Sara Henrikssons Elopolda får en välförtjänt paus.
EM i distansritt pågår just nu. Starten gick tidigt i morse i ett dimmigt Bryssel och den vackra parken Forêt de Soignes, som ligger mitt i centrala staden. Morgonpigga joggare och stressade Brysselbor fick flytta på sig när de 79 ryttarna galopperade i väg genom parken och över stora vägkorsningar i morgonrusningstrafiken.
Text & foto: Eva Oskarsson
När drygt halva loppet har avverkats är fortfarande svenskarna med i mästerskapsleken. Som väntat är det spanskt i täten. Spanjoren Jaume Punti Dachs har en mästerskapstitel att försvara efter att ha tagit hem EM-guldet 2015.
Sara i andra klungan
Men strax bakom täten, i andra klungan, håller sig svenska Sara Henriksson på Elopolda. Hon har tagit rygg på fyra franska ryttare och red in till andra veterinärgrinden efter drygt åtta mil, som nummer 15.
– Fransmännen samarbetar och försöker påverka min häst genom att rida om, bromsa och försöka få mig att gå om. Men jag är van efter tre mästerskap att de kör den här taktiken, ler Sara.
Stoet Elopolda påverkas inte, menar hon.
Banan är tekniskt svår och kuperad. Backarna avlöser varandra. Höjdskillnaden är totalt 2.500 meter, vilket kommer att vara en utmaning och kanske utslagsgivande under resten av dagen.
Vill få ett svenskt lag i mål
De fyra ryttarna Anneli Ohlén, Emma Svanäng, Jessica Holmberg och Lena Eriksson i det svenska laget rider tillsammans genom loppet och ligger i nedre halvan av startfältet. Taktiken är att i första hand få minst tre ryttare i mål, som är gränsen för ett godkänt lag.
Sverige har inte lyckats få ett landslag i mål på ett mästerskap på elva år, så en framgång är efterlängtad.
– En av våra ryttare kan gå lite fortare. Men de andra ska rida tillsammans, hålla ihop laget och på det sättet få hela laget godkänt i mål efter 160 kilometer, säger svenska landslagsledaren Leonard Liesens.
Hästarna ser fräscha ut
Mästerskapet kommer att pågå under hela dagen, mycket kan hända. Klart är att drygt 20 procent av startfältet redan har uteslutits för hälta eller andra orsaker. Hästarna veterinärbesiktigas minst fem gånger under dagen och efter målgång, bedömningen ska vara hård.
– De svenska hästarna både mår bra och ser fina ut just nu. Det viktiga för resten av dagen är att de måste dricka, anpassa tempot och bli ordentligt ompysslade under vilan med massage och elektrolyter, säger landslagsveterinär Mia Svensson.
De första ryttarna, medaljörerna, väntas i mål vid 17.30. Men allt kan hända under en så här lång tävlingsdag.
Svenska klungan ute på banan.
Anneli Ohlén.
Jessica Holmbergs häst kollas av veterinären.
Tidigare på Hippson.se:
Bildspel: Förberedelser, besiktning och shopping – häng med till EM i distansritt
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!