
Utan träckprov har man inte kontroll
Kunskaper och åsikter går brett isär när det gäller träckprov. Men vad är det som gäller? Finns det risker med att inte göra maskkontroller? Och varför kan resultaten skilja sig åt? På Equippo lab/Maskkontroll har man specialiserat sig på hästparasiter. Laboratoriet grundades 2009, men erfarenheten fanns innan, efter flera år på Nordens största laboratorium inom parasitologisk träckprovsdiagnostik.
På vilket sätt skulle det kunna vara riskfyllt att avmaska utan att först göra en maskkontroll?
Gör man inte prov vet man ingenting. Att avmaska ”för säkerhets skull” utan ett provresultat kan betyda att farlig smitta finns kvar i markerna, år efter år. Det gör att hästarna i princip kan bli återsmittade så fort de går ut i hagen igen. Vet man inte vilken mask man behöver avmaska mot så kan det hända att man använder fel preparat eller gör avmaskningen vid fel tidpunkt. Det är viktigt att göra de analyser som visar alla dom vanligaste maskarna, annars kan man missa dom farligaste. Felaktiga eller för många avmaskningar kan också ha gjort masken resistent - man tror att hästen blir ren efter en behandling, när preparatet i själva verket inte har haft någon effekt alls!
Hur vet man vilka analyser man ska göra?
Små blodmaskar har alla hästar och dessa ser man i grundanalysen. Lilla blodmasken är dock ganska harmlös om det inte är väldigt hög förekomst. Oftast bygger hästen ett bra försvar själv, så om en häst har hög smitta behöver det inte alls betyda att hagkompisarna har det. 20 % av hästar över 4 år står för 80 % av smittan! Därför ska bara hästar som bär på en större mängd mask avmaskas, och då behöver man kolla vilka dessa hästar är.
Smitta av bandmasken, och framför allt stora blodmasken, kan vara desto allvarligare. Så även dessa analyser bör man göra regelbundet. Hur ofta man behöver kolla beror på hur situationen ser ut, om det är stora stall där det kommer och går mycket hästar behöver man kolla oftare. Har man ett fåtal hästar som inte riskerar att utsättas för smitta räcker det att man gör det någon gång ibland.
Hur gör man?
Man lägger enkelt en order på Maskkontroll.se på de analyser man vill ha. Provmaterialet skickas till kunden som plockar sitt prov och skickar tillbaka det fraktfritt till laboratoriet. Analyserna görs samma dag och svaret kommer på mail. Det hela kan gå på bara 2 dagar från att man lagt sin order till man har sitt provresultat!
Vad gör man när man fått ett provresultat?
Med provresultatet från Equippo lab/Maskkontroll får man en tolkning av provsvaret samt en tabell där man kan uppskatta vilket avmaskningsbehov som finns. Behöver man avmaska vänder man sig till veterinär för recept på avmaskningsmedel. Det händer att rådgivningen skiljer sig åt mellan olika veterinärer, så det är viktigt att han/hon är duktig på parasiter. Parasitkunnig veterinär finns knuten till laboratoriet och man kan även kontakta laboratoriet direkt för att få hjälp med rådgivning.
Ofta måste rådgivningen individanpassas och för att kunna sätta sig in i den enskilde hästägarens situation krävs erfarenhet av både hästar och parasiter. Då kommer det stora hästintresset som finns hos Equippo lab/Maskkontroll väl till pass!
Varför kan resultaten skilja sig åt?
I den vanligaste analysen, grundanalysen, gör man en beräkning av antalet ägg i ett gram träck, EPG. Äggen i en lösning räknas och multipliceras. Om två resultat på samma häst vid samma tillfälle skulle visa t.ex. 600 EPG ena gången och 800 EPG andra gången, så är det en skillnad på 7 ägg i räkningen. Med tanke på att det kan finnas flera tusen ägg i ett gram träck så förstår man kanske hur grova analyserna är. Men väldigt ofta håller sig hästens resultat på ungefär samma nivå, år efter år. Olika laboratoriers metoder kan också skilja sig något åt. Spädningarna kan t.ex. vara något olika beräknade, allt för att komma så nära sanningen som möjligt. Men en sak är alla överens om – träckprov är nödvändiga för våra hästars välbefinnande och en hållbar parasistbekämpning!
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!