I det senaste numret av kunskapsmagasinet Hippson porträtteras unghästutbildaren, partyfixaren och provokatören Björn Svensson. Här får vi hänga med till hans nybyggda anläggning, och få en titt bakom kulisserna i det han kallar unghästverkstaden.
Text: Ida Röök
Foto: Mikael Sjöberg
Björn Svensson är en av Sveriges mest anlitade unghästutbildare. Genom åren har hans verksamhet tagit form, dock har han fram till alldeles nyligen inte haft någon egen bas. Men så, för ett år sedan, fattade han beslutet om att bygga en anläggning på sin pappas mark utanför Finspång.
– Jag har sett många olika lösningar på olika anläggningar genom åren. Så jag vet hur jag inte vill ha det, och jag vet vad som skulle funka för mig. Med det i tankarna har vi byggt upp den här gården med funktionalitet och hästvänlighet som ledord. Du ser inga guldknoppar eller kristallkronor härinne, jag har liksom inte råd att ha folk anställda som måste gå och damma hela dagarna, säger han.
Stallet har plats för 24 hästar, mellan varje box är det galler på ena sidan så att hästarna därigenom kan ha kontakt. Men det finns även en sida på boxen där det är helvägg.
– Så att de också kan få lugn och ro när de vill, förklarar Björn.
Dötrist att packa hö i kassar
På golvet har de lagt en gummimatta.
– Det är väldigt mycket ljud från hovar och annat i ett stall. För att dämpa ljudet och bidra till en lugnare atmosfär valde vi att lägga en matta, säger han.
Anläggningen ska vara funktionell för de som jobbar där, en sak som Björn numera vägrar göra är att packa hökassar.
– Det är bland det värsta jag vet, på riktigt alltså, dötrist. Min pappa har sin gård härintill och han hjälper oss att köra in en höbal som vi sedan portionerar ut från i stallgången och lägger utanför boxarna.
Perforerad plåt släpper in ljus
Ridhuset, som är byggt i perforerad plåt upptill, har ett härligt ljusinsläpp.
– Det blir nästan som att rida ute. Man har stenkoll på hästarna i hagarna samtidigt som man kan trimma inomhus. Det tog ett tag för några av hästarna att vänja sig, men nu trivs de riktigt bra därinne.
Många stall byggs numera ihop med ridhuset, för att man inte ska behöva gå ut för att komma in, så att säga.
– Vi funderade på det här med, men det blir en väldigt lång huskropp om man sätter ihop dem. Då kan man inte köra mellan dem med traktor, till exempel. Jag funderade på att bygga ett tak de sex–sju metrarna mellan stall och ridhus, men alltså. Så blöt blir man ju inte om det regnar, säger Björn.
I unghästverkstaden är det arbete från tidig morgon till sen kväll som gäller.
– Jag kan ju bara konstatera att det man jobbar med nästan dygnet runt måste man bli bra på, förr eller senare. Även om man är helt talanglös från start, haha.
Utevistelse eller motion
Hästarna "väcks" med frukost omkring klockan 07.00 på morgonen.
– Vi försöker se individerna här, även om vi har många hästar i verksamheten. Alice till exempel kan inte vänta på maten, då blir det ramaskri. Därför står hon längst ner och får frukost först.
Efter frukost går första gänget hästar ut i hagen, medan de andra vilar vidare inne och rids eller motioneras på annat sätt.
– Vi alternerar och har ett gäng inne på förmiddagen ena dagen, andra dagen får de gå ut först. Jag upplever att hästarna snabbt kommer in i den rutinen och att de trivs med det. De står inte och hänger på låset för att få komma ut alls, säger Björn.
Blir mer harmoniska på halm
Efter lunch kommer gänget som varit ute in och de som har ridits eller motionerats på annat sätt får gå ut.
– Vi strör i boxarna med halm så att hästarna alltid har något att tugga på. Jag har haft stall där hästar har stått på spån och hjälp vad hungriga de är då. Hela tiden. De slänger sig över maten. Nej, halmen gör att deras tuggbehov tillfredsställs mellan högivorna.
När gäng nummer två har motionerats klart tas hästarna från hagarna in, sedan är det kvällsmat och nattning.
– En vanlig dag är vi i stallet från sju på morgonen till åtta på kvällen. Vi är just nu två personer som jobbar heltid och en person som jobbar halvtid, men jag har hjälp från ett helt gäng andra som också bidrar med mycket. Min faster mockar hagarna till exempel, min pappa ser till att staketen är i ordning och min sambo Frida hjälper också till så klart – och sköter allt administrativt.
Viktigt att se individen
När Hippson är på besök är ännu inte skrittmaskinen uppbyggd och en utebana ska anläggas.
– Vi har en bra åker där vi kan träna på gräs så länge. Runt omkring finns massor med möjligheter att rida hästar på grusvägar, i backar och så vidare. Och även om vi nu har byggt upp allt det här är jag övertygad om att en duktig ryttare kommer längre på ett gräsfält och med två stockar, än vad en dålig ryttare gör med världens finaste anläggning och lastbil.
Alla hästar i unghästverkstaden följer ett system för utbildningen. Samtidigt ser Björn alltid individen och anpassar sig utefter olika hästars förutsättningar.
– Vi rider till exempel alltid ut med alla hästar. Men det är inte riktigt alla som gillar det. Då får man hitta sätt som gör att de ändå kan komma ut, på sina villkor. De kanske behöver en svans från en annan häst att borra in huvudet i, eller så kanske de behöver sällskap men vill gå först, säger Björn och fortsätter:
– Någon annan kanske triggar i gång så mycket att det är omöjligt att göra annat än att skritta. Den hästen rids då ut av en ryttare som själv behåller lugnet och inte spänner sig. Det gäller att lyssna på hästen helt enkelt, i allt vi gör med den.
För bara 39 kronor i månaden får du tillgång till allt innehåll på den nya sajten. Dessutom handlar du som prenumerant alltid fraktfritt i vår bokshop.
Teckna prenumeration här
Psst: Vill du av någon anledning inte bli prenumerant, men läsa enskilda artiklar, går de även att köpa styckvis.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Samtliga ponnyer hittar du HÄR
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!