Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2022-12-07
Arbetsendoskop (Foto: Optomed), dränering av bukhåla (Foto: Miia Riihimäki) och Mia med häst (Foto: Håkan Olsson).
Friska hästar hostar inte – guide till orsaker, symtom och behandlingar
Det här är en läsarfavorit och artikeln publicerades första gången i mars 2017 efter en föreläsning.
Under en föreläsningskväll för allmänheten informerade Miia Riihimäki, som är leg. vet. VMD och universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, om hosta hos häst.
– Om din häst hostar finns det en anledning, säger hon.
Text: Anna Nordin
De övre luftvägarna är ett viktigt organsystem på hästar, inleder Miia. Hästarna är obligata näsandare, det vill säga de kan inte andas genom munnen. Däremot kan de drabbas av en rad olika luftvägssjukdomar och de flesta av dessa är prestationsnedsättande.
Viktigt med rätt diagnos
Miia slår ett slag för arbetsendoskopi, alltså när hästens luftvägar undersöks samtidigt som den rids eller körs.
– Många av luftvägssjukdomarna ger inga symtom i vila, därför är det viktigt att också kunna undersöka hästen i arbete. Resultat från ansträngning på rullband kan ibland vara svårtolkade, på det här viset kan vi få se hästen i sitt ordinarie arbete. Exempelvis i dressyr, hoppning, galopp eller körning med sin egen ryttare eller kusk, säger hon.
När hästen ska göra arbetsendoskopi sätts ett extra huvudstycke utanpå det vanliga tränset, samt en vojlock med sadel- eller selväskor. Hästen bremsas tillfälligt medan endoskopet placeras i svalget.
– Hästarna tolererar endoskopet väl, berättar Miia.
När utrustningen är på får hästen ridas eller köras så som den tränas normalt. En film spelas in från endoskopet under arbetet. Den sparas på ett minneskort och realtidsbilder skickas dessutom till en datorskärm. Man kan även spela in andningsljud.
Liknande tillstånd – olika behandling
Av de hästar som remitterats på grund av missljud kan man ställa diagnos i nästan 95 procent av fallen. Luftvägarna är ett mycket känsligt område, man opererar därför inte utan att veta exakt orsak.
– Det finns flera olika tillstånd som har liknande kliniska symtom, men som kräver helt olika behandling, förklarar Miia.
Problem i de övre luftvägarna ger ofta symtom som inspiratoriska missljud, alltså när hästen andas in. I de nedre luftvägarna ger problem oftast missljud vid utandning, det som kallas för expiratoriska ljud. Miia guidar oss genom de vanligaste orsakerna i uppställningen nedan.
ÖVRE LUFTVÄGAR
Struppipare (recurrent laryngeal neuropathy – RLN)
Struppipning beror på att arybrosket på ena sidan av luftstrupens ingång har förlamats, det hänger ner och blockerar luftpassagen.
– Brosket finns för att kunna täcka för ingången när hästen sväljer, så att den inte får mat i luftstrupen. Men när det blir förlamat täcker det även en del av öppningen när hästen andas, förklarar Miia.
Genom kirurgi kan man spänna upp brosket och förbättra luftflödet. Konvalescenstiden är två månader och prognosen för god funktion är 50 till 90 procent. Prognosen är dock sämre för grenar som fälttävlan och trav.
– Förlamningen beror på att nerven som går till brosket har skadats, berättar Miia, men man vet inte varför detta sker. Dock uppstår det nästan alltid på den vänstra sidan och vi vet att det är ärftligt.
Detta förkommer i princip inte hos ponnyer och man har sett att det är större risk hos riktigt stora hästar. Generna för storlek och struppipning ligger nära varandra i arvsmassan, man tror därför att de kan hänga ihop vid nedärvning.
Bihåleinflammation (sinuit)
Bihåleinflammation kan komma som följdverkning efter virus- eller bakterieinfektioner. Alternativt efter infektion i en tandrot, efter en tandfraktur eller på grund av cystor, tumörer eller ett trauma. Hästen får smärta i huvudregionen, men det tar ofta lång tid innan ägaren upptäcker att hästen är dålig. Vilket får forskarna att tro att vi har svårt att tolka denna smärta.
– Undersökningar i England visar att för hästar som har så kallade cystor i bihålorna kan det i snitt ta upp till sex månader innan det upptäcks, säger Miia. Och tyvärr är det svårare att behandla ju längre tid som har gått.
Det vanligaste symtomet är näsflöde, ofta enkelsidigt. Därför är det viktigt att inte ignorera sådant, poängterar Miia, för det kan vara det enda synliga symtomet. Hästen kan även få konturförändringar på huvudet, vilket är tecken på en långvarig och kronisk process. Medelåldern på de hästar som drabbas av bihåleinflammation är åtta till tolv år.
Lungblödning (exercise-induced pulmonary hemorrhage – EIPH)
Hästar som blöder näsblod efter ansträngning är vanligare i grenar som handlar om hastighet snarare än långvarig ansträngning – såsom trav, galopp, barrel race och fälttävlan. Inom trav och galopp drabbas nästan alla hästar någon gång av lungblödning, medan så få som under en procent av distanshästarna gör det.
Lungblödning kan diagnosticeras med hjälp av endoskopi efter ett arbete som har lett till blödning. Eller med hjälp av lungsköljning så länge som tre veckor efter händelsen. Vissa av hästarna som diagnosticeras har förändringar (som fibros) i lungvävnaden.
Lungblödning ger nedsatt prestation och brukar förvärras med tiden. På så vis förkortar det också tävlingskarriären. Miia uppmärksammar att ensidigt näsblod hos en medelålders eller äldre häst också kan bero på ett ethmoidalt hematom i näshålan. Ett tillstånd som oftast inte är livshotande och som kan opereras (även om det tenderar att komma tillbaka).
Trakealkollaps
Trakealkollaps innebär att luftstrupen faller ihop och blir plattare, det är ganska vanligt hos små raser.
– Och det blir inte så sällan svårupptäckt eftersom de minsta hästarna arbetas väldigt lite. Det är sannolikt ärftligt, men eftersom det oftast blir upptäckt först på äldre hästar kan man redan ha avlat ett helt liv på den drabbade individen, säger Miia.
Tillståndet ger missljud, särskilt vid varm och fuktig väderlek, samt hosta. Hästen kan till och med svimma om den inte får luft. Ofta behandlas hästarna som hosthästar på grund av en felaktig diagnos. Dock kan den behandlingen hjälpa, eftersom den sekundära svullnaden i svalget avtar och andningen blir lättare. Och det är också den enda behandling man kan ge, även vid rätt diagnos.
Prognosen med nuvarande operationstekniker är dålig. Hästarna ska vila vid symtom och undvika situationer där symtomen förvärras, till exempel att vara ute när det är varmt.
NEDRE LUFTVÄGAR
RAO (recurrent airway obstruction)
”Kärt barn har många namn.” RAO har genom åren beskrivits på många sätt, bland annat som kvickdrag och hästastma.
– Det är den här hästen vi normalt benämner som ”en klassisk hosthäst”. Ofta är den sju-åtta år eller äldre när den drabbas, förklarar Miia.
Symtomen kan vara hosta i början av ridning, vid utfodring eller att hästen får svårt att prestera fullt ut. Den kan ha en försvårad andning och eventuellt näsflöde. Vid mer allvarliga fall kan den också ha missljud vid andning, vidgade näsborrar och ”kvickdragsfåran” – på grund av att bukmuskulaturen används för att trycka ut luften genom inflammerade och sammandragna luftrör. Hos de flesta hästar med RAO hittar man slem i luftstrupen vid endoskopi.
Den vanligaste orsaken till att hästen utvecklar RAO är stallmiljö. Det är inte naturligt för hästar att vara inomhus, där mängden partiklar i luften är kraftigt förhöjd jämfört med utomhus. Även fullt friska hästar får inflammatoriska celler i sina luftvägar efter sex timmar inne i en icke optimal stallmiljö.
Dammet i stallmiljön innehåller 50 olika arter av mögel, flera olika sorters kvalster, endotoxiner och olika oorganiska komponenter. ”Hosthästar” reagerar på alla sorters allergener och är oftast som sämst på våren, efter den längsta installningsperioden.
RAO har en genetisk bakgrund och ärvs olika starkt i olika linjer. Förutom miljöfaktorer kan lindrigare inflammation i luftvägarna, så kallad inflammatory airway disease, också orsakas sekundärt efter en bakterie- eller virusinfektion. I sällsynta fall kan hästar utveckla hjärtsvikt och symtomen kan kliniskt likna RAO på häst under den akuta sjukdomsfasen.
Den primära behandlingen består av att minska de akuta symtomen och att ge anti-inflammatorisk medicin. Därefter kommer långsiktig kontroll med miljöåtgärder och antiinflammatorisk behandling med kortison – som är det enda som botar inflammation. Vilket är orsaken till alla symtom.
Kortisonbehandlingen kan kompletteras med symtomlösare, som luftrörsvidgande och slemlösande preparat. Luftrörsvidgande medicin kan till en början också underlätta för inhalationskortisonet att nå lungan.
Utan kortison kan behandling med enbart luftrörsvidgande tvärtom förvärra problemen, eftersom hästen drar ner än mer allergener i lungorna utan att få inflammationsbehandling. En hosthäst får motioneras i den takt den orkar, eftersom lagom motion hjälper till när den ska hosta upp slemmet. Det är viktigt att veta att endast hälften av hästarna med slem i luftvägarna har slem i näsborrarna. De hostar helt enkelt upp slemmet till svalget och sväljer det.
Hur bra en hosthäst kan bli beror dels på sjukdomsgraden, dels på vilken gren den ska prestera i samt på hur väl den svarar på behandling. Men den absolut viktigaste faktorn är vilka miljöåtgärder som vidtas. För många hästar kan miljöåtgärder i sig göra dem helt symtomfria, utan andra behandlingar.
– Är hästen frisk efter tre veckor på bete är det ett bevis för att det är miljön du ska åtgärda, säger Miia.
IAD (inflammatory airway disease)
Hästar som hostar i början av ridpasset kan också ha en inflammation i luftvägarna, och alltså inte vara ”riktiga” hosthästar. Det är inte alltid hästar med IAD hostar, utan det kan märkas främst genom nedsatt prestation. Redan mycket lite slem i luftvägarna påverkar vid ansträngande grenar som travsport.
IAD är vanligt i travstall när många jämnåriga hästar stallas in samtidigt och börjar tränas, lite som att barn som börjar på dagis ofta blir sjuka. IAD kan orsakas av virus, bakterier, stallmiljö, träning/tävling i kyla, eller som en följdverkning av lungblödning. Vanligen är hästen sjuk i två till tre veckor, men i enstaka fall betydligt längre. Då handlar det om en mer kronisk variant.
IAD ska behandlas som en smittsam sjukdom, med åtgärder som isolering. Man bör också se över miljön (stall, foder, strö och ventilation). Den medicinska behandlingen är densamma som vid RAO, men dessa hästar är sällan så sjuka att de behöver anti-inflammatorisk medicinering.
Transportsjuka (pneumoni och pleuropneumoni)
Avslutningsvis vill Miia informera om den fruktade transportsjukan, en sorts lunginflammation som har fått namn av att hästar som transporteras länge löper stor risk att drabbas om man inte är försiktig.
– Feber efter en nyligen genomförd transport behöver inte alltid vara kvarka.
Transportsjuka är mycket allvarligt och hästen riskerar att dö. Den orsakas av olika sorters bakterier i kombination med virus, i samband med att hästen utsätts för stress. Till exempel under en längre transport.
Hästens allmäntillstånd påverkas negativt, den får feber och näsflöde och andningen kan påverkas. Ibland får den missljud när den andas och ibland hörs inga ljud alls på grund av vätska i bröstkorgen. Hästen kan också uppvisa koliksymtom och stöna.
Intensivvården innebär bland annat behandling med antibioitka (ofta bredsprektumantibioitka), NSAID (anti-inflammatoriskt) och understödjande behandling. Ibland måste man tömma vätska från bröstkorgen för att underlätta hästens andning.
Att risken ökar i samband med längre transporter tros bero på stress, att hästen inte kan sänka sitt huvud (och på så sätt rensa sina luftvägar), samt på dålig luft i transporten.
- Låt hästen äta och dricka ordentligt innan transport.
- Se till att hästen kan sänka huvudet – bind inte upp den högt eller kort. Den behöver kunna sänka sitt huvud för att kunna hosta och rensa luftvägarna.
- Undvik längre transporter direkt efter ansträngning eller tävling.
- Vid utfodring under färd – välj hösilage eller blött hö.
- Erbjud vatten. Om den inte vill dricka kan du ge hästen något sött som äppeljuice, eller mycket utspädd mash.
- Se till att ha bra ventilation i transporten.
- Kolla hästens temp regelbundet vid längre resor.
- Mer tid utomhus. Lösdrift, utebox eller förlängd hagtid.
- Vänta med insläpp till minst en timme efter mockning och sopning, det gäller även grannhästens box. Partikelhalten ökar väsentligt i stalluften under dessa aktiviteter.
- Hösilage i stället för hö, det minskar partikelhalten till 70 procent.
- Blötlägg höet i cirka 30 minuter. Det minskar halten inhalerbara partiklar i luften med 90 procent och vid hästens näsborrar till cirka 50 procent (det hjälper inte mer att blöta längre, det tar bara bort näring).
- Utfodra hästen på marknivå. Dess luftvägar är anpassade för att ha huvudet nedåt, då renas inandningsluften mer effektivt. Hästen måste ha sitt huvud nedåt ibland för att inte få luftvägsinflammation. Utfodring i hönät fyrdubblar mängden inhalerbara partiklar!
- Byt ut halmen mot spån eller pelleterat strö. Byte från halm till spån minskar partikelhalten med cirka 30 procent. Torv kan också fungera, då dess partiklar är så stora att de fastnar i hästens nos och inte kommer ner till luftvägarna. Dock är grovfoderåtgärderna de allra viktigaste.
- Se över stallets ventilation. Länsstyrelsen har mätutrustning.
- Rengör inredningen, så att den inte har mögeltillväxt och inte samlar en massa damm.
- Undvik ansträngande arbete i kyla, då det kan öka inflammationen.
Hitta din nästa hoppstjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Hoppning | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Hoppning" och hästen är sju år eller yngre visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Kvarka – spridning, behandling och förebyggande åtgärder
- Vill upptäcka ledinflammationer – redan innan hästen börjar halta
- Forskningskollen: Många ridhus byggs och används fel
- Gård har varit isolerad i snart ett år på grund av kvarkaprojekt
- Ny studie om förbättrad syresättning av blodet vid sövning
- Vikten av hullbedömning vid utfodring
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
- Ny rapport om alternativa behandlingsmetoder på häst: "Vi vill folkbilda"
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Avmaskningsmedel biter inte på spolmask
relaterade artiklar

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!