20 januari 2012, 14:51
Angående djurskydd...
Hej!
Som många kanske har sett så har SLU och djurskydd debatterats i media under både hösten och nu senast för några dagar sedan då en veterinärstudent på utbildningen är dömd för brott mot djurskyddslagen.
Vi förstod att vi förr eller senare skulle få frågor om detta och hitills så har vi valt att inte ta upp detta i bloggen. Vi förstår dock att folk undrar hur man tacklar detta på utbildningen och hur vi ser på det. Vi kommer inte att ge några personliga kommentarer om detta men vi kan berätta om hur läget ser ut.
Short version:
Under hösten var flera elever ute på SLU:s mjölkgård Lövsta (bland annat Izabellas klass) och märkte då brister i djurhållningen. Det gjordes en anmälan av en grupp elever och länsveterinären som kom ut bekräftade att anmälan var befogad. Vi har sedan haft en lång debatt om hur var och när man ska anmäla och vem man ska prata med om man ser uppenbara brister i djurhållningen. Bristerna på Lövsta är nu åtgärdade enligt den informationen vi har fått och hela denna händelse ledde till att alla veterinärstudenter som ville, tillsammans med lärare och SLU:s ledning hade en paneldebatt där vi diskuterade Lövsta och vad som hände.
Debatten var jättebra och alla som ville fick komma till tals under den långa diskussionen som ledde till att elever och lärare i framtiden ska bli bättre på att kommunicera. Vi har nu en ansvarig lärare vid varje besök som vi pratar med om något kommer upp. Denna lärare är sedan ansvarig att föra informationen vidare till ledningen så att eleverna alltid blir hörda utan att behöva gå till media. Så med facit i hand så kommer det ibland bra saker ur en svår situation. Det viktigaste är ju ändå att djuren mår bra och då måste vi finna ett smidigt sätt för att det ska fungera.
Angående eleven som är dömd för brott mot djurskyddslagen så är domen en offentlig handling och därför kan man själv läsa den om man vill veta mer. Det är svårt för oss att kommentera saker om människor i vår omgivning offentligt men vi kan hålla med om att situationen är olycklig för alla. I slutändan är det upp till jordbruksverket om eleven får ut sin legitimation eller inte och universitetet kan inte bestämma det. Att verka hästarnas hovar enligt Strassermetoden är inget som vi diskuterar i skolan, i alla fall inte hitills. Vi har bara pratat om den traditionella skoningen och hur vi ska märka att något är fel. Vi lär oss att ta av skor, verka upp hovbölder och korrigera småsaker men vi avråds från att slå på skor och ge rådgivning om skoning om vi inte är extra kunniga på området. Detta arbete ska man isåfall göra tillsammans med en legitimerad hovslagare.
Izabellas vecka på idisslarmedicin har varit enormt lärorik. Vi har haft ett seminarium om varför kor ibland slutar äta, vi har tränat på att lägga kanyler och injicera. Vi har räknat doser i fass och vi har tränat på munhåleundersökning, lokalbedövning och att sonda ner vätska i våmmen (kor har ju 4 magar:) Vi har dessutom besökt en fårgård, gjort undersökningar på får och fått några sjuka kor att utreda och behandla som inte är skolans och som kommit in till kliniken.
Igår tog vi oss friheten att gå ut och ha kul tillsammans! Vi hinner ju inte ses så ofta och bara "hänga" längre utan vi håller alltid på med något när vi ses (typ stallet). Vi var ute på Stockholms Nation och svängde våra lurviga. Mycket trevligt! Speciellt roligt var det när en manlig hippson-bloggläsare kom fram och kände igen oss (otippat kön och plats). Vi trodde inte på honom men när han började rabbla Izabellas senaste inlägg om hästobduktion så forstod vi att han var seriös. KUL!:)
Hej Svejs /K&B
ANNONS:
ANNONS: