Utrustning
Publicerad: 2016-12-05
Catrin tror att regeln har bidragit till positivare stämning, hästägarna är eniga om ett grundkoncept för utbildning.
På Stall Stensunda är det förbjudet med hjälptyglar vid ridning
De som vill ha sin häst på Stall Stensunda måste skriva på ett kontrakt som säger att de inte ska använda hjälp- eller inspänningstyglar vid ridning.
– Nu omges jag av duktiga ryttare och hästar som är glada, säger Catrin Tufvesson som driver stallet.
Text: Frida Bank
Foto: Privat (porträtt) och Adobe Stock
I förra veckan berättade Hippson att körgurun Anders Eriksson har anmält försäljningen av hjälp- och inspänningstyglar till Konsumentverket. Texten fick många reaktioner, bland annat kom en replik från bloggaren Björn Svensson.
En läsare som hörde av sig var Catrin Tufvesson som driver Stall Stensunda i Sollentuna. Catrin har tävlat hoppning men rider i dag dressyr med klassisk inriktning. På Stensunda är 20 hästar inackorderade och alla hästägare följer regeln om att inte använda hjälp- eller inspänningstyglar vid ridning. Enda undantaget är löpande martingal.
Berätta, varför har ni valt att ha med detta i kontraktet?
– Jag har tidigare fått in några ryttare som inte var så snälla mot sina hästar. De spände åt gramantyglarna och piskade på dem. Det var så illa att jag inte ville vara tillsammans med dem i ridhuset.
– Själv kan jag inte jobba under de omständigheterna, men det blir inte heller trivsamt om jag börjar kritisera mina hyresgästers ridning. Jag grubblade länge på hur jag skulle kunna vara säker på att de som hyr har samma inställning som jag. Den här regeln löser det.
– En del vill ta den enkla vägen. Om en häst stretar med huvudet när du rider kan du dra två olika slutsatser. Antingen ser man det som en protest mot ridningen, då tolkar jag det som att ryttaren behöver hjälp att hitta en mjukare och tydligare ridstil. Just då är inte det viktigaste att hästen går i form, utan att man uppnår en konstruktiv dialog mellan häst och ryttare.
– Men en del menar att det är skadligt för hästen att gå med högt huvud och drar därför ner det med hjälptyglar. Jag tycker att det är fel. Hästen höjer huvudet i protest mot den träning den utsätts för. Bota inte symtomen med hjälptyglar, gör något åt orsaken i stället. Sedan kan det också vara så att hästen stretar med huvudet för att den har ont någonstans. Då är det ännu mer problematiskt att dölja det med hjälptyglar.
Vad har du fått för reaktioner på kontraktet?
– En del väljer att inte flytta in. När jag pratar om det här med en ny spekulant märker jag direkt om vi har olika värderingar. Men motsatsen händer också. Personer som har hört om reglerna och vill ha sin häst här för att vi är likasinnade. Jag är jättenöjd med den här lösningen. Nu omges jag av duktiga ryttare och hästar som är glada. Alla rider på sin nivå och har en god samtalston med sin häst.
Varför tror du att frågan om hjälptyglar engagerar så?
– För att många hästar far fruktansvärt illa av att de rids med hjälptyglar. Det är en djurskyddsfråga. Jag själv gråter nästan när jag ser vad folk utsätter hästar för. De gör det i all välmening, de är inte dumma eller elaka. Men de har inte lärt sig att läsa hästens kroppsspråk eller förstå hur hästen fungerar.
– Många tränare vill att eleven ska utvecklas snabbt, men att lära sig att rida går inte fort. Man måste lära sig grunderna och kan inte ta den enkla vägen. Det är hästarna som får betala priset av en felaktig träning.
– Det är tydligt att det finns två olika skolor. De som söker orsaken hos sig själva när det uppstår problem och som söker lösningen i mildare hjälpmedel och mer utbildning. Den andra skolan handlar om att klandra hästen om den är het, istadig, opålitlig eller bara svår. Då används hjälptyglar och skarpa bett för att ”guida hästen rätt”, sådana ryttare anser ofta att orsaken till problemen är hästens personlighet. De anser inte att hästen har någon rätt att protestera mot träningen, den ska bara lyda. Då behöver man sina skarpa hjälpmedel för att uppnå resultat.
Finns det några situationer där du tycker att det är okej med hjälptyglar?
– Ja, jag har inget emot det vid longering när en ryttare sitstränar. Då kan man använda löst sittande inspänningstyglar. Man måste skilja på när man kommunicerar som ryttare eller är en ren passagerare som bara åker. Jag brukar använda chambon, men då håller inte ryttaren i några tyglar.
För att ytterligare förtydliga stallets profil har Catrin ritat en serie bilder som sitter anslagna i ridhuset. Hon använder dem när hon pratar med någon som är intresserad av att flytta in. De kommer också till nytta när ryttare pratar med sin tränare och undrar vad som menas med att hästen exempelvis är lång och låg. Catrin menar att den nedre raden är typexempel på hur hästar rör sig om de har tränats med hjälp av inspänningstyglar.
Tidigare på Hippson.se:
Han har anmält försäljningen av hjälptyglar till Konsumentverket
Gästbloggen: Fel använt kan det mesta missbrukas
Liknande webbartiklar
- Tre sadelgjordar med extra säkerhetstänk
- Lärare på Strömsholm: "Viktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar"
- Senaste hjälptygeln för longering
- Hjälptyglarnas vara eller icke vara
- Tysk nolltolerans mot aggressiv ridning
- Sylve sympatiserar med gramanförbud på tävling
- Tyskland kan följa efter Schweiz och förbjuda gramantyglar
- Gramantygeln - ett omdiskuterat hjälpmedel
- Linnea Ericsson: ”Jag rider aldrig utan graman”
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
relaterade artiklar

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!