26 november 2011, 11:12
Flyinges framtid + Kyra om bettdiskussionen
Under morgonen har det ridits ponnykür här i Globen, som vanns av Amanda Svanberg på Jarno. Fullständig resultatlista hittar du här.
Själv var jag dock inte på plats utan var i stället på pressfrukost hos Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), där de berättade senaste nytt på projektfronten - till exempel vad gäller den kommande brukshästutbildningen på Strömsholm och om framtidsspaningen stiftelsen gör för att öka ungdomsinflytandet i hästnäringen.
Professor Kyra Kyrklund.
Bland andra fanns Kyra Kyrklund, nybliven adjungerad professor i ridkonst vid SLU, på plats. Något HNS vd Stefan Johanson var väldigt nöjd med.
- När det gäller professurerna kan man säga att HNS står för pengarna medan SLU och professorerna själva står för kunskaperna. Vi är väldigt glada och stolta över att Kyra sa ja. Jan Jönsson i all ära, men Kyra var verkligen vår drömprofessor, säger han med ett leende.
Apropå det akademiska kontra det praktiska passar jag på att fråga Kyra Kyrklund om den senaste tidens dispyt mellan tränare och forskare, när det gäller bett och bettlängd. Lite förenklat kan diskussionen sammanfattas med att svenska forskare förespråkar ganska korta och smala bett, medan många tränare menar att detta inte alltid fungerar så bra i praktiken.
- När det gäller bett är det ju generellt så att hästar är byggda på olika sätt inne i munnen. Vilket bett man väljer beror på hur hästen är skapt, man får prova sig fram. Om hästen känns skit på ett visst bett ska du inte rida på det, vad forskarna eller tränarna än säger. Hästen talar om vad som är bra. Och så handlar det ju också om vad som finns i andra ändan av bettet, hur du håller i tyglarna, svarar Kyra.
Är det på gång några nya mötesplatser mellan forskare och ridlärare?
- Internationellt händer det en hel del på det planet. Global Dressage Forum hölls till exempel i år i anslutning till en stor forskarkonferens. Under "mittendagen" möttes de båda grupperna. Jag tror att det är jätteviktigt, vi kan inte bara forska för forskningens skull eller som tränare blunda för vad forskarna kommer fram till och bara köra på i gamla spår. Vi tränare kan till exempel föra dialog med forskarna om vad vi tycker att det finns behov att forska kring.
Stefan Johanson, vd för HNS.
En annan rykande aktuell fråga som rör HNS är Flyinge - och vad som kommer att hända där nu när institutionen slutar att bedriva avel i egen regi.
- Flyinge kommer i större utsträckning att fokusera på utbildning, på att utbilda människor som utbildar hästar. Avelsfrågorna kommer givetvis att vara en del i utbildningarna, men aveln på Flyinge kommer att skötas av en extern entreprenör, berättar Stefan Johanson.
Han avslöjar att det just nu finns två grupperingar av entreprenörer som det förhandlas med. Vilka de är får han inte säga - men den ena gruppen är en ganska känd, svensk aktör medan den andra gruppen handlar om utländska intressenter.
- Vi ser framtiden lite som ett ridsportens NK där Flyinge blir paraplyorganisationen. Sedan hyr fristående entreprenörer in sig och bedriver avel. På kort sikt är det en jobbig resa, men på lång sikt är det nödvändigt.
ANNONS:
ANNONS: