Ryttarträning
Publicerad: 2017-11-04
Maria Terese Engell och Lars Roepstorff föreläste om både ryttarens och hästens rörelsemönster.
Sitsen påverkar ständigt din hästs balans
Under Dressyrringens seminarium på Smedstad ridsportcenter i slutet på oktober höll professor och veterinär Lars Roepstorff, tillsammans med veterinär Maria Terese Engell, ett mycket uppskattat föredrag. De berättade om sina aktuella forskningsprojekt – där Lars fokuserar på hästens rörelsemekanik och Maria Terese på ryttarens sits och balans.
Text: Åsa Pernes
Foto: Adobe Stock och Åsa Pernes (porträtt)
Forskningen sponsras delvis av dressyrryttaren Ulla Håkansons stiftelse, den har gett många insikter och byggstenar att arbeta vidare på. Lars Roepstorff har i sitt arbete på SLU riktat in sig på hästens rörelsemekanik och eventuella rörelsestörningar. För det är inte alltid lätt att se vilket ben hästen faktiskt är halt på.
Belastning och svårtolkade hältor
Trots att hästens hov är i marken under väldigt kort tid är belastningen hög. I galopp belastas hoven med två gånger sin egen kroppsvikt.
– Om din häst väger 600 kilo är det mer än ett ton hoven belastas med varje gång den är i marken, förtydligar Lars.
Han vet hur svårt det är med hältutredningar och att veterinärer ibland kan vara oense om vilket ben hästen faktiskt haltar på. För att illustrera svårigheten ytterligare visar han en kort film på en häst med hälta och frågar publiken på vilket ben den är halt. Uppgiften blir svår för alla utom Lars. Han vet nämligen exakt vilket ben hästen har hältan på, då han själv hade skruvat i en brodd på ena skon för att få fram rörelsestörningen.
– Som sagt, det är inte alltid så enkelt att se hältor, konstaterar han.
Tre viktiga pusselbitar i projektet
SLU-gruppens arbete har varit uppdelat på tre spår. Första delen har handlat om att objektivt och med olika mätmetoder ta reda på i vilken grad hästar är asymmetriska. Precis som människan har de en stark och en svag sida.
– Vi har också tittat på underlaget eftersom det har stor påverkan på hästen. Samt på både friska och halta hästars rörelsemönster, för att sedan övergå till ryttaren, förklarar Lars.
När det kommer till ryttaren har man även där fokuserat på vad personen har för asymmetrier. Målet har varit att kunna koppla ihop detta med asymmetrin hos hästarna.
– När vi mätte asymmetrier på hästar som ryttarna själva tyckte var helt jämna, då var det lika många asymmetriska individer som i den grupp av hästar som kommit till veterinär för hältutredning, säger Lars.
Han vet att det är svårbedömt och i projektet delades hästarna därför in i tre grupper – frisk häst/symmetrisk, möjligt halt häst/asymmetrisk och halt häst/väldigt asymmetrisk.
Ryttaren kan ge hästen asymmetrier
Maria Terese har stor erfarenhet av hur ryttarens sits påverkar hästen, något hon tog med sig till projektet.
– De flesta människor är asymmetriska och när de rider blir även hästarna ojämna. Även om en häst så klart också kan vara asymmetrisk i sig själv, säger hon.
Hon tar upp hur viktigt det är att man i vardagen försöker hålla kroppen rak, även när du till exempel sitter framför datorn eller i bilen.
– Vad spelar det för roll om någon säger till dig att sitta rakt och i balans i sadeln en timme om dagen, om du går eller sitter snett resten av dygnet? undrar hon.
Hjärnan skickar nämligen ut signaler som styr hur vi rör oss. Vill du bli liksidig och sitta bättre i sadeln måste du först bli medveten om ditt rörelsemönster. Det här går att ändra på, men det kräver träning.
En sits under ständig förändring
Maria Terese berättar att man inom andra idrotter har gått in och kartlagt snedheter hos idrottsutövarna. Vilket har gjort att de har kunnat träna specifika rörelser som är bra för just den individen.
– Det är hit vi måste komma inom ridsporten, menar hon.
Till skillnad från i de andra sporterna har ryttare ett levande djur att fokusera på. Det gör att vi måste kunna koncentrera oss både på vår egen balans och sits, och på hästens balans och form.
Om ryttaren har ont någonstans kommer hjärnan direkt signalera till kroppen att avlasta smärtan.
– Man sätter sig då så att det gör mindre ont, ganska snabbt kommer hjärnan att anpassa sig till den nya sitsen. Vilket gör att den blir accepterad, förklarar Maria Terese och fortsätter:
– Om vi ska få hjärnan att registrera nya rörelsemönster kan vi inte enbart förlita oss på ögonen och öronen.
Hon beskriver en annan del av nervsystemet som är jätteviktig för balansen, nämligen receptorerna. De hittar vi bland annat i våra fotsulor och handflator, men även utmed rygg och rumpa. Receptorerna, som tar emot signaler, är snabbare än ögat och öronen när det handlar om att skicka information till hjärnan. En ryttare som tränar upp och förlitar sig på dessa receptorer kommer snabbt att känna av minsta förändring och kunna korrigera sig.
Fotens placering i stigbygeln avgör
Hur foten placeras och används i stigbygeln har stor påverkan på sitsen. Maria Terese förklarar detta genom att likna kroppen vid olika byggklossar som staplas på varandra.
– Om du som ryttare till exempel har en fot som pronerar kommer den att hamna fel i stigbygeln. Det i sin tur påverkar ditt knä, som då pekar utåt och vrider både bäcken och höft.
Hur gör man om man vill ändra sitt rörelsemönster?
– Det är aldrig för sent att göra det. En viktig faktor om du vill ändra rörelsemönstret är dock i vilken hastighet du tränar, säger Maria Terese.
Hon föreslår att förändringstempot ska vara slowmotion. Då hinner kroppen uppfatta den nya rörelsen bättre. Men det tar tid.
– Du måste repetera en ny rörelse minst tusen gånger och då ska den vara perfekt varje gång. Blir det fel registrerar hjärnan detta snabbt, för den vill gärna hitta genvägar, förklarar hon.
Tänk på hur du går, sitter och står alla dygnets timmar.
Slowmotion är bästa tempot för att träna in ett nytt rörelsemönster.
Att öva in ett nytt sätt att röra sig tar tid, minst 1 000 perfekta repetitioner.
Liknande webbartiklar
- Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys: "Fick koll på de där sista millimetrarna"
- Ulla Håkanson donerar en miljon kronor till forskning om ryttarens sits
- Rätt andning ger stabil, stark och följsam sits
- Fokus på sitsen på Spanska ridskolan
- Familjen Hammarströms yngsta stjärna under inlärning: ”Rider när hon frågar efter det”
- Sitsträning med "huvud, axlar, knä och tå"
- Underlagsexperten: Så tar du hand om ridbanan i torkan
- Jonna tar utmaningen till en helt ny nivå: ”Det var lättare än jag trodde”
- Forskning bekräftar: Ridning ger bättre balans och kroppsuppfattning
- Snart lanseras smart produkt som läser av ryttarens rörelsemönster
relaterade artiklar

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.

Vad är det som låter i hästarnas hage …
Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, inte så gnäggiga, återföreningen.

Carl Hedin gästar Framgångspodden
Carl Hedin är med i det senaste avsnittet av Framgångspodden. I avsnittet pratar han bland annat om sin stora passion – djuren.

Två ponnyer och vänskapsband för livet
Ponnyerna Frippe och Svante är bästa vänner och de har lyckan att få följas åt genom livet. Något som också skapat vänskapsband mellan familjer.
Gästbloggen: "Att rida ihop alla fyra kändes overkligt och jätteroligt"

Veterinärbristen oroar hästägare
Bristen på veterinärer sätter spår i hela landet, och är sedan länge än tydligare i Norrland där många hästägare har lång väg till akut djursjukvård.
Agrias vd: "Det är alarmerande och ovärdigt ett land som Sverige"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Storfavoriten vann – hemmahoppet skrällde
Det var spännande in i det sista när SM i working equitation avgjordes i samband med SM-veckan i Linköping.

SVA samlar på exotiska fästingar
En fästing är en fästing är en fästing – så tycker nog de flesta. Men så är det inte alls och från SVA efterlyser man exotiska fästingar.
Fotografera ovanliga fästingar och stoppa dem därefter i frysen

Queenie hittad men inte vid liv
Stoet Queenie har hittats men tyvärr inte vid liv. Det meddelar ägaren i ett inlägg på sociala medier sent på söndagen.

Vildpalsternacka sprider oro hos hästägare
Hästarna fick brännblåsor och kraftiga sår på huden efter att de ätit vildpalsternacka i hagen. Hästägare Maria Bohr Frank vill varna andra.
Upplever att det krävs kunskap: ”Aldrig varit med om något liknande”

Hunden Balder hänger gärna med hästarna
Hålla koll så mössen, ge massage, leda hästar eller springa med på ridturer. Jack russeln Balder hjälper gärna till när han hänger i stallet.

Som gymträning för hästar
På Erika Janssons träningar är det kavalettibommarna som är i fokus. Här visar hon hur du bygger styrka hos hästen med övningar från tre till 25 (!) bommar.
"Hästarna övar upp sin rörlighet och stärker sin överlinje"

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Lortgrisar hittas i närmsta vattenpöl
När sommarregnet skapar en swimmingpool i hagen gäller det att passa på att ta sig ett "dopp". Både avsvalkande och lortigt på samma gång.

Käpphästglädje gav 70 000 till forskning
Privatryttare, ridskolor, ridläger, ungdomssektioner och elitryttare. 7 081 personer har engagerat sig och hoppar in pengar till Barncancerfonden.

Patrik Kittel nära pallplats i küren
Det blev den tredje, raka segern för danska Cathrine Dufour när den femstjärniga küren avgjordes i tyska Aachen. Patrik Kittel slutade fyra.

Bildspel: Bella Rose avtackades i Aachen
Inför hemmapubliken i Aachen avtackades Isabell Werths topphäst Bella Rose på fredagskvällen – till åskande applåder och stående ovationer.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!