Foto: Mälaren hästklinik
Via sin Facebook-sida delar Mälaren hästklinik med sig av berättelsen om en lyckad operation. Det rör sig om en sårskada som inkom till kliniken under sensommaren. Sårskador är inte ovanligt, men i detta fall tog veterinär Dylan Gorvy hud från hästens hals och genomförde en hudtransplantation. Vi har fått tillåtelse att publicera klinikens text och bilder. (OBS! Nedan finns en otäck bild på den öppna sårskadan.)
Från Mälaren hästklinik:
"Hästen Greta var hos oss första gången i början av augusti eftersom hon hade fått ett stort och djupt sår på framsidan av en kota. Under operationen rensades såret upp och rengjordes, men på grund av att hud saknades gick inte sårskadan att sy ihop. Därför lämnades såret öppet för sekundär läkning, väl bandagerat med för ändamålet speciella kompresser.
Ville undvika boxvila
Sår på nedre delen av benen läker långsamt på hästar, därför beslutades det att göra en hudtransplantation efter tre veckor. Detta skulle minska läkningstiden avsevärt och få hästen tillbaka till ett normalt hästliv så snart som möjligt – därmed kunde hon snart få slippa boxvilan. Syftet med hudtransplantationen var också att minska ärrbildningen och till viss del sårkontraktionen, något som förbättrar rörligheten och funktionen framöver.
Sårskadan när Greta kom till kliniken.
Kan inte transplantera på färskt sår
Innan en hudtransplantation behöver såret producera läkningsvävnad, även kallad granulationsvävnad. Granulationsvävnad är mycket kärlrik och passar utmärkt som underlag till den hud som transplanteras till såret.
Tre veckor efter första operationen kom stoet tillbaka för en hudtransplantationsoperation. Såret hade nu producerat frisk och fin granulationsvävnad, men var fortfarande flera månader ifrån att självläka.
Majoriteten av sårskador som kommer in behandlas med Versajet (ett verktyg för att debridera/rensa sår), imobilisering och tekniker för att reducera spänningen i huden kring såret med ett mycket bra resultat. Men det finns många fall där det vore fördelaktigt att göra en hudtransplantation. Metoden kommer sannolikt att bli mer och mer vanlig som ett led i en sårbehandling.
Det vita ärret på halsen visar var veterinären tog hud till benet.
Foto: Privat
Maskinen skär i den friska huden
Vid en hudtransplantation tar man hud från hästens hals under manen där det inte syns, eftersom ett mindre ärr är att förvänta. Under en Meek-hudtransplantation, samma teknik som används på människor, används bara den yttre delen av huden och man behöver bara en tredjedel av den yta som det aktuella såret har. När huden har tagits bort från halsen läggs den på en korkplatta, som går igenom en maskin som skär huden till 196 små kvadratiska bitar på 3 x 3 millimeter. Alla bitarna sitter fast på en gasväv och kan på en gång läggas ovanpå såret på benet.
Inte säkert att all hud fäster
Det finns flera fördelar med denna teknik för hudtransplantation. Eftersom hudbitarna är oberoende av varandra påverkas inte hela området för transplantationen om det blir problem med några hudbitar. Enstaka bitar hud kan, av olika anledningar, misslyckas med infästning på det nya underlaget, men helhetsresultat blir inte påverkat.
Med en hudtransplantation genomförd med Meek-teknik är resultaten bättre beträffande acceptans av transplanterad hud, funktionalitet samt kosmetiskt utseende jämfört med andra transplantationstekniker.
Positivt resultat vid återbesök
Efter operationen fick Greta på sig ett gips för att fixera benet så att huden kan läka ordentligt. Efter sju dagar togs gipset av och det bekräftades att hudtransplantatet satt fast på såret.
Stoet åkte då hem med ett vanligt bomullsbandage. Konvalescensperioden hemma har gått enligt plan och nyligen visade hon upp ett utmärkt resultat vid ett återbesök på kliniken."
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!