31 oktober 2013, 23:55
Akutvecka + sambandet mellan mask och kolik.
hej Hopp!
Busy Busy days! Jag har tidigare skrivit att min livsstil med lite sömn inte är något jag direkt förespråkar, men jag tänker hela tiden "snart så" blir det bättre:P Senaste veckan har jag gått upp 05. Skrivit på min examensuppsats i 1,5 h, åkt till jobbet 07. Jobbat till sen kväll och sedan antingen åkt och ridit, eller åkt hem, ätit och somnat. Har märkt att jag skriver bättre på morgonen än på kvällen.
Det har varit full fart på jobbet. I veckan hade vi en kirurg från Strömsholm som kom och opererade tillsammans med vår kirurg, och jag sövde häst. Det är så himla roligt och bra för alla inblandade när man kan samarbeta mellan olika kliniker. Det gör att hästarna kan få topp-vård utan att åka land o rike runt, istället kan specialisterna jobba i team och komma till hästen - sånt gillar jag. Det är framtiden!
I veckan har jag också haft en del akutfall. Det har varit både fissurer (sprickor) i ben, koliker och sårskador. Akutfallen har gjort att det blivit en del sena kvällar men vad gör man inte!
Ett tips till alla hästägare där ute: Om din häst är eller blir kraftigt halt och man misstänker spricka eller skada på benet, ställ den inte på en transport utan att den undersökts av veterinär! Ring först ut en veterinär som kommer och gör en första bedömning. Om hästen har misstanke skelettskada på ett ben behöver benet stabiliseras innan transport och hästen kan också behöva smärtlindring.
"Förr" lärde man tydligen ut att hästar med misstanke om skelettskada INTE skulle smärtlindras inför transport eftersom de isåfall riskerade att ställa sig på benet med risk för att benet gick av eller att skadan skulle förvärras. Jag har dock fått lära mig annorlunda enligt resonemanget: Om hästen har misstanke skelletskada ska hästen ha ett ordentligt stöttande bandage (Robert-Jones) eller skena. Benet ska om möjligt alltså fixeras innan transport. Veterinärer eller människor som säger att detta är omöjligt kan antingen inte lägga sådana bandage, eller så har de inte rätt saker att göra det med. Det GÅR och bör göras. När hästen fått sitt ben stabiliserat kan den eventuellt behöva lugnande eller smärtlindring inför transport för att INTE stå och trampa runt och riskera att förvärra skadan - här verkar det alltså finnas två olika skolor inom veterinärmedicinen. Detta betyder INTE att alla hästar behöver smärtlindring eller lugnande om de finns misstanke om skelettskada - men att det i vissa fall kan behövas om hästen är mycket smärtpåverkad och stressad.
Har man fixerat benet på ett bra sätt brukar hästen ofta gå mycket bättre direkt för att det blir skönt med det extra stödet. Summa summarum - kontakta din veterinär som först kommer ut, ställ inte hästen på en transport i full panik! Det har hänt och händer att hästar som går in i transporten med en enklare spricka - kommer ut med ett ben som är brutet.
Sen ska det också nämnas att alla fissurer och frakturer inte kan stabiliseras om de sitter för högt upp, så i vissa fall kan det vara bättre att inte göra något alls - men det är upp till veterinären att bedöma isåfall.
Här kommer en bild på ett hästben som jag fixerar inför transport: Hästen kunde efter bandaget inte böja carpus och fick åka transport med hängmatta under magen eftersom den hade en misstänkt spricka i benet. Det visade sig efter röntgen vara en spricka, tur att vi inte tog några chanser!:
Sen en till sak. Man har nu säkerställt att det finns ett signifikant samband även mellan bandmask och kolik. Tidigare har man talat om att stora blodmasken kan ge kolik, men efter en stor studie gjord i Sverige av Helena Back, Ann Nyman och Eva Osterman Lind där man jämfört träckprover på kolikhästar och hästar utan kolik, såg man att det var 16 ggr högre risk för en häst med påvisad bandmaskinfektion att få kolik, jämfört med en häst där man ej funnit bandmaskinfektion. Bandmask är alltså en riskfaktor för kolik.
Obs! Detta betyder ej att man ska avmaska sin häst i onödan. Det allra bästa är att ta träckprov och utvärdera om hästen behöver avmaskas, och isåfall med rätt medel (vilket kan din veterinär kan ta reda på om du skickat träckprov). Tänk på att avmaskningsmedel INTE ska användas i onödan just för att maskarna blir mer och mer resistenta. Avmaskar man sin häst flera ggr om året i onödan finns risken att medlet inte fungerar när det väl behövs i framtiden, och kanske även till din häst! Den allra bästa förebyggande åtgärden för maskinfektion är att mocka hagarna för att hålla nere smitttrycket. Så ut och mocka med er innan det fryser!
Hej Hopp från Izabella:)
ANNONS:
ANNONS: