
Utan träckprov har man inte kontroll
Kunskaper och åsikter går brett isär när det gäller träckprov. Men vad är det som gäller? Finns det risker med att inte göra maskkontroller? Och varför kan resultaten skilja sig åt? På Equippo lab/Maskkontroll har man specialiserat sig på hästparasiter. Laboratoriet grundades 2009, men erfarenheten fanns innan, efter flera år på Nordens största laboratorium inom parasitologisk träckprovsdiagnostik.
På vilket sätt skulle det kunna vara riskfyllt att avmaska utan att först göra en maskkontroll?
Gör man inte prov vet man ingenting. Att avmaska ”för säkerhets skull” utan ett provresultat kan betyda att farlig smitta finns kvar i markerna, år efter år. Det gör att hästarna i princip kan bli återsmittade så fort de går ut i hagen igen. Vet man inte vilken mask man behöver avmaska mot så kan det hända att man använder fel preparat eller gör avmaskningen vid fel tidpunkt. Det är viktigt att göra de analyser som visar alla dom vanligaste maskarna, annars kan man missa dom farligaste. Felaktiga eller för många avmaskningar kan också ha gjort masken resistent - man tror att hästen blir ren efter en behandling, när preparatet i själva verket inte har haft någon effekt alls!
Hur vet man vilka analyser man ska göra?
Små blodmaskar har alla hästar och dessa ser man i grundanalysen. Lilla blodmasken är dock ganska harmlös om det inte är väldigt hög förekomst. Oftast bygger hästen ett bra försvar själv, så om en häst har hög smitta behöver det inte alls betyda att hagkompisarna har det. 20 % av hästar över 4 år står för 80 % av smittan! Därför ska bara hästar som bär på en större mängd mask avmaskas, och då behöver man kolla vilka dessa hästar är.
Smitta av bandmasken, och framför allt stora blodmasken, kan vara desto allvarligare. Så även dessa analyser bör man göra regelbundet. Hur ofta man behöver kolla beror på hur situationen ser ut, om det är stora stall där det kommer och går mycket hästar behöver man kolla oftare. Har man ett fåtal hästar som inte riskerar att utsättas för smitta räcker det att man gör det någon gång ibland.
Hur gör man?
Man lägger enkelt en order på Maskkontroll.se på de analyser man vill ha. Provmaterialet skickas till kunden som plockar sitt prov och skickar tillbaka det fraktfritt till laboratoriet. Analyserna görs samma dag och svaret kommer på mail. Det hela kan gå på bara 2 dagar från att man lagt sin order till man har sitt provresultat!
Vad gör man när man fått ett provresultat?
Med provresultatet från Equippo lab/Maskkontroll får man en tolkning av provsvaret samt en tabell där man kan uppskatta vilket avmaskningsbehov som finns. Behöver man avmaska vänder man sig till veterinär för recept på avmaskningsmedel. Det händer att rådgivningen skiljer sig åt mellan olika veterinärer, så det är viktigt att han/hon är duktig på parasiter. Parasitkunnig veterinär finns knuten till laboratoriet och man kan även kontakta laboratoriet direkt för att få hjälp med rådgivning.
Ofta måste rådgivningen individanpassas och för att kunna sätta sig in i den enskilde hästägarens situation krävs erfarenhet av både hästar och parasiter. Då kommer det stora hästintresset som finns hos Equippo lab/Maskkontroll väl till pass!
Varför kan resultaten skilja sig åt?
I den vanligaste analysen, grundanalysen, gör man en beräkning av antalet ägg i ett gram träck, EPG. Äggen i en lösning räknas och multipliceras. Om två resultat på samma häst vid samma tillfälle skulle visa t.ex. 600 EPG ena gången och 800 EPG andra gången, så är det en skillnad på 7 ägg i räkningen. Med tanke på att det kan finnas flera tusen ägg i ett gram träck så förstår man kanske hur grova analyserna är. Men väldigt ofta håller sig hästens resultat på ungefär samma nivå, år efter år. Olika laboratoriers metoder kan också skilja sig något åt. Spädningarna kan t.ex. vara något olika beräknade, allt för att komma så nära sanningen som möjligt. Men en sak är alla överens om – träckprov är nödvändiga för våra hästars välbefinnande och en hållbar parasistbekämpning!
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"

Den svåra konsten att fånga en häst på bild
Visst har det hänt oss alla? När hästen står så vackert, men så fort man plockar fram kameran för att ta en bild så tittar de bort.

Slipp dragkampen mot grässtråna
Brukar din häst kasta sig efter varje munsbit den ser? Lär hästen beta på kommando istället, med hjälp av etologen Emelie Deboussard och stoet Barta.

Njut av maten och tvätta dig sen
När maten är god gör det ju inget om man kladdar lite. Men när hela ansiktet är täckt av rester kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!