8 juni 2010, 09:25
Fina föl och unghästar!
LÖRDAG
Sorry att jag skriver först nu, men hela söndagen var resdag och igår var det helt hysteriskt med att försöka komma ifatt på jobbet, efter flera dagar iväg från kontoret. Här kommer i alla fall lite bilder från den internationella lusitanofestivalen, som hölls för 22:a gången. Dock arrangeras den inte alltid på Hipódromo Manuel Possolo i Cascais, utan har flyttat runt en del.
På festivalen samsas tävlingar i exempelvis dressyr, hoppning och working equitation - öppna för enbart lusitanos - med utställningsklasser för hästar i olika åldrar. Höjdpunkten är en stor galashow, med olika uppvisningar, på lördagskvällen.
När jag anlände till tävlingsplatsen pågick just en hoppklass. Man tänker ju inte riktigt på lusitanon som hopphäst och det är den egentligen inte heller. Hindren var inte högre än 1,10 - trots att tävlingen var nationell.
Det här är däremot lusitanons hemmaarenor! I dag används rasen främst till dressyr, working equitation och tjurfäktning. Tjurfäktningen i Portugal skiljer sig från den i Spanien, bland annat genom att tjuren inte dödas.
Så här visas hästarna i utställningsklasserna. Först cirklar de runt handlern, för att sedan ge sig av ut på rakt spår i ökad trav. Enligt en person jag pratade med är voltandet dels till för att ladda hästen med energi inför gångartsvisningen, dels visar det domaren att hästen är i balans och vill bära vikt på bakbenen. På bilden syns ett treårigt sto. Av tradition klipps/rycks både man och svans på stona.
Tills vänster en närbild på hur stonas svans klipps och rycks. Idag görs det enbart av tradition, men urspungligen gjordes det dels för att minska förekomsten av fästingar på hästarna, dels för hygienen och för att underlätta vid betäckning.
Till höger en kvinnlig handler i traditionella kläder. Stiligt!
Fölklasserna kan man titta på hur länge som helst! De blir helt tokiga på den stora gräsbanan, och bockar omkring och leker. Vissa av dem vågar sig väldigt långt bort från mamma.
För den här hästägaren var det dock inte helt lätt att få med sig fölet hem, trots att stoet redan stod i lastbilen...
ANNONS:
ANNONS: