Ryttarträning
Publicerad: 2016-06-01
Bilderna visar övningarna längre ner i artikeln.
Släpp kontrollen och få en modigare häst
Kan vi verkligen få tuffare hästar genom att våga släppa tyglarna och rida runt med en pinne i handen? Ylwa och Mats Woxmark menar det. Deras träningsfilosofi går ut på att både hästar och ryttare kan bli modiga – bara de vågar släppa taget och pröva något nytt.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Anna Klintasp
Hon har ridit fälttävlan och sysslat med akademisk ridkonst, han kom från travet och sadlade om till westernridning. Tillsammans har de över 20 års erfarenhet av häst och 2010 startade de företaget Dalecarlian Horse Adventures. En verksamhet som bygger på att skapa mod hos både häst och ryttare.
Paret beskriver sig som två showartister, som alltid har haft en dröm om att rida sina hästar så naturligt som möjligt. Båda har till exempel uppmärksammats när de har ridit tornerspel utan huvudlag.
– Det har visat sig att det vi minst av allt trodde människor var intresserade av, var precis det de ville ha. Det vill säga den kontakt vi kunde visa upp att vi hade med våra hästar under shower i pressade situationer, förklarar Mats.
Han menar att träningen han själv och Ylwa sysslar med går att applicera på alla hästar, oavsett disciplin, för att skapa modiga individer som presterar bättre. Mats hävdar att alla relationer måste bygga på tillit och förklarar att det är en av utmaningarna han stöter på när det kommer till ryttare.
– Vi människor har ett stort kontrollbehov och har svårt att släppa kontrollen, något man måste kunna göra i det vi undervisar i. Vi glömmer också ofta bort att även hästen måste förberedas mentalt inför sin uppgift. När vi människor förbereder oss ser vi till att vara bra fysiskt förberedda, ha rätt teknik och vara mentalt redo. Detsamma gäller våra hästar, det vi jobbar mest med i vår verksamhet är det mentala.
Följer dem som en hund
Förutom att hålla lektioner i beridet bågskytte, tornerspel och mental träning tar paret även emot så kallade problemhästar. När en ny häst anländer till gården går den alltid först ut i den egna flocken. På så sätt kan paret vara säkra på att hästen förstår hästspråk och alla regler som gäller i en grupp. När det är dags att börja träna får en av hästarna ur flocken följa med.
– "Handledaren" följer med i allt vi gör i början, från enklare arbeten i stallet till övningar med ryttare, förklarar Mats.
Han berättar att själva utbildningen alltid inleds med miljöträning.
– Hästarna får följa oss som hundar i vardagen, vara med på allt vi gör och följa med när erfarna hästar utför olika uppgifter. De utsätts för höga ljud och konstiga saker som man kan möta när man bor på en stor hästgård. Det är väldigt individuellt hur lång tid en häst behöver för att komma till slutmålet, men det är viktigt att alla hästar får den tid de behöver.
Mats varnar för att skynda fram.
– Vi människor har ofta alldeles för bråttom med att nå snabba resultat, fokus hamnar därför inte så sällan på våra egna prestationer. Funkar inte en häst så byter man ut den.
Kan inte styra med tyglarna
För de flesta av oss låter det kanske långsökt att ett svärd i näven ger självförtroende på hästryggen, men Mats förklarar att det här med att rida med vapen är något som gör underverk för både häst och ryttare.
– När du har ett vapen i dina händer kan du inte styra hästen med tyglarna – utan måste öva in andra kommandon såsom röst, sits och vikthjälper. Det kräver att vi människor utmanar våra gränser och går utanför vår komfortzon. När du gör detta sker det saker med din personliga utveckling, som i sin tur får en positiv inverkan på ditt samarbete med hästen.
TRÄNINGSTIPS SOM BYGGER MOD
Hur många har varit med om att hästen skyggar för en plastpåse, en pressning eller hösilageplast? Räck upp en hand. Saker som fladdrar är bland det värsta hästar vet, men Mats och Ylwa har koll på hur du vänjer av hästen med att skygga.
I de här övningarna får ryttaren träna på att vänja hästen vid fladdrande skynken – och på att rida utan att hålla i tyglarna.
Vänj hästen vid fladdrande flagga
Välj en blåsig dag, ta fram en flagga (en tygbit på en pinne fungerar bra), håll den hoprullad till en början och låt hästen undersöka den ordentligt. Se till att alltid ha lång tygel eller ett långt grimskaft när du gör den här övningen, det är viktigt att hästen inte känner sig fastlåst.
Steg 1
Börja med att använda flaggan som en klipinne, när hästen har undersökt den. Jobba med den hoprullade flaggan från halsen bort till bakdelen med lugna, rytmiska svepningar tills hästen slappnar av. Det är viktigt att göra samma sak på båda sidorna.
Steg 2
Ha inte bråttom. Visar hästen rädsla, låt den undersöka föremålet i lugn och ro innan du går vidare till att göra samma sak med upprullad flagga. Fortsätt tills hästen inte längre reagerar på det fladdrande skynket.
Rid med pinne och slå ner flaskor
I nästa övning får du öva på att rida med ett svärd (det går lika bra att använda en vanlig pinne) och välta ner flaskor från hinderstöd. Att rida med ett ”vapen” i handen hjälper både häst och ryttare att hitta mod. När vi tvingas släppa kontrollen upptäcker vi att det inte fanns så mycket att oroa sig över. Och hästen i sin tur blir modig av att få en uppgift att lösa, utan att ryttaren kontrollerar den. De flesta hästar tar förtroendet och gör ett strålande jobb!
Steg 1
Innan du sitter upp i sadeln är det läge att vänja hästen vid vapnet (pinnen) från marken. Låt den nosa och undersöka, backa alltid av om du märker att hästen blir skrämd eller stressad. Öva också själv på att hantera vapnet från marken innan du använder det från hästryggen. Använd aldrig, under några omständigheter, vapnet mot hästen för att bestraffa eller få den att öka farten!
Steg 2
Håll till på ridbanan eller i ridhuset, långsidan fungerar utmärkt som träningsbana. Se till att hästen har ett bra startbeteende innan du börjar, det innebär att den ska stå helt stilla på lång tygel och vara avslappnad. Det här är en sak många ekipage behöver träna på!
Se också till att hästen har ett bra stoppbeteende innan du lämnar rakspåret, det innebär att den ska stå helt stilla på lång tygel och vara avslappnad när ni har gjort övningen. Under hela sträckan ska du inte röra tyglarna, utan bara försöka styra hästen med dina ben och din röst.
Steg 3
Börja alltid från stillastående och ha gärna någon annan till hjälp i början. Ställ upp hinderstöd i en rak linje längs med långsidan. Övningen går ut på att du ska rida bredvid hinderstöden och putta ner flaskorna från dem med pinnen eller svärdet. Se till att du har vant hästen vid vapnet och ljudet som blir från flaskorna när du stöter till dem, innan du gör det från hästryggen.
Börja i skritt och öka takten vartefter. Så småningom har hästen lärt sig övningen och du kan göra den i full galopp.
Mats och Ylwa Woxmark på Dalecarlian Horse Adventures.
Liknande webbartiklar
relaterade artiklar

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel

Svenska ryttarna klara för GCT i Stockholm
Global Champions Tour i Stockholm närmar sig. Nu står det klart vilka svenska ryttare som kommer att rida in på stadion.
Nio svenskar till de internationella klasserna samt fyra U25-ryttare

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!