1 december 2011, 00:40
Fodra friskt!
I skolan har vi pratat mer sövning men även FODER! Yippie tänker ni nu. Visst är det kul med foder? Hmm tveksamt tycker jag men än så viktigt. Veterinärutbildningen är inte direkt känd för att utbilda veterinärer i foderlära men vi har ändå en del undervisning som jag tänkte dela med mig lite av. Agronomerna har expertisen i detta ämne och det är ofta dem som undervisar oss.
I våras när min klass hade foderlära inledde läraren med att säga: "Alla ni hästtjejer, ni kan börja med att glömma nästan allt som ni tidigare hört om foderlära på häst för nu börjar vi om'".
Nedan ser ni data på anledningar till att hästar i Sverige avlivas idag. Pilen anger saker som skulle kunna ha ett samband med felaktig utfodring:
*Rörelseapparaten 56% (leder 45 av dem)
--> Fel i kvot ca/fosfor i foder vilket teoretisk kan leda till skörare skelett och brosk
*Olyckor 9%
--> Överreaktiva hästar
*Respiration 9%
--> Luftvägsinfektioner till följd av dålig kvalité på foder
*Digestion 6%
--> Kolik, foderstrupsförstoppning
*Hovar 5%
--> Fång
Enligt en lärare så skulle alla dessa problem kunna härledas till foder på ett eller annat sätt. Felaktig utfodring och negativa konsekvenser av det har förmodligen ett mkt stort mörkertal inom hästsjukdomar idag.
Eftersom hästen är en grovtarmsjäsare så är dess mag-tarm system gjort för att äta gräs. Deras system behöver vara sysselsatt och "få jobba". Idag ser dock inte verkligheten ut så för alla hästar. Många hästar äter nästan lika mycket krafftfoder som stråfoder, eller i alla fall mycket mer krafftfoder än vad som kanske egentligen "behövs". Detta krafftfoderätande verkar dock inte ha någon vetenskaplig grund utan snarare vara en tradition. Det är dock kostsamt och verkar ge upphov till en rad olika problem hos hästen. Idag jobbar forskare på SLU med att undersöka effekten av olika utfodringar på häst. Anna Jansson har under några år kollat på effekten av utfodring med krafftfoder och hösilage jämfört med enbart hösilage utan kraftfoder.
Studier är gjorda på högpresterande travhästar som i försök visade att de som enbart åt hösilage INTE hade sämre prestationsförmåga än hästar som åt hösilage + krafftfoder. Det var till och med så att de som enbart åt hösilage hade en högre mjölksyratröskel och inte blev trötta lika fort utan mer "uthålliga". Man kunde också se att deras blodsockernivåer var jämnare. Häpnadsväckande? Nja. Vi laddar ju upp bättre på långsamma kolhydrater såsom pasta inför Vasaloppet jämfört med snabba såsom kexchoklad, eller hur?
Jag läste om detta i Ridsport redan för några år sedan och var själv väldigt skeptisk, men nu när jag fått mer kunskap om hästars fysiologi så börjar jag inse att det finns många logiska förklaringar. Just nu pågår ett försök på Wången med hästar som enbart föds upp på hösilage. Man ska monitorera dessa hästar från 1-4 års ålder och följa deras tillväxtkurva. Jag tycker även detta är intressant att studera utifrån hållbarhetssynpunkt. En av anledningarna till lösa benbitar tros ju kunna vara att hästar växer för fort och ev. överutfodras.
Det viktiga är dock att det grovfoder man ger har hög kvalité och man kan behöva göra en analys. Om grovfodret inte håller de referensvärden som rekommenderas så kan man behöva komplettera med annat. Fodret behöver bland annat innehålla en viss mängd energi, protein, mineraler och vitaminer. Då vi generellt har bra grovfoder i Sverige skulle förmodligen de flesta hästar fungera lika bra på enbart grovfoder, men eftersom vår tradition ser ut som det gör med krafftfoder så ges det ändå.
Jag har själv ändrat utfodringen på min häst sen jag började på veterinärprogrammet. Han får ett bra analyserat hösilage samt havre och mineraltillskott. Från att jag fodrade mina hästar med kanske 3-4 kg krafftfoder i tävlingssässong + ca 5 olika tillsatser (som folk sa åt mig att ge för det var jättebra) ger jag nu ca 1 kg krafftfoder i form av havre och istället mer hösilage. Alla dessa fodertillskott som din häst "absolut" behöver enligt försäljarna saknar ofta vetenskaplig grund och jag tyckte det som Marie Ryman skrev i sin blogg under globenbesöket var mkt intressant:P Men detta är en helt annan diskussion som vi får ta en annan gång:)
Sen ska man inte glömma att det finns flera seriösa krafftfoderföretag som tagit åt sig av forskningen och börjat satsa på krafftfoder som kompletterar grovfoder, även om grovfodret är den absoluta huvuddelen av födan. Det finns också hästar som har så stort energibehov att de inte "hinner" äta så mycket grovfoder att de hinner få i sig den energin de behöver, ex dräktiga ston och extremt högpresterande hästar. Då måste man komplettera med krafftfoder. Det kan också vara så att man har ett grovfoder med sämre värden, då kan det också vara indikerat.
Summa summarum--> Generellt sett behöver inte hobbyhästen eller den vanliga tävlingshästen krafftfoder om man har ett bra grovfoder. "Vägen till en frisk häst går via stråfodret" som vår lärare sa...
Sov Gott!/Izabella
ANNONS:
ANNONS: