Utrustning
Publicerad: 2016-12-05
Catrin tror att regeln har bidragit till positivare stämning, hästägarna är eniga om ett grundkoncept för utbildning.
På Stall Stensunda är det förbjudet med hjälptyglar vid ridning
De som vill ha sin häst på Stall Stensunda måste skriva på ett kontrakt som säger att de inte ska använda hjälp- eller inspänningstyglar vid ridning.
– Nu omges jag av duktiga ryttare och hästar som är glada, säger Catrin Tufvesson som driver stallet.
Text: Frida Bank
Foto: Privat (porträtt) och Adobe Stock
I förra veckan berättade Hippson att körgurun Anders Eriksson har anmält försäljningen av hjälp- och inspänningstyglar till Konsumentverket. Texten fick många reaktioner, bland annat kom en replik från bloggaren Björn Svensson.
En läsare som hörde av sig var Catrin Tufvesson som driver Stall Stensunda i Sollentuna. Catrin har tävlat hoppning men rider i dag dressyr med klassisk inriktning. På Stensunda är 20 hästar inackorderade och alla hästägare följer regeln om att inte använda hjälp- eller inspänningstyglar vid ridning. Enda undantaget är löpande martingal.
Berätta, varför har ni valt att ha med detta i kontraktet?
– Jag har tidigare fått in några ryttare som inte var så snälla mot sina hästar. De spände åt gramantyglarna och piskade på dem. Det var så illa att jag inte ville vara tillsammans med dem i ridhuset.
– Själv kan jag inte jobba under de omständigheterna, men det blir inte heller trivsamt om jag börjar kritisera mina hyresgästers ridning. Jag grubblade länge på hur jag skulle kunna vara säker på att de som hyr har samma inställning som jag. Den här regeln löser det.
– En del vill ta den enkla vägen. Om en häst stretar med huvudet när du rider kan du dra två olika slutsatser. Antingen ser man det som en protest mot ridningen, då tolkar jag det som att ryttaren behöver hjälp att hitta en mjukare och tydligare ridstil. Just då är inte det viktigaste att hästen går i form, utan att man uppnår en konstruktiv dialog mellan häst och ryttare.
– Men en del menar att det är skadligt för hästen att gå med högt huvud och drar därför ner det med hjälptyglar. Jag tycker att det är fel. Hästen höjer huvudet i protest mot den träning den utsätts för. Bota inte symtomen med hjälptyglar, gör något åt orsaken i stället. Sedan kan det också vara så att hästen stretar med huvudet för att den har ont någonstans. Då är det ännu mer problematiskt att dölja det med hjälptyglar.
Vad har du fått för reaktioner på kontraktet?
– En del väljer att inte flytta in. När jag pratar om det här med en ny spekulant märker jag direkt om vi har olika värderingar. Men motsatsen händer också. Personer som har hört om reglerna och vill ha sin häst här för att vi är likasinnade. Jag är jättenöjd med den här lösningen. Nu omges jag av duktiga ryttare och hästar som är glada. Alla rider på sin nivå och har en god samtalston med sin häst.
Varför tror du att frågan om hjälptyglar engagerar så?
– För att många hästar far fruktansvärt illa av att de rids med hjälptyglar. Det är en djurskyddsfråga. Jag själv gråter nästan när jag ser vad folk utsätter hästar för. De gör det i all välmening, de är inte dumma eller elaka. Men de har inte lärt sig att läsa hästens kroppsspråk eller förstå hur hästen fungerar.
– Många tränare vill att eleven ska utvecklas snabbt, men att lära sig att rida går inte fort. Man måste lära sig grunderna och kan inte ta den enkla vägen. Det är hästarna som får betala priset av en felaktig träning.
– Det är tydligt att det finns två olika skolor. De som söker orsaken hos sig själva när det uppstår problem och som söker lösningen i mildare hjälpmedel och mer utbildning. Den andra skolan handlar om att klandra hästen om den är het, istadig, opålitlig eller bara svår. Då används hjälptyglar och skarpa bett för att ”guida hästen rätt”, sådana ryttare anser ofta att orsaken till problemen är hästens personlighet. De anser inte att hästen har någon rätt att protestera mot träningen, den ska bara lyda. Då behöver man sina skarpa hjälpmedel för att uppnå resultat.
Finns det några situationer där du tycker att det är okej med hjälptyglar?
– Ja, jag har inget emot det vid longering när en ryttare sitstränar. Då kan man använda löst sittande inspänningstyglar. Man måste skilja på när man kommunicerar som ryttare eller är en ren passagerare som bara åker. Jag brukar använda chambon, men då håller inte ryttaren i några tyglar.
För att ytterligare förtydliga stallets profil har Catrin ritat en serie bilder som sitter anslagna i ridhuset. Hon använder dem när hon pratar med någon som är intresserad av att flytta in. De kommer också till nytta när ryttare pratar med sin tränare och undrar vad som menas med att hästen exempelvis är lång och låg. Catrin menar att den nedre raden är typexempel på hur hästar rör sig om de har tränats med hjälp av inspänningstyglar.
Tidigare på Hippson.se:
Han har anmält försäljningen av hjälptyglar till Konsumentverket
Gästbloggen: Fel använt kan det mesta missbrukas
Liknande webbartiklar
- Tre sadelgjordar med extra säkerhetstänk
- Lärare på Strömsholm: "Viktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar"
- Senaste hjälptygeln för longering
- Hjälptyglarnas vara eller icke vara
- Tysk nolltolerans mot aggressiv ridning
- Sylve sympatiserar med gramanförbud på tävling
- Tyskland kan följa efter Schweiz och förbjuda gramantyglar
- Gramantygeln - ett omdiskuterat hjälpmedel
- Linnea Ericsson: ”Jag rider aldrig utan graman”
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!