Hur sitter Grand Prix-ryttarna egentligen?

Ryttarträning

Publicerad: 2005-12-09

Hur sitter Grand Prix-ryttarna egentligen?

En god sits är grunden i all ridning. Men hur sitter egentligen våra toppryttare? Hippson lät internationella dressyrdomaren Birgitta Bergsten kommentera några av dressyrryttarna som tävlade under världscuptävlingen i Globen i slutet av november. Hennes utlåtanden hittar du längst ner på sidan. 

Text & Bild: Emma Rost

Det har blivit ett större fokus på ryttarens sits den senaste tiden. Sits-gurun Eckart Meyners uppskattade clinic på Strömsholm under hösten är ett exempel på det, de nya dressyrtävlingarna där framför allt ryttarens sits och inverkan bedöms är ett annat. Och sitsen är viktig eftersom den är basen för ryttarens inverkan på hästen.
- En ryttare i obalans försvårar för hästen när den skall utföra rörelser, eftersom den måste ta hand om både sin egen och ryttarens balans. En häst under snedbelastning mår sämre i kropp och psyke och får sämre hållbarhet, säger Birgitta Bergsten.

Kroppen kan begränsa oss
Alla ryttare sitter inte likadant, våra kroppar kan begränsa oss i vissa fall, men de flesta strävar åtminstone mot idealet – den lodräta sitsen. Ryttaren ska först och främst sitta på hästens rygg där det är bekvämast för hästen att bära ryttaren. Det känns även bäst för ryttaren att sitta där ryttarens och hästens tyngdpunkt sammanfaller, i den lägsta punkten på hästens rygg bakom manken så att hästen kan vara fri i bogarna/skulderbladen. Ryttaren ska vara avslappnad och ha en spänst i kroppen, utan att vara slapp eller spänd.
Det är viktigt att ryttaren är placerad mitt över hästen när man betraktar ekipaget framifrån eller bakifrån. Vikten ska fördelas lika över den trekant som bildas av sitsbenen och skrevet. Tittar man från sidan ska det gå en lodrät linje från axeln genom höft och häl och en linje mellan knä och tå. Det ska gå att dra en rak linje från armbågen genom handleden och tygeln till hästens mun.
Vi frågade Birgitta om hon anser att det kan finnas ändamålsenliga sitsar som inte följer standardmallen?
- Inte så vitt jag vet när det gäller dressyr, svarar hon.

Måste vara avslappnad
Ett av de vanligaste sitsfelen är enligt Birgitta att ryttaren inte är tillräckligt avslappnad och nere i sadeln. Då går det inte heller att sluta om hästen med skänklarna utan ryttaren sitter för mycket "ovanpå". Birgittas tips för att träna sitsen och för att komma djupare ner i sadeln är att bli longerad.
- Gärna utan stigbyglar, där ryttaren inte behöver hålla i tyglarna utan enbart kan koncentrera sig på sin egen sits och balans, säger hon.
Men hur sitter då Grand Prix-ryttarna? Ganska varierat visar det sig när Birgitta studerat bilderna på de ryttare som vi valt ut. Självklart sitter ingen av dem rakt igenom illa, men det finns avvikelser från idealet, som också påverkar ryttarnas resultat.
- Man kan nog i undantagsfall nå Grand Prix även med en dålig sits, men med sämre resultat och en oharmonisk häst, säger Birgitta.
Hon poängterar dock att eftersom bilderna inte alltid beskriver samma rörelse så kan det bli en aning missvisande vad gäller sitsarna.
 
 

Birgittas kommentarer till ryttarnas sitsar:

Militärhästar opererade efter olyckan

Nyheter

Igår sprang det lösa hästar i centrala London. Armén berättar att två av hästarna har genomgått operation och att de förväntas återhämta sig.

Den grå hästen som sågs blöda kraftigt ska även den må bra

Svenskarna till Nations Cup

Dressyr

Årets Nations Cup i dressyr har ändrats om och går nu endast i tre deltävlingar. Nu står det klart vilka svenskar som startar i den andra omgången.

Tre arrangörer drog sig ur på grund av nya regler

Cheval Liberté och StallkompanietAnnons

Sveriges största showroom för stall

I Skåne byggs Sveriges största showroom för stall. Andreas Casselbrant ligger bakom bygget med syfte att förmedla en ärlig bild till kunden.

"När kunder kommer hit så brukar vi gå igenom behovet"

”Det är inte hokus pokus, det är gymnastik”

Reportage

Eamon Hickey fick i uppdrag att träna en fyraårig valack med mycket attityd och nerver. Maria Gretzer sa att ”här får du något att bita i”.

Efter en stund hade hästen fullt fokus på Eamon

Madde berättar om jobbet som hästskötare

Nyheter

Catch Me Not S har ännu en lyckad tävlingshelg i bagaget. Peder Fredricsons hästskötare Madde berättar om jobbet och rutinerna.

"Det är lite som att ha en egen häst"

Här är horsetech-bolagen som vill slå sig in

Nyheter

Hästnäringen omsätter omkring 32 miljarder kronor per år. Fler och fler techbolag börjar få upp ögonen för branschen inom många olika områden.

“Aktörerna vill förbättra och modernisera hästnäringen och ridsporten”

Militärhästar sprang lösa i London

Nyheter

Imorse kom flera hästar lösa i centrala London i samband med en militärövning. Brittiska medier rapporterar och delar videor från händelsen.

Hästar och människor uppges ha blivit skadade

Kvinna åtalas för djurplågeri – hästar svalt

Nyheter

Länsstyrelsen upptäckte allvarliga brister under besök på en gård i Småland. Kvinnans hästar omhändertogs men fick avlivas till följd av svält.

Regelbundna kontroller har genomförts sedan 2021

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lantmännen Functional FoodsAnnons

Ökar hästens förmåga att ta upp vätska

SPC Oats är en patenterad ingrediens där mältad havre stimulerar hästens egen produktion av Protein-AF vilket är viktigt för återhämtning.

Har även viss effekt på eventuella problem i mag- tarmsystemet

Hästarna välkomnas hem från Riyadh

VC 2024

Hästarnas resa hem från Riyadh har kommit till sitt slut och de har landat på hemmaplan igen. Svenska ridsportförbundet delar bilder från resan.

Se bilderna på King Edward och Catch Me Not S

Hästen gick ner i poolen: "Jag fick panik"

Nyheter

När Michaela kom hem från jobbet upptäckte hon att hennes häst ramlat ner poolen. Gunnel hade trampat igenom poolens plåttak och var fast.

"Brandmännen var som handlingsförlamade och förstod ingenting"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Den svåra skritten – finslipa på detaljerna

Rygga i vinkel och på volt och rid skänkelvikning i skritt mellan koner. Med pararyttaren Felicia Grimmenhags övningar kan du och hästen dra ner på tempot.

"Att jobba skritten är viktigt för alla men också något många glömmer bort"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Hästgård med mysigt sjöläge

Hippson Lifestyle

Utanför Söderköping finns en hästgård med strandläge, hus med pool, sju boxar samt tre mindre ponnyboxar och en egen ridbana.

En hästgård med hög charmfaktor

”Charlie” byttes mot ensilagebalar som liten

Hoppning

Det tog hundra försök för Ebba Berglöf att hoppa upp på Catch Me Not innan Peder för tolv år sedan såg honom på en tävling.

Här berättar ägaren mer om hästen som blev trea i världscupfinalen

Misstänkts gjort sexuell handling mot häst

Nyheter

En man i södra Sverige ska vid flera tillfällen ha tagit sig in i stall och även gjort sexuella handlingar mot en häst. Nu åtalas han för flera brott.

Vid ett tillfälle hittades han inne i en hästbox med en stol

Everysport GroupAnnons

Den Ultimata Plattformen

I en värld där sporternas mångfald och passionen för lagsupport inte har några gränser, introducerar Everysport.com en banbrytande lösning.

En heltäckande och användarvänlig plattform

Grannfejd i Halmstad – häst fick avlivas

Nyheter

Två grannar har haft en konflikt med varandra i Halmstad. Den ena grannen misstänkts ha släppt ut den andra grannens hästar under gårdagen.

I dag kom hästen tillbaka – med brutet ben

Hästägaren: “Jag var helt i chocktillstånd”

Dressyr

Patrik Kittel och hästen Touchdown skrev i helgen in sig i historieböckerna. Hästägaren är fortfarande omtumlad av vinsten. 

Ägaren Anna Forslund berättar om vinsten

Framtidens hästvård med AI-teknologi

Nyheter

Veterinären och forskaren Elin Hernlund arbetar med en 3D-modell av häst. AI-teknologin ska kunna bedöma sjukdoms- och hälsotillstånd.

"Det ska framför allt hjälpa veterinärer med diagnostik för hästar"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Så förändrar du hästens hull

Ett för lågt eller för högt hull kan ge långsiktiga konsekvenser för hästens hälsa. Här ges konkreta tips på hur hästägare kan tänka för att nå optimalt hull.

»Utan våg är det extra viktigt att vara objektiv i sin bedömning«

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.