övningar och a-ha-upplevelser

Hedin till final trots brutet nyckelben

Dressyr

Trots brutet nyckelben lotsade Carl Hedin fyraåriga hingsten Skyline to B till en finalplats i Flyinge. På lördag väntar testridningen.

Se vilka ekipage som gick vidare till finalen

SvRF: ”Hovrättens beslut är upprörande”

Nyheter

Svenska ridsportförbundet är besvikna över Hovrättens beslut i tränarmålet och överväger att ta ärendet vidare till Högsta Domstolen.

Ulf Brömster: "En fråga av viktig principiell karaktär"

Barnen får inte jobba i stallet hos ridklubb

Nyheter

Ridklubben Rimbo ryttare är under utredning hos SvRF. Tidigare har barn arbetat i stallet och fått ridlektioner som lön, vilket inte är tillåtet.

Klubben söker krisstöd hos kommunen och vill slänga ut privatryttarna

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dina Försäkringar ABAnnons

Rehabilitering efter en skada

Att rehabilitera en häst efter en skada kan vara en lång process som kräver en kontinuerlig dialog mellan veterinären, sjukgymnasten och ägaren.

Vad är skillnaden mellan rehabilitering och friskvård?

Gamla kvastar förhindrar spill i lösdriften

Nyheter

Ida Karlsson Lalander ville hindra sina hästar från att dra ut för mycket strö och hö från lösdriften. Borsten från sopkvastar löste problemet.

Sparar pengar: "Otroligt smart"

Tränaren får rätt till diplomeringen

Nyheter

Nu har Hovrätten meddelat att man fastställer tingsrättens dom i tränarmålet. Det innebär att man yrkar för att tränaren får sin diplomering åter.

Efter överklagan – SvRF gjorde formellt fel

Silver och Isabelle hade änglavakt

Nyheter

När Isabelle red sin ponny Silver över lite bommar nyligen så hände något riktigt obehagligt. Silver trampade ner i ett kavalettiblock och fastnade.

"Satt mirakulöst kvar när hon galopperade runt och sparkade i panik"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Päls av och täcke på – eller?

Premium

Att klippa eller inte klippa, det är frågan. Veterinär Eva Olsson berättar om pälsens funktion och etolog Renate Larssen ger sin syn på klippning.

"Det blir upp till oss att se till att hästen håller sig lagom varm och torr"

Lös digital prenumeration för en krona första månaden

Sandra Sterntorp vinner treårsklassen

Avel

Tobias Hansson har fött upp en vinnare och dessutom den andraplacerade Knockando VH. Sandra Sterntorp : "Det är skönt att jag kan än"

Seger i både Rikssto och championat

Carl Hedin på plats i Flyinge

Dressyr

Ett brutet nyckelben och operation stoppar inte Carl Hedin. Med armen i mitella är han på plats i Flyinge för start i SWB Equestrian Weeks.

Skadade sig på hopptävling och fick opereras

Arkiv: Carl Hedin förbereder Skyline To B för Flyinge

PS Flyinge & PartnersAnnons

Se och provrid framtidens stjärnor

I september arrangeras FOS auktion. Där ett tio tal hästar i åldern 5 till 6 år av högsta kvalitet auktioneras ut. Se bilder och läs mer om auktionen.

Hästarna kommer att finnas i Sverige för provridning

Hingsten som satsar på en fotbollskarriär

Hippson-TV

Här har vi en lekfull häst med flera talanger. Eventuellt funderar den här hingsten på att byta karriär till fotbollsproffs.

Se det roliga klippet med den dribblande hästen

Gräshoppor gynnas av hästarnas gödsel

Nyheter

Nya forskningsresultat visar att hästars gödsel kan gynna flera arter av gräshoppor. Här får vi veta mer om hur insekterna påverkas av hästarna.

Lyssna på inslaget från Vetenskapsradion

Förra årets vinnare Diploid toppar även i år

Dressyr

Förra året var det Vendela Eriksdotter Rubin som lotsade Diploid till seger i femårsfinalen i Flyinge. I år ligger ekipaget i topp bland sexåringarna.

Se listan över de hittills kvalade finalekipagen

En tredjedel av landets hästar registrerade

Nyheter

Sedan ett år tillbaka ska alla hästar vara registrerade hos Jordbruksverket. Men två tredjedelar av landets hästar saknas fortfarande.

Lyssna på radioinslaget från P4 Sjuhärad

Ladda mer

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.