8 juli 2011, 12:36

Antonia storsatsar på ung svensk dressyr


Antonia Ax:son Johnson och Peter Härnstam.
 
Under förmiddagen presenterades en nyhet här i Falsterbo. Nästa år startar nämligen Lövsta Future Challenge, en dressyrcup med fem deltävlingar och en final som rids i Grand Prix i Globen under Stockholm International Horse Show.
Den ena avdelningen i cupen är för unga ryttare upp till 25 år och den andra är för unga hästar upp till 11 år - med fri ålder på ryttaren. Totalt rider ryttarna om 400 000 kronor, vilket blir ett lyft för prispengarna i svensk dressyr.
 
Bakom satsningen står Antonia Ax:son Johnson, Tinne Vilhelmson Silfvén och initiativtagarna Louise "Lussan" Nathhorst och Peter Härnstam, välkända namn i dressyr-Sverige.

- Svensk dressyr håller världsklass, men vi behöver många fler ekipage för framtiden. Tinne och jag har på Lövsta satsat på de bästa unga förmågorna i det vi kallar "Lövsta akademi". Därför blev jag väldigt glad när Peter och Lussan kom med initiativet till Lövsta Future Challenge, säger Antonia Ax:son Johnson.
 
Det har gått undan med planeringen. Lussan och Peter har filat på idén och gick sedan med den till Antonia. På torsdagen för en vecka sedan träffades alla inblandade och tog alla beslut, under helgen kontaktades Ulf Rosengren som håller i Globen-tävlingen, och under måndagen kontaktades Svenska Ridsportförbundet och Dressyrkommittén.
- Det här är något jag har gått och burit på som en dröm länge. När jag är utomlands med mina elever märker jag att Tyskland och Holland ligger långt före Sverige på ungdomssidan. Där finns nämligen sådan här U25-tävlingar, berättar Louise Nathhorst. 
Det blir en långsiktig satsning över tre år och totalt lägger Antonia Ax:son Johnson 1,5 miljoner kronor på cupen. 
 
Ytterligare en finess med Lövsta Future Challenge är att ryttarnas tränare kommer att uppmärksammas. 
- Alla ryttare kommer att få ange sin tränare och den bästa tränaren kommer också att få pris. På sikt tror vi att den här cupen kommer att leda till fler Grand Prix-ekipage i Sverige och det gynnar också tränarna. Ju fler elever vi får på hög nivå desto bättre blir vi, säger Peter Härnstam.
Han menar dessutom att cupen kan leda till en större marknad för Grand Prix-utbildade läromästare, som kanske inte håller gångartsmässigt för landslagsnivån.

ANNONS: