Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2008-11-25Möt Hippsons veterinärexperter:
Team Universitetsdjursjukhuset
Teamet från Universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala svarar på frågor här på Hippson.se var tredje månad. Veterinärerna på hästkliniken har specialiserat sig inom olika områden och den som svarar på respektive fråga har därmed fördjupad kunskap.
Alla djurslag
Under samma tak och inom samma organisation samlas all sjukvård för såväl häst, hund, katt och övriga smådjur. I Universitetsdjursjukhuset ingår dessutom ambulatoriska kliniken, som bland annat vårdar lantbrukets djur, samt ett veterinärmedicinskt laboratorium med kunder från hela Norden. Många av patienterna remitteras från andra kliniker runt om i landet.
Utbildning och forskning
Sveriges enda veterinärutbildning hålls vid SLU. Universitetsdjursjukhuset, med sin verksamhet dygnet runt, ger unika möjligheter till praktik för framtidens veterinärer. Det ger dem viktig kunskap för att de ska kunna arbeta på egen hand efter avslutade studier.
All personal vid Universitetsdjursjukhuset har lång erfarenhet och kunskapen uppdateras löpande genom den forskning om djur som görs vid SLU. De senaste rönen omsätts i praktiken - med djurens bästa för ögonen.
Avancerad utrustning
På hästkliniken arbetar teamet under ledning av chefsveterinär Christopher Johnston. Här finns utrustning och kompetens för de flesta typer av undersökningar och behandlingar - röntgen, ultraljud, scintigrafi, MRT, olika operationer och så vidare. Dessutom finns ett hovslageri som bland annat kan hjälpa fångpatienter och som tar fram specialbeslag.

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världsettan Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning

Ridtravarna tävlar i Friends arena
Det finns ett liv efter karriären som kapplöpningshäst. Det kommer publiken på Friends att få ta del av när Life After Racing Trophy avgörs.

Så sänder TV4 från SIHS
I dag börjar Sweden International Horse Show på Friends arena. För de som inte kan vara på plats i arenan kommer TV4 sköta tv-sändningen.

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ponnyn Lidur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lidur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!