Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2008-09-15
Inga knott - inget sommareksem
Under Hästnäringens forsknings- och utvecklingsforum på Strömsholm presenterade Sofia Mikko en studie om den genetiska bakgrunden till sommareksem hos häst. Sofia är avdelningschef för Husdjursgenetiska laboratoriet vid SLU i Uppsala.
Foto: Boett & Sigbrit Mattsson
Sommareksem är en form av insektsbett. Forskare har funnit att eksem på islandshäst orsakas av saliven från svidknott. Alla hästar kan få eksem, men vi förknippar det mest med islandshästar, vilket alltså denna studie är gjord på. Det som utlöser sjukdomen är ett samspel mellan arv och miljö. Miljön spelar en avgörande roll i sammanhanget, inga knott - inget sommareksem. På Island är sjukdomen mycket ovanlig, vilket troligen beror på att svidknotten inte finns där.
Får antikroppar
Av islandshästar födda utanför Island har 8 procent sommareksem, för importer från Island är siffran 30 procent och efter att hästarna tillbringat två år i Sverige har 50 procent av dem fått sommareksem. En trolig orsak till detta är att föl födda i Sverige får i sig antikroppar mot knottsaliv i råmjölken (den första mjölken från stoet som innehåller mest antikroppar). En annan viktig anledning är att fölen utsätts tidigt för knott och att de därför själva kan bilda antikroppar mot dessa.
Hur ärftligt är det?
I studien valdes det ut individer som var efter hingstar som har mer än 50 avkommor födda i Sverige under 1991-2001, oavsett om dessa hade eksem eller inte. 1250 hästar användes för att beräkna arvbarheten hos svenskfödda islandshästar. Man tog hänsyn till ålder, kön, sjukdomens svårighetsgrad samt från vilken region i Sverige hästen kom.
Resultaten visade att arvbarheten för att svenska islandshästar ska utveckla sommareksem är cirka 30 procent.
Det visade sig också att det finns mest sommareksem i sydvästra Sverige, att det är något vanligare hos valacker än ston och att debutåldern i snitt är 4,8 år.
Det framkom dessutom att svenska ston med eksem oftare får föl med eksem än vad ston från Island får. Det är nästan tre gånger vanligare att svenska ston med eksem får ett föl med eksem (17 procent) än om stoet är eksemfritt (6 procent).
Gener ska undersökas
Dessa genetiska studier har pågått i fyra år och ska fortsätta i minst två år till. Förhoppningen är att forskarna ska hitta de specifika gener som reglerar eksemutveckling. Det troliga är att det är fler än en gen inblandad. En annan frågeställning är om eksem på olika ställen på kroppen har olika arvbarhet.
Slutmålet är att hitta vilka gener som orsakar eksemen och då kunna göra ett gentest för att se om hästen är genetiskt predisponerad för att få eksem eller inte.
Hindra och lindra
Under samma dag höll Carina Ingvast Larsson en föreläsning om ett projekt som syftat till att hitta sätt att hindra och lindra sommareksem hos hästar. Carina är universitetslektor på institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, avdelningen för farmakologi och toxikolog, vid SLU i Uppsala.
Vid allergiska reaktioner med klåda frisätts histaminer i kroppen, berättade hon. Det är vanligt att behandla människor med antihistaminer vid allergiska hudproblem, men för häst finns inget sådant utprovat.
Projektets syfte var att undersöka om antihistamin är lämpligt att använda till hästar med sommareksem. Ett "pricktest" gjordes som förförsök för att se om antihistaminet fungerade. Histamin injicerades i huden på halsen på en häst. Det bildades små bulor som helt eller delvis försvann efter att hästen fått antihistamin. Det hade alltså effekt.
Ingen effekt i större försök
Hästarna som var med i det egentliga försöket hade alla haft sommareksem under minst två säsonger tidigare och man använde minst två hästar per gård. Den ena hästen fick antihistamin och den andra bara placebo (sockerpiller). Det lottades vilka som skulle få antihistamin och det rörde sig om ett blindtest - så djurägaren visste inte vilken häst som fick vad. Antal försökshästar var 89 stycken, som framför allt kom från Mellansverige.
Resultatet visade i detta försök att antihistamin inte har någon som helst effekt vid behandling av sommareksem. Siffrorna blev för placebo 44 och för antihistamin 45.
Däremot visade det sig att gården och dess skötselrutiner har stor betydelse för att slippa sommareksem. Om gården ligger i ett område med lite knott är problemet inte så stort. För att hindra eventuella knottangrepp kan hästen ha täcke, uppstallas på natten samt sprayas med insektsmedel. För att lindra angreppen kan kortison användas, men det har tyvärr en del biverkningar vid långvarigt användande - såsom tunn hud och fång.
Mer forskning behövs
I framtiden finns mycket att forska på för att få bukt med sommareksem, till exempel när det gäller att använda immunoterapi som behandlingsmetod. Forskarna skulle också vilja få fram ett riktigt effektivt insektsmedel, samt hitta sätt att hindra inflammation och stoppa klåda.

Sofia Mikko.

Carina Ingvast Larsson.

Hästnäringens forsknings- och utvecklingsforum
Den 9 september presenterades rön från den senaste hästforskningen under seminariet Hästnäringens forsknings- och utvecklingsforum. Plats var denna gång det nya konferenshuset Knytpunkten på Strömsholm.
Forumets syfte var att få ut ny hästforskning på ett populärvetenskapligt sätt till en större publik än de som normalt läser forskningsrapporterna. Det var totalt 50 anmälda åhörare med varierad bakgrund när det gäller hästar, ridning och forskning. Elever från ridskolan var också ivriga åhörare.
En tidskrift med korta sammanfattningar av de nya forskningsresultaten hade tryckts upp och delades ut. Rapporterna i sin helhet finns att läsa på hemsidan www.hastforskning.se.
Liknande seminarier kommer att hållas i Skara, samt på de båda andra riksanläggningarna (Flyinge och Wången). Programmet kommer att variera lite för att passa verksamheten på respektive plats.
relaterade artiklar

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!