Foto: Mälaren hästklinik
Via sin Facebook-sida delar Mälaren hästklinik med sig av berättelsen om en lyckad operation. Det rör sig om en sårskada som inkom till kliniken under sensommaren. Sårskador är inte ovanligt, men i detta fall tog veterinär Dylan Gorvy hud från hästens hals och genomförde en hudtransplantation. Vi har fått tillåtelse att publicera klinikens text och bilder. (OBS! Nedan finns en otäck bild på den öppna sårskadan.)
Från Mälaren hästklinik:
"Hästen Greta var hos oss första gången i början av augusti eftersom hon hade fått ett stort och djupt sår på framsidan av en kota. Under operationen rensades såret upp och rengjordes, men på grund av att hud saknades gick inte sårskadan att sy ihop. Därför lämnades såret öppet för sekundär läkning, väl bandagerat med för ändamålet speciella kompresser.
Ville undvika boxvila
Sår på nedre delen av benen läker långsamt på hästar, därför beslutades det att göra en hudtransplantation efter tre veckor. Detta skulle minska läkningstiden avsevärt och få hästen tillbaka till ett normalt hästliv så snart som möjligt – därmed kunde hon snart få slippa boxvilan. Syftet med hudtransplantationen var också att minska ärrbildningen och till viss del sårkontraktionen, något som förbättrar rörligheten och funktionen framöver.
Sårskadan när Greta kom till kliniken.
Kan inte transplantera på färskt sår
Innan en hudtransplantation behöver såret producera läkningsvävnad, även kallad granulationsvävnad. Granulationsvävnad är mycket kärlrik och passar utmärkt som underlag till den hud som transplanteras till såret.
Tre veckor efter första operationen kom stoet tillbaka för en hudtransplantationsoperation. Såret hade nu producerat frisk och fin granulationsvävnad, men var fortfarande flera månader ifrån att självläka.
Majoriteten av sårskador som kommer in behandlas med Versajet (ett verktyg för att debridera/rensa sår), imobilisering och tekniker för att reducera spänningen i huden kring såret med ett mycket bra resultat. Men det finns många fall där det vore fördelaktigt att göra en hudtransplantation. Metoden kommer sannolikt att bli mer och mer vanlig som ett led i en sårbehandling.
Det vita ärret på halsen visar var veterinären tog hud till benet.
Foto: Privat
Maskinen skär i den friska huden
Vid en hudtransplantation tar man hud från hästens hals under manen där det inte syns, eftersom ett mindre ärr är att förvänta. Under en Meek-hudtransplantation, samma teknik som används på människor, används bara den yttre delen av huden och man behöver bara en tredjedel av den yta som det aktuella såret har. När huden har tagits bort från halsen läggs den på en korkplatta, som går igenom en maskin som skär huden till 196 små kvadratiska bitar på 3 x 3 millimeter. Alla bitarna sitter fast på en gasväv och kan på en gång läggas ovanpå såret på benet.
Inte säkert att all hud fäster
Det finns flera fördelar med denna teknik för hudtransplantation. Eftersom hudbitarna är oberoende av varandra påverkas inte hela området för transplantationen om det blir problem med några hudbitar. Enstaka bitar hud kan, av olika anledningar, misslyckas med infästning på det nya underlaget, men helhetsresultat blir inte påverkat.
Med en hudtransplantation genomförd med Meek-teknik är resultaten bättre beträffande acceptans av transplanterad hud, funktionalitet samt kosmetiskt utseende jämfört med andra transplantationstekniker.
Positivt resultat vid återbesök
Efter operationen fick Greta på sig ett gips för att fixera benet så att huden kan läka ordentligt. Efter sju dagar togs gipset av och det bekräftades att hudtransplantatet satt fast på såret.
Stoet åkte då hem med ett vanligt bomullsbandage. Konvalescensperioden hemma har gått enligt plan och nyligen visade hon upp ett utmärkt resultat vid ett återbesök på kliniken."
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!