Utrustning
Publicerad: 2006-02-23Landslagsryttare vill ha hjälmtvång
I en debattartikel i Aftonbladet den 9 februari uppmanar dressyrryttaren Lotta Wallin, tillika läkare och veterinär, och Markus Norling från försäkringsbolaget If till ett hjälmtvång för ryttare, framför allt för barn och ungdomar.
De menar att ett utökat hjälmanvändande skulle kunna rädda flera liv varje år och få ner antalet skallskador som inträffar i samband med ridning.
Ridsporten är stor i Sverige, drygt 500 000 svenskar rider regelbundet och man räknar med att en miljon svenskar har någon form av kontakt med hästar och ridsport. Tittar man på skadestatistiken från Konsumentverket och Socialstyrelsen skadas cirka 13 000 personer i häst- och ridolyckor varje år. Skallskadorna står för 19 procent och i genomsnitt dör fyra personer om året.
Det är väldigt troligt att flera av dödsfallen, och en stor procent av skallskadorna, skulle kunna undvikas med en mer utbredd användning av ridhjälm vid ridning.
Ingen statistik över hjälmanvändande
Enligt Lotta Wallin och Markus Norling finns det ingen svensk statistik över användandet av hjälm i samband med skador, men 1993 publicerades en studie i The Journal of Trauma som visade att av 156 patienter som fått bestående skador på nervsystemet efter ridolyckor så hade bara två använt hjälm.
Lotta Wallin, som varit landslagsryttare i dressyr i flera år, har personlig erfarenhet av otäcka olyckor i samband med hästhantering och ridning. Hon blev själv sparkad i huvudet av en häst, fick en stor blödning i hjärnan och var nära att mista livet. Två års rehabilitering krävdes för att hon skulle bli helt frisk.
Två av hennes vänner har omkommit i ridolyckor och i debattartikeln berättar Lotta även om sin nära vän, Camilla Magnusson, som ligger i koma efter ett fall från hästryggen i november förra året i USA.
Det spelar ingen roll om man är erfaren ryttare, olyckan kan vara framme ändå.
Dålig vana att rida utan hjälm
Lotta Wallin tycker att ett hjälmtvång är en viktig fråga.
- Alla använder inte hjälm och det händer så mycket skallskador. Det är en dålig vana att rida utan hjälm och jag hoppas att om barn och ungdomar tvingas till att använda hjälm så blir det en god vana som följer med dem upp i åldern, säger hon.
Hon tycker också att Ridsportförbundet har ett stort ansvar i frågan, även om en stiftad hjälmlag inte är helt främmande för henne.
- I första hand är det en fråga för förbundet. Det är svårt att lagstifta om inte förbundet ställer krav på sina medlemmar att de ska ha hjälm.
Inga sanktionsmöjligheter
Detta tillbakavisas dock av Ulf Wilken, säkerhetsansvarig på Svenska Ridsportförbundet, som menar att de redan har ett hjälmkrav på sina medlemmar. Däremot har man inga sanktionsmöjligheter mot de ryttare som bryter mot hjälmkravet, utan det är upp till respektive klubb att se till att medlemmarna använder hjälm.
Ulf Wilken säger också att 99 procent av ryttarna inom förbundet rider med hjälm.
- Okej, det kan vara så att det finns vissa privatanläggningar, kanske framför allt på dressyrsidan, där de inte rider med hjälm, erkänner Ulf.
Får numera rida med hjälm i Grand Prix
I det nya tävlingsreglementet står det att dressyrryttare numera får rida med hjälm i alla klasser, även de högsta som till exempel Grand Prix. Däremot är det luddigt uttryckt om hjälmen ska kombineras med frack eller kavaj. Och Lotta ställer sig frågande till om folk kommer att utnyttja möjligheten att rida med hjälm. Hon ser framför allt ett problem på barn- och ungdomssidan.
- På ungdoms-SM så måste de ha hjälm när de rider ponny. Sen ser man samma barn rida stor häst och då har de hatt, säger Lotta.
Dåliga förebilder
Lotta tycker att dagens elitryttare generellt sett är dåliga förebilder.
- Det är bara att titta på Falsterbo. En av hundra ryttare rider med hjälm på framridningen eller på träningar.
Men det finns undantag.
- Vissa är bra förebilder. Jag vet till exempel att Linda Heed alltid rider med hjälm, säger Lotta.
Hon lyfter även fram Ulla Håkansson som ett bra exempel.
- Hon är verkligen en som gjort mycket för ridsporten. Ulla red med hjälm långt innan jag började göra det igen och hon är ganska ensam om att rida med hjälm på framridningen i dressyren, säger Lotta.
Lotta tror att det magra hjälmanvändandet hos framför allt äldre och tävlingsryttare är en dålig vana som satt sig. Hon menar att de som rider på elitnivå idag inte hade några bra förebilder när de var unga, alla red utan hjälm då – både i Sverige och internationellt.
- Men det blir även en vana att rida med hjälm. Jag har också ridit utan hjälm i mina dagar, men nu känns det konstigt att rida utan, säger Lotta.
Hoppfullt bland de yngre
Tittar man på dagens ponnyryttare så tycker sig Lotta se en förändring till det bättre i och med att många använder säkerhetsvästar och de nya, fräckare typerna av ridhjälmar.
- Förhoppningsvis går det åt rätt håll, säger hon.
Ulf Wilken säger också att Ridsportförbundet kan bli bättre på att propagera för hjälmanvändandet, men han understryker att man de senaste åren koncentrerat säkerhetsarbetet på andra frågor som rör hästhanteringen och ridningen.
- När hjälmen eller säkerhetsstigbyglarna kommer till användning har det ju redan gått snett, säger Ulf och menar att det har varit viktigt att prata om säkerhetsfrågor som inte har varit kända av alla, till exempel hur man leder en häst korrekt, lägger på täcke och så vidare.
- Att hjälmen är en säkerhet, det vet ju alla, även de som rider utan hjälm. Det är bara det att de gör det ändå. När det gäller hantering och ridning är det informationsfrågor, säger han.
Förebygger frakturer
De skador som kan undvikas med hjälm är framför allt frakturer och blödningar i hjärnan, som kan vara livshotande.
- Hjärnskakning får du i alla fall, säger Lotta.

Landslagsryttaren Lotta Wallin.
Foto: Emma Rost

Camilla Magnusson ramlade av utan hjälm.
Foto: Mea Argentini

I dag ligger hon i koma.
Foto: Privat

Ulf Wilken menar att förbundet redan har ett hjälmkrav på sina medlemmar.
Foto: Anki Yngve

Inte minst inom dressyren är det många ryttare som rider utan hjälm.
Foto: Emma Rost
relaterade artiklar

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!