I förra veckan invigde Önnestadsgymnasiet vad de kallar Sveriges modernaste lösdrift för grupphållning av hästar, Active Horse. Anläggningen är den första av just den här modellen i landet - även om det finns liknande, konkurrerande system.
FOTO: Curt-Robert Lindqvist/Krepart AB
- Ett synnerligen bra exempel på modern hästhållning, säger Michael Ventorp, forskare och lärare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Han har aktivt deltagit i planeringen av lösdriften tillsammans med rektor Hans Martinsson och leverantören Jan Bonde.
På området finns fyra grovfoderstationer och en kraftfoderstation. Hästarna utrustas med transpondrar och får därför i sig exakt rätt mängd foder. Hästarna har också tillgång till en ligghall med halm som strö. I anslutning till ligghallen finns moderna skötselspiltor, sadelkammare, putsrum, tvätt- och torkrum.
- Studier på unghästar i lösdrift visar att de har lättare att lära sig nya saker, säger Michael Ventorp.
Han betonar att det även är betydelsefullt att ungdomarna på gymnasiet får arbeta med modern hästhållning, inte minst för att de ska ha rätt attityd den dag de blir verksamma inom hästbranschen. Ytterligare en fördel är att eleverna - tack vare att lösdrift innebär rationell skötsel - kan ägna ytterligare lektionstid åt praktiska hästövningar.
NYTT: Hippson Nr 2
Kritiken mot dressyren har eskalerat under senare år. Är sporten hästvänlig? Och vad premieras egentligen? Vi belyser bedömningen och domarrollen ur flera perspektiv.
Läs mer
Dessutom:
Och mycket, mycket mer...
Läs mer och beställ fraktfritt
JUST NU: Bli prenumerant – få vårnumret på köpet!