Näst efter oss människor så är våra hästar de mest beresta varelserna. Idag reser hästar över hela jordklotet och de reser ofta flera gånger under sina liv, framför allt om de är tävlingshästar. Det gör att de löper större risk att drabbas av och sprida "nya" infektioner.
Text: Emma Rost
Bild: Anki Yngve
- Farliga hästsjukdomar är en risk för resande hästar och stallet därhemma, säger Susanna Sternberg Lewerin, leg veterinär.
Det finns regelverk som reglerar hur hästarna får resa, dels inom EU, dels till och från "tredje land". Regelverket reglerar också vilka vaccinationer hästen ska ha fått och vilka intyg den ska ha med sig. Många gånger verkar reglerna vara onödiga, byråkratiska och krångliga, men de är till för att skydda.
- Många gånger är det bara minimikrav från myndigheterna och som hästägare är man själv skyldig att ta reda på smittriskerna i området man ska till, säger Susanna Sternberg Lewerin.
Myndigheterna kan vidta åtgärder
Den svenska nationella lagstiftningen omfattar sjukdomarna afrikansk hästpest, virala encefaliter, rabies, mjältbrand, salmonella och tuberkulos.
- De är olika smittsamma, men om de påvisas i Sverige så vidtar myndigheterna åtgärder för att förhindra spridning. Det behöver inte betyda att de kommer och skjuter hästen, utan att de vidtar åtgärder för att förhindra smittspridning, säger Susanna.
Afrikansk hästpest är en otäck sjukdom som sprids via insektsbett och som finns framför allt i Afrika, men det har varit utbrott även i södra Europa. Man får inte exportera hästar annat än från fria zoner. Där sjukdomen är vanlig vaccinerar man hästarna.
Virala encefaliter är hjärninflammationer som sprids via insekter och som finns i flera olika varianter, beroende på var i världen man är. West Nile Fever är den som är mest utbredd i Europa. De kan drabba både hästar och människor och sprids framför allt via fåglar. I Camargue, där de virusbärande myggorna trivs, har man haft många utbrott. Där är det också gott om fåglar, som är myggornas huvudsakliga blodgivare.
Rabies är ett virus som smittar via bett från köttätare, som hund eller räv. Det var ett fall av rabies på häst i Finland för något år sedan. Hästen hade varit på bete i Baltikum och förmodligen blivit biten av en räv. Rabies är dödligt och går inte att diagnosticera via blodprov, utan först när man tittar på hjärnan efter att djuret dött. Det drabbar knappast hästar som är ute och tävlar, men ska man ha sin häst på bete i ett rabiesdrabbat land bör man vaccinera den.
Infektös anemi är ytterligare en sjukdom som sprids via insekter. Den kan vara dödlig.
Salmonella är en välkänd bakteriesjukdom, som än så länge varit väldigt ovanlig på häst i Sverige. Men riskerna med hästar som förs in i landet underskattas. Susanna berättar:
- En gång kom det in en hel hög med hästar från Irland, som blev sjuka i salmonella. Det är enda gången som Jordbruksverket har gått in och avlivat hästar. Det fanns inget annat att göra.
Resistens en annan risk
Andra risker med hästarnas resande är att man kan föra in nya stammar av till exempel hästinfluensa eller andra smittämnen. Sjukdomar som redan finns här, men i andra varianter. Likaså finns det risk för att man för med sig gener för antibiotikaresistens om man besöker ett land som har en annan policy för användning av antibiotika än vad vi har. Resistensgenerna kan sedan sprida sig till våra stammar och ge oss stora problem.
Så skyddar du din häst
För att skydda hästen mot smittämnen vid resa finns det en rad förebyggande åtgärder:
• Skydda den mot insekter.
• Skydda den mot direktkontakt med andra djur.
• Tänk på foder och vattenhygienen.
• Kolla i god tid med din veterinär vilka vaccinationer som behövs.
• Rådgör med din veterinär om vilka tester som bör göras, före och efter resan.
• Slussa in hästen i hemmastallet igen via karantän. Blanda aldrig resande hästar med föl!
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!