21 mars 2012, 14:15

Borsta tänderna på hund och katt + TYSKLAND WIHOO!

Hej igen!


Idag slutade jag kl 12 för jag hade ingen egen patient idag. Istället auskulterade jag med andra studenter och veterinärer. Vi hade tema juvertumörer (bröstcancer) på hund och det var intressant att se några olika fall.Visste ni att:



- Ca 13% av alla tikar får juvertumörer under sin livstid.


-Om man kastrerar dem innan första löpet så minskar risken avsevärt. Å andra sidan kan man få problem med urininkontinens om man kastrerar tidigt.


- Kastrerar man innan andra löpet har vi också en minskad risk för juvertumörer men efter 3:dje och 4:e löp så verkar inte risken vara minskad.


- Ca 50% av juvertumörerna är elakartade. Vid operation får man ofta ta bort hela den drabbade juverraden och även angränsande lymfknutor (ansamling av immunförsvarsceller) eftersom tumörerna ofta sprider sig via lymfsystemet. Man ska även hålla koll på hundens lungor eftersom det är ett vanligt ställe för cancer att sprida sig till.


- När en hund kommer in med juvertumörer och man bestämmer sig för att operera så kan det vara bra att först röntga lungor för att vara säker på att det inte redan spritt sig dit. Då är prognosen avsevärt sämre. Man kan också ta blodprov för att kolla att lever och njurar verkar okej eftersom det alltid är en risk att söva en patient. Man kan även mäta kalcium eftersom många tumörer har en förmåga att ändra på djurets kalciummetabolism så det kan vara en bra indikator på vilken tumör man har att göra med.




I förra inlägget så skrev jag att man ska borsta tänderna på sin hund och katt för att förbättra munhygienen och förebygga sjukdomar i munhålan. Då fick jag en fråga om hur det kommer sig att vilda katter och hundar klarar sig utan att borsta tänderna. Jag frågade uds tandexpert om detta och fick som svar att de vilda djuren också har många tandproblem. Parodontit som är ett av de vanligaste problemen förekommer även på vilda djur (ex. lejon i afrika). Hur mycket vilda djur lider av detta är ju svårt att avgöra men så fort djuren är vilda så har vi ju en "darwin" teori som brukar ta hand om detta. De starka överlever och förmodligen de med bäst munhälsa som klarar av att äta.




En annan skillnad är de vilda djurens föda. De äter nästan enbart kött och så är ju inte fallet för våra husdjur idag. De äter mycket kolhydrater och mjuk mat vilket också kan inverka på munhälsan. Sen har vi den fantastiska aveln. Eftersom vi bestämmer vilka individer vi ska avla på så är det inte säkert att djur med den bästa munhälsan är de som får föra sina gener vidare. Så är det ju även på häst. Vi får fram hästar med fantastisk hoppförmåga och extrema rörelser men är de lika friska? Ofta är ju skadade ston det material vi avlar på. De vilda djuren är mer motsåndskraftiga p.g.a evolutionen och verkar ha en bättre motståndskrafft. Hundar och katter behöver tugga och använda sina tänder så ett tuggben kan vara oerhört bra. MEN kom ihåg att det inte skapar en bättre munhygien, det är det bara tandborstning som gör.




Tipset är att träna djuret från att den är liten och inte tvångshålla det så att det associerar borstningen med något obehagligt. Det finns speciell tandkräm för djur med olika smaker som vissa djur faktiskt tycker är gott! Jag vet att det låter konstigt att borsta tänderna på en hund eller en katt, men efter att ha sett en del tandpatienter och varit med när man till slut fått dra ut deras tänder för att de är i så dåligt skick så förstår jag varför. Det kan vara svårt att lära en gammal hund att sitta och om man inte lyckas med tandborstning så är det i alla fall bättre men en gång/v än aldrig. Det är också bättre att göra det på morgonen än på kvällen för på morgonen är bakterieantalet i munhålan högre, så är det även för oss människor. Jag har inte lyckats övertala mina förlädrar att borta tänderna på deras hund men jag försöker göra det när jag är hemma. Bättre ibland än aldrig!




Sen kommer ett glädjebesked, i alla fall för mig! Nu är det bestämt att jag åker ner och jobbar och tränar för Wieger de Boer i Tyskland utanför Hamburg i påsk. Jag är ledig från skolan i 10 dagar så här ska ridas! Hästen min åker redan i helgen och jag åker ner nästa helg. Det ska bli fantastiskt kul och jag hoppas kunna leverera en del bra bloggande från Wiegers anläggning. Där finns allt från ponnyer på LC nivå till Grand-prix ekipage som man kan lära av! Det finns även hopphästar som går svår hoppning eftersom Wiegers dotter tävlar i hoppning. Förra våren var jag nere i 3 v och det var en mycket nyttig erfarenhet. Min häst Vovva vilade sedan hela sommaren och delar av hösten p.g.a en skada så därför hann jag inte komma ut och tävla efter vår förra tysklandsresa. Men nu är vi på G och det ska bli super kul!




Vovva på Wiegers anläggning i Mars 2011:






Wieger brukar låta hästarna rulla i den fina vita sanden i ridhuset efter ett tufft ridpass. Här ser ni Vovva som "dök" ner i sanden varje dag. Inte varje dag man får rulla i havssand och sedan bli ryktad i en timme för att få bort allt. Det gäller att vara smart.



Kram och hej från Izabella

ANNONS: