
Utan träckprov har man inte kontroll
Kunskaper och åsikter går brett isär när det gäller träckprov. Men vad är det som gäller? Finns det risker med att inte göra maskkontroller? Och varför kan resultaten skilja sig åt? På Equippo lab/Maskkontroll har man specialiserat sig på hästparasiter. Laboratoriet grundades 2009, men erfarenheten fanns innan, efter flera år på Nordens största laboratorium inom parasitologisk träckprovsdiagnostik.
På vilket sätt skulle det kunna vara riskfyllt att avmaska utan att först göra en maskkontroll?
Gör man inte prov vet man ingenting. Att avmaska ”för säkerhets skull” utan ett provresultat kan betyda att farlig smitta finns kvar i markerna, år efter år. Det gör att hästarna i princip kan bli återsmittade så fort de går ut i hagen igen. Vet man inte vilken mask man behöver avmaska mot så kan det hända att man använder fel preparat eller gör avmaskningen vid fel tidpunkt. Det är viktigt att göra de analyser som visar alla dom vanligaste maskarna, annars kan man missa dom farligaste. Felaktiga eller för många avmaskningar kan också ha gjort masken resistent - man tror att hästen blir ren efter en behandling, när preparatet i själva verket inte har haft någon effekt alls!
Hur vet man vilka analyser man ska göra?
Små blodmaskar har alla hästar och dessa ser man i grundanalysen. Lilla blodmasken är dock ganska harmlös om det inte är väldigt hög förekomst. Oftast bygger hästen ett bra försvar själv, så om en häst har hög smitta behöver det inte alls betyda att hagkompisarna har det. 20 % av hästar över 4 år står för 80 % av smittan! Därför ska bara hästar som bär på en större mängd mask avmaskas, och då behöver man kolla vilka dessa hästar är.
Smitta av bandmasken, och framför allt stora blodmasken, kan vara desto allvarligare. Så även dessa analyser bör man göra regelbundet. Hur ofta man behöver kolla beror på hur situationen ser ut, om det är stora stall där det kommer och går mycket hästar behöver man kolla oftare. Har man ett fåtal hästar som inte riskerar att utsättas för smitta räcker det att man gör det någon gång ibland.
Hur gör man?
Man lägger enkelt en order på Maskkontroll.se på de analyser man vill ha. Provmaterialet skickas till kunden som plockar sitt prov och skickar tillbaka det fraktfritt till laboratoriet. Analyserna görs samma dag och svaret kommer på mail. Det hela kan gå på bara 2 dagar från att man lagt sin order till man har sitt provresultat!
Vad gör man när man fått ett provresultat?
Med provresultatet från Equippo lab/Maskkontroll får man en tolkning av provsvaret samt en tabell där man kan uppskatta vilket avmaskningsbehov som finns. Behöver man avmaska vänder man sig till veterinär för recept på avmaskningsmedel. Det händer att rådgivningen skiljer sig åt mellan olika veterinärer, så det är viktigt att han/hon är duktig på parasiter. Parasitkunnig veterinär finns knuten till laboratoriet och man kan även kontakta laboratoriet direkt för att få hjälp med rådgivning.
Ofta måste rådgivningen individanpassas och för att kunna sätta sig in i den enskilde hästägarens situation krävs erfarenhet av både hästar och parasiter. Då kommer det stora hästintresset som finns hos Equippo lab/Maskkontroll väl till pass!
Varför kan resultaten skilja sig åt?
I den vanligaste analysen, grundanalysen, gör man en beräkning av antalet ägg i ett gram träck, EPG. Äggen i en lösning räknas och multipliceras. Om två resultat på samma häst vid samma tillfälle skulle visa t.ex. 600 EPG ena gången och 800 EPG andra gången, så är det en skillnad på 7 ägg i räkningen. Med tanke på att det kan finnas flera tusen ägg i ett gram träck så förstår man kanske hur grova analyserna är. Men väldigt ofta håller sig hästens resultat på ungefär samma nivå, år efter år. Olika laboratoriers metoder kan också skilja sig något åt. Spädningarna kan t.ex. vara något olika beräknade, allt för att komma så nära sanningen som möjligt. Men en sak är alla överens om – träckprov är nödvändiga för våra hästars välbefinnande och en hållbar parasistbekämpning!
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!