Utrustning
Publicerad: 2018-10-10
Foto: Adobe Stock (häst) och Meëla
Bettvärmare ska lösa vanligt problem: "Viktigt att hästens utrustning görs bekväm"
Redan för 20 år sedan kom Emily Dahlgren på idén om en batteridriven bettvärmare. Tekniken hon behövde fanns inte då, men nu har den blivit verklighet och bettvärmaren Meëla lanseras i dag under Elmia Scandinavian Horse Show.
Bettvärmaren är tänkt att göra det bekvämare för hästen och spara ryttarens tid, energi och frusna fingrar. Den hänger på bettet när tränset inte används. Inför ridpasset är det tänkt att man startar uppvärmningen då utrustningen hämtas från sadelkammaren. När hästen är borstad och sadlad är bettet uppvärmt till en behaglig temperatur.
Framsida.
Baksida.
Uppladdningsbart batteri
Bettvärmaren är vattenavvisande och rengörs med en fuktig trasa. Den försluts med magneter. Batteriet är uppladdningsbart och ett fulladdat batteri klarar 15 till 20 användningar i en yttertemperatur ner till minus 30 grader. Efter 30 minuter stänger värmefunktionen av sig själv med hjälp av en timer.
– Jag vet själv hur det är på vintern. Även om man värmer bettet fem–tio minuter, och får iskalla händer på köpet, är bettet fortfarande inte tillräckligt varmt för att hästen ska tycka att det är bekvämt. När jag har använt Meëla märker jag hur hästarna slappnar av, säger Emily.
Bekvämare för hästen
Produkten är framtagen i samarbete med ryttarna Anna Hassö och Nicole Holmén, samt hästtandläkaren Torbjörn Lundström.
– Torbjörn var en av de första jag kontaktade för att få ett expertutlåtande. Han har märkt att hästar som kommer in på undersökning ofta blir stressade och oroliga när man spolar deras mun med kallt vatten, så han använder alltid vatten som är tempererat. Lanerna har en viktig funktion i tuggprocessen, så det är viktigt att utrustningen görs så bekväm som möjligt när man ska rida.
Forskning saknas
Emily berättar att det i dagsläget inte finns någon forskning kring hur bettets temperatur påverkar hästen. Men det kan vara på gång, Emily har varit i kontakt med Linköpings universitet.
– Jag tycker det är lite konstigt, jag tror inte att man riktigt har tänkt på det här som ett problem. Men det är det ju. Inom ridsporten gör vi ofta som vi gör eftersom vi alltid har gjort på samma sätt. Jag har fler idéer, men nu är allt fokus på värmaren, säger Emily som nu arbetar heltid med Meëla.
Bettvärmaren kostar 899 kronor och finns i två färger.
taggar
Liknande webbartiklar
- Fleecetäcke som ska förhindra tryck på bogarna och manken
- Regnbågsfärgade titanbett – nya trenden?
- Bettbytet blev succé!
- Storhandlat på Hööks
- Beställt KY Rotary
- Välj rätt bett för hästens tänder och mun
- Tildes bettvärmare en prisad innovation
- Elsa Berggren tävlade med ovanligt huvudlag: ”Less is more”
- 42 bett – till ingen nytta
- Anna började bettsamla för hästarnas väl: "Vissa är riktiga tortyrredskap alltså"

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!