Reportage
Publicerad: 2020-04-27
På besök i unghästverkstaden: ”Allt ska vara praktiskt, rationellt – och hästvänligt”
I det senaste numret av kunskapsmagasinet Hippson porträtteras unghästutbildaren, partyfixaren och provokatören Björn Svensson. Här får vi hänga med till hans nybyggda anläggning, och få en titt bakom kulisserna i det han kallar unghästverkstaden.
















Text: Ida Röök
Foto: Mikael Sjöberg
Björn Svensson är en av Sveriges mest anlitade unghästutbildare. Genom åren har hans verksamhet tagit form, dock har han fram till alldeles nyligen inte haft någon egen bas. Men så, för ett år sedan, fattade han beslutet om att bygga en anläggning på sin pappas mark utanför Finspång.
– Jag har sett många olika lösningar på olika anläggningar genom åren. Så jag vet hur jag inte vill ha det, och jag vet vad som skulle funka för mig. Med det i tankarna har vi byggt upp den här gården med funktionalitet och hästvänlighet som ledord. Du ser inga guldknoppar eller kristallkronor härinne, jag har liksom inte råd att ha folk anställda som måste gå och damma hela dagarna, säger han.
Stallet har plats för 24 hästar, mellan varje box är det galler på ena sidan så att hästarna därigenom kan ha kontakt. Men det finns även en sida på boxen där det är helvägg.
– Så att de också kan få lugn och ro när de vill, förklarar Björn.
Dötrist att packa hö i kassar
På golvet har de lagt en gummimatta.
– Det är väldigt mycket ljud från hovar och annat i ett stall. För att dämpa ljudet och bidra till en lugnare atmosfär valde vi att lägga en matta, säger han.
Anläggningen ska vara funktionell för de som jobbar där, en sak som Björn numera vägrar göra är att packa hökassar.
– Det är bland det värsta jag vet, på riktigt alltså, dötrist. Min pappa har sin gård härintill och han hjälper oss att köra in en höbal som vi sedan portionerar ut från i stallgången och lägger utanför boxarna.
Perforerad plåt släpper in ljus
Ridhuset, som är byggt i perforerad plåt upptill, har ett härligt ljusinsläpp.
– Det blir nästan som att rida ute. Man har stenkoll på hästarna i hagarna samtidigt som man kan trimma inomhus. Det tog ett tag för några av hästarna att vänja sig, men nu trivs de riktigt bra därinne.
Många stall byggs numera ihop med ridhuset, för att man inte ska behöva gå ut för att komma in, så att säga.
– Vi funderade på det här med, men det blir en väldigt lång huskropp om man sätter ihop dem. Då kan man inte köra mellan dem med traktor, till exempel. Jag funderade på att bygga ett tak de sex–sju metrarna mellan stall och ridhus, men alltså. Så blöt blir man ju inte om det regnar, säger Björn.
I unghästverkstaden är det arbete från tidig morgon till sen kväll som gäller.
– Jag kan ju bara konstatera att det man jobbar med nästan dygnet runt måste man bli bra på, förr eller senare. Även om man är helt talanglös från start, haha.
Utevistelse eller motion
Hästarna "väcks" med frukost omkring klockan 07.00 på morgonen.
– Vi försöker se individerna här, även om vi har många hästar i verksamheten. Alice till exempel kan inte vänta på maten, då blir det ramaskri. Därför står hon längst ner och får frukost först.
Efter frukost går första gänget hästar ut i hagen, medan de andra vilar vidare inne och rids eller motioneras på annat sätt.
– Vi alternerar och har ett gäng inne på förmiddagen ena dagen, andra dagen får de gå ut först. Jag upplever att hästarna snabbt kommer in i den rutinen och att de trivs med det. De står inte och hänger på låset för att få komma ut alls, säger Björn.
Blir mer harmoniska på halm
Efter lunch kommer gänget som varit ute in och de som har ridits eller motionerats på annat sätt får gå ut.
– Vi strör i boxarna med halm så att hästarna alltid har något att tugga på. Jag har haft stall där hästar har stått på spån och hjälp vad hungriga de är då. Hela tiden. De slänger sig över maten. Nej, halmen gör att deras tuggbehov tillfredsställs mellan högivorna.
När gäng nummer två har motionerats klart tas hästarna från hagarna in, sedan är det kvällsmat och nattning.
– En vanlig dag är vi i stallet från sju på morgonen till åtta på kvällen. Vi är just nu två personer som jobbar heltid och en person som jobbar halvtid, men jag har hjälp från ett helt gäng andra som också bidrar med mycket. Min faster mockar hagarna till exempel, min pappa ser till att staketen är i ordning och min sambo Frida hjälper också till så klart – och sköter allt administrativt.
Viktigt att se individen
När Hippson är på besök är ännu inte skrittmaskinen uppbyggd och en utebana ska anläggas.
– Vi har en bra åker där vi kan träna på gräs så länge. Runt omkring finns massor med möjligheter att rida hästar på grusvägar, i backar och så vidare. Och även om vi nu har byggt upp allt det här är jag övertygad om att en duktig ryttare kommer längre på ett gräsfält och med två stockar, än vad en dålig ryttare gör med världens finaste anläggning och lastbil.
Alla hästar i unghästverkstaden följer ett system för utbildningen. Samtidigt ser Björn alltid individen och anpassar sig utefter olika hästars förutsättningar.
– Vi rider till exempel alltid ut med alla hästar. Men det är inte riktigt alla som gillar det. Då får man hitta sätt som gör att de ändå kan komma ut, på sina villkor. De kanske behöver en svans från en annan häst att borra in huvudet i, eller så kanske de behöver sällskap men vill gå först, säger Björn och fortsätter:
– Någon annan kanske triggar i gång så mycket att det är omöjligt att göra annat än att skritta. Den hästen rids då ut av en ryttare som själv behåller lugnet och inte spänner sig. Det gäller att lyssna på hästen helt enkelt, i allt vi gör med den.

I nummer 2 av magasinet Hippson, som finns i butik just nu, porträtteras som sagt Björn Svensson. Och avdelningen "Guiden" är som alltid full med övningar, fakta, tips och inspiration. Dessutom innehåller tidningen en stor temaartikel inför sommarbetet.
Läs mer om tidningsnumret
Bli digital prenumerant och få tillgång till en helt ny sajt!
På den helt nya sajten magasinet.hippson.se hittar du alla tidigare utgåvor av Hippson. Dessutom håller vi för fullt på att webbanpassa artiklar ur de senaste årens tidningar, för en bättre skärmupplevelse. Redan nu finns 150 artiklar att ta del av – alla går så klart att läsa lika bra i en mobiltelefon som på dator.
För bara 39 kronor i månaden får du tillgång till allt innehåll på den nya sajten. Dessutom handlar du som prenumerant alltid fraktfritt i vår bokshop.
Teckna prenumeration här
Psst: Vill du av någon anledning inte bli prenumerant, men läsa enskilda artiklar, går de även att köpa styckvis.
Hitta ditt barns nästan stjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Samtliga ponnyer hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Hållbar unghästutbildning – ett ryttaransvar: ”Gör jag det för hästens eller för min skull?”
- Björn Svensson: "Lattjar lite med det i stället för att bråka"
- Conte di London F på väg till Dubbeldam
- Hästkrafter möter Björn Svensson – även känd som Captain Tourettes
- Eric van der Vleuten: ”Ge unghästen sin tid”
- Ridpodden: Tips inför utbildning av den unga hästen
- Som Voldemort typ
- Kvalitet?
- Jinx
- Hästsemester o växtperiod

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!