Det är inte bara i fälttävlan näsplåster används, under OS hade även Rodrigo Pessoa det på sin hopphäst.
Många av oss satt som klistrade framför tv:n och terrängprovet i fälttävlan under Sara Algotsson Ostholts och Wegas framfart, som skulle resultera i en svensk fälttävlansyra av sällan skådat slag. Den uppmärksamme noterade kanske att vissa hästar hade ett plåster på nosen. Hur fungerar det?
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Yngve
Plåstret motsvarar de näsplåster som används av en del mänskliga idrottare, tanken är att det ska underlätta andningen och på så sätt öka prestationen. Plåstret är fjädrande och ska hjälpa till att hålla upp näsborrarna även under inandning.
Det finns ett antal studier som tittat på näsplåstrets funktion på hästar i arbete, men resultaten går isär. I flera studier har man inte kunnat se någon skillnad alls på hästens prestation, beroende på om den har näsplåster eller inte. En brasiliansk studie undersökte till exempel om andnings- och hjärtfrekvens samt mjölksyranivåer hos distanshästar påverkades - och forskarna hittade inga skillnader beroende på plåstret.
Varierande effekt på lungblödning
Ett amerikanskt forskarlag som tittade på bland annat lungblödning hos engelska fullblod hittade heller inga skillnader, medan en annan grupp amerikanska forskare som undersökte ungefär samma saker faktiskt kunde mäta en effekt. Den senare gruppen såg att lungblödningen vid hård ansträngning minskade när hästarna hade näsplåster - särskilt hos de hästar som hade stora problem med blödningar. Ett liknande positivt resultat har även kunnat ses i en annan amerikansk studie.
Lungblödning är ett relativt stort problem inom galoppsporten och i USA har medicineringen av galoppörer i samband med tävling debatterats mycket. Näsplåstren ses då som ett biverkningsfritt alternativ till medicinering.
Påståendet att näsplåstret ska underlätta inandningen har bekräftats av en studie - även den från USA. Där mättes luftflödet och motståndet vid inandning under arbete hos fullblod och travare. Forskarna kunde se att plåstret verkligen spände ut näsborrarna och att luften passerade lättare ner i lungorna.
Inte tillåtet överallt
Näsplåstret är inte tillåtet i alla länder och inte ens i alla delstater i USA. Reglerna blev nyss tydliga när galoppören I'll Have Another vann både Kentucky Derby och Preakness Stakes med näsplåster på. För att ta hem den åtråvärda Triple Crown-titeln behövs även vinst i Belmont Stakes, men där skulle han inte få ha plåstret då det inte tillåts av New York State Racing and Wagering Board. Nu blev det dock inte aktuellt ändå eftersom en senskada satte stopp för hans start i Belmont Stakes.
Inför OS i Hongkong var det lite oklart om plåstret skulle få användas. Det var inte tillåtet i en del europeiska länder, inte i Japan och inte heller i Hongkong. United States Equestrian Federation fick ändå igenom att näsplåstret skulle få användas och finnas tillgängligt för alla fälttävlansekipage.
Referenser:
Garotti, J.R. & Angeli, A.L. 2009. Do nasal dilators improve endurance performance in horses submitted to a 20 km run? Ciência Animal Brasileira, vol.10, nr. 4, s. 1115-1121.
Geor, R.J., Ommundson, L., Fenton, G. & Pagan, J.D. 2001. Effects of an External Nasal Strip and Furosemide on Pulmonary Hemorrhage in Exercising Thoroughbreds. AAEP Proceedings, vol. 47, s. 41-44.
Goetz, T.E., Manohar, M., Hassan, A.S. & Baker, G.J. 2001. Nasal strips do not affect pulmonary gas exchange, anaerobic metabolism, or EIPH in exercising Thoroughbreds. Journal of Applied Physiology, vol. 90, nr. 6, s. 2378-2385.
Holcombe, S.J., Berney, C., Cornelisse, C.J., Derksen, F.J. & Robinson, E. 2002. Effect of commercially available nasal strips on airway resistance in exercising horses. American Journal of Veterinary Research, vol. 63, nr. 8, s. 1101-1105.
Kindig, C.A., McDonough, P., Fenton, G., Poole, D.C. & Erickson, H.H. 2001. Efficacy of nasal strip and furosemide in mitigating EIPH in Thoroughbred horses. Journal of Applied Physiology, vol. 91, nr. 3, s. 1396-1400.
Valdez, S.C., Nieto, J.E., Spier, S.J., Owens, S.D., Beldomenico, P. & Snyder, J.R. 2004. Effect of an external nasal dilator strip on cytologic characteristics of bronchoalveolar lavage fluid in Thoroughbred racehorses. Journal of the American Veterinary Medical Association, vol. 24, nr. 4, s. 558-561.
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!