Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2023-09-16
Styngflugelarven – ett gissel för hästmunnar
Är din häst plötsligt ovillig att ta bettet? Gapar den eller fradgar den ovanligt mycket? Då kan den ha problem med styngflugelarver som grävt gångar i tungan. Torbjörn Lundström på Djurtandvårdskliniken berättar om hur styngflugan ställer till problem långt in på vintern.
Text och foto: Natalie Lindholm
De flesta har säkert sett styngflugans gula små ägg som envist etsar sig fast på hästens ben och bog på sensommaren. Men visste du att det finns flera typer av styngflugor i Sverige? Att en del lägger mörka ägg som är svåra att upptäcka och att många hästar får stora problem i munnen av styngflugans larver? Torbjörn Lundström driver Djurtandvårdskliniken utanför Söderköping och varje år får han in många hästar som lider av de envisa larverna.
– Ungefär 50 procent av de hästar som besöker kliniken under säsongen (slutet på augusti till början av december) har sår och infektionsförändringar på tungan och tandköttsförändringar av larverna, berättar Torbjörn.
Svåra att bli av med
Larverna kryper ner i tandköttsfickorna där de skapar inflammation. Där utvecklas de från stadie ett till stadie två medan de livnär sig på inflammationen. När larverna är fullvärdiga släpper de taget och följer med maten ner till hästens magsäck där de övervintrar. Torbjörn förklarar att det varit mycket diskussioner kring huruvida larverna orsakar kolik och säger att stora mängder såklart kan göra det. Tyvärr finns det dock inget bombsäkert sätt att bli av med larverna på.
– Styngflugans larver är inte känsliga mot annat än våra kraftigast parasitmedel och det finns tecken på viss resistensutveckling. Rekommendationen i dag är därför att inte avmaska om vi inte ser kraftiga symptom på till exempel kolik.
Ser viss skillnad mellan könen
Stungflugan är ett gissel, inte minst för att immuniteten som hästarna bygger upp under det första skovet går ner till noll igen så fort larverna lämnar hästens kropp på våren. Varje år måste hästarna alltså bygga upp immuniteten på nytt vilket innebär att de kan få lika kraftiga problem år efter år. Torbjörn tycker sig dock se en viss skillnad i hur ston påverkas jämfört med hingstar och valacker.
– Lite mer än dubbelt så många av de som får tydliga symptom är ston och det finns studier som visat att de inte har riktigt samma immunologiska svar som hingstar och valacker.
Trots att en hel del hästar får problem med larverna varje år finns det också de som inte visar några som helst symptom. Torbjörn påpekar också att det må vara otrevligt att tänka sig larver som kryper runt i hästens mun men att det i de allra flesta fall trots allt är ett relativt ofarligt och övergående problem.
Vill lära mer
Själv vill han gärna lära sig mer om styngflugan och hur de påverkar hästarna.
– Jag skulle vilja dra igång några forskningsprojekt på det här. Jag tror nämligen att det pågått länge men det var inte förrän vi fick bättre instrument, för ungefär 20 år sen, som vi kunde se larverna och plocka ut dem för analys.
I Sverige finns i dag tre arter av styngfluga som vi känner till men Torbjörn flaggar för att det inte är orimligt att tro att vi har fler än så.
– Vi har nyligen sett att vi fått in nya myggarter så det skulle inte förvåna mig om vi också har fått in nya arter av styngfluga. Vi har ett varmare klimat i dag och ett större parasittryck i och med att hästarna reser runt i världen på ett annat sätt än för 20 år sedan.
Symptom på styngflugelarver i munnen
Överdriven salivering och att hästen plötsligt inte vill ha bett i munnen.
– Det är tungförändringarna som stör hästarna. Någon gång om året får vi in en häst som har så allvarliga symptom att vi både måste vätska upp den och sätta in inte bara lokal behandling utan också kortisonbehandling. För de flesta hästar är symptomen dock mycket mildare än så.
Behandling
– Vi ser att hästarna mår bättre om vi behandlar den sekundära inflammationen i slemhinnan. Vi är ganska restriktiva när det gäller avmaskning och tycker inte man ska avmaska om hästen inte också har kraftiga symptom på magproblem. När vi avmaskar tar vi nämligen bort immuniteten som byggts upp och eftersom säsongen är lång riskerar vi att känsliga hästar blir dåliga igen.
Olika sorters styngflugor
De vuxna styngflugorna lever några veckor och är aktiva varma sensommardagar. De fäster sina ägg på hårstråna. När äggen kläcks når larverna munhålan genom att själva krypa dit eller genom att hästen slickar sig. Larverna utvecklas i hästens munslemhinna och tunga i 3-4 veckor. Den vanligaste styngflugan heter ”Gasterophilus intestinalis ” och är den som lägger gula ägg, oftast på hästens ben och bog. ”G nasalis” och ”G haemorrhoidalis” lägger däremot mörkbruna, eller svarta, ägg på insidan av ganaschen och läpphåren hos hästarna. I dag finns ingen statistik på vilken fluga som är vanligast förekommande men de gula äggen är tveklöst lättast att upptäcka.
Liknande webbartiklar
- Resistens även hos bandmask: ”Vi börjar få slut på behandlingsalternativ”
- Kan finmaskiga hönät ge vissa hästar nackproblem?
- Flyg fula fluga flyg – så får du bort äggen
- Så får du bort styngflugans ägg
- Styngflugan skyr kylleran: "Det är som trolleri"
- De mest lästa nyheterna under 2015
- Parasiter kan orsaka kolik
- Ryktstenens seger över styngflugan
- Fyra lärdomar från Hippocampusdagen
- Forskningskollen: Stora blodmasken har ökat rejält hos svenska hästar

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!