22 maj 2014, 13:39
Det finns i alla fall en gemensam nämnare
SNR. GI. LCHF. LCHQ. Atkins. Cambridge. Stenålderskost. Medelhavskost. 5:2. 16:8. Blodgruppsdiet. Nordisk kost. Hjärnkost. ISO. DASH. Syra/bas. Och så vidare i all oändlighet...
Det finns HUR många olika kosthållningar som helst idag, som alla har "sin" forskning och sina förespråkare. Egentligen är det väl inte konstigare än att det inte finns ett rätt sätt utan det beror helt på vad som passar en själv bäst och att det varierar från person till person. Men det är ju också det som gör det svårt att välja, eller hur? Precis som med att hitta en träningsform som passar en, en säng som är skön att sova i, gympaskor som ger rätt stöd... Det finns inte en sort som alla kan ha. De flesta tycker att det är ganska självklart när det kommer till skor men det sorgliga är att när det istället handlar om mat så finns det många som inte kan låta bli att kommentera andras innehåll i lunchlådan och skapa ett mindre krig för att övertyga andra.
Förra veckan var jag på en intressant kostföreläsning som främst handlade om hur man kan lägga om sin kost för att må bättre trots olika sjukdomar, men även om hur man med hjälp av kosten till viss del kan förebygga vissa sjukdomar. Föreläsaren var väldigt bra för han pratade inte bara om hur kroppen fysiskt påverkas av maten (vilket i och för sig är hur intressant som helst) utan även om hur miljön påverkas av våra val, en fråga som faktiskt är viktig för alla och som de flesta är väldigt medvetna om och värderar högt idag, men som kanske ändå glöms bort ibland när allt fokus ligger på att följa en specifik kosthållning. Dessutom tog föreläsaren upp den psykiska aspekten på att väldigt strikt följa en kosthållning. Han följde såklart själv den kosthållning han förespråkade men menade att det psykiskt sett kan vara bra att ibland kunna ta ett steg utanför sin annars så strikta kosthållning. Det betyder inte att man ska vräka i sig läsk varje helg utan att man någon enstaka gång kan välja någon annan maträtt när man äter på restaurang om inget på menyn passar in i ens kosthållning till 100%, eller att man kan äta något man blir bjuden på hos vänner utan att få panik.
Det jag satt och reflekterade mycket över när jag lyssnade på föreläsningen var att det trots alla olikheter åtminstone finns en sak som alla kosthållningar är överens om: Att godis, läsk, chips, bullar, kakor, glass och andra "tomma kalorier" är något som vi klarar oss utan och som inte platsar i kategorin "hälsosam mat". Personligen tror jag att sådana livsmedel i kombination med stillasittande är den allra största boven i hela hälsokarusellen. Det kan tyckas så självklart och det är väl också därför alla förespråkare av olika kosthållningar inte lägger sitt fokus just där utan snarare lägger fokus på vad vi äter till frukost, lunch och middag (om man nu ska äta de målen alltså). Och om det stämmer, att det är självklart alltså, så är det väl bra. Men jag blir tveksam ibland, när jag ser exempel personer som ena dagen inte äter någonting och fnyser åt att jag har en potatis i matlådan för att andra dagen äta tre stora muffins och dricka en liter cola till fikat - "För jag fastade ju igår så idag kan jag äta vad jag vill!". Alltså, vill man äta på det viset så är det helt okej för mig men fnys inte åt vad jag har lagat för lunch då. Hur som helst så kändes det i alla fall lite skönt att mitt i denna oändliga djungel av kosthållningar inse att det åtminstone finns en grej som alla håller med om. Och tro mig, själv är jag en riktig gottegris och älskar såna "onyttigheter", men just därför är det så skönt att veta att de är just onyttigheter. Då kan jag spara dem till speciella tillfällen och se till att inte äta för mycket eller för ofta av dem, och i övrigt äta hälsosamt. Vad nu det är idag.
ANNONS:
ANNONS: