16 januari 2014, 07:50
Frukosten - älskad och hatad
Klockan ringer tidigt, det är kolsvart ute och tröttheten bankar på huvudet och undrar om jag verkligen inte ska sova liite till? Och jo, det låter väl skönt. Hellre en halvtimma extra sömn än en stor frukost, mat känns inte alls lockande just nu. Så jag snoozar. En gång. Två gånger. Tre gånger. Plötsligt blir det bråttom iväg och den där frukosten blir nästan obefintlig. En liten macka i handen, på sin höjd. Vilket märks redan efter några timmar. Huvudet fungerar inte som det ska, hungern slår till långt före lunch, lunchen blir STOR och jag blir jättemätt och trött... Så på eftermiddagsfikat slår jag gärna till på något sött, och efter några timmar... hade det varit gott med något sött igen!
Hela dagens "matbalans" blir fel när man hoppar över frukosten. När man vaknar på morgonen har ju kroppen fastat runt 10 timmar (varierar beroende på hur sent man äter sista kvällsmålet och hur länge man sover, förstås). Kroppen är gjord för att fasta på nätterna, men på morgonen är det viktigt att tillföra energi. Speciellt med tanke på vilka rivstarter många människor gör idag. Vi ska snabbt iväg till skola och jobb och prestera så bra vi kan. För att inte tala om när vi ska iväg till stallet och leda ut en massa hästar och mocka en massa boxar. Eller åka iväg och tävla! Både kropp och knopp behöver energi då. Äter man inte frukost, kommer kroppen att vänja sig vid det och man kommer inte alls att känna sig hungrig på morgonen. Det kan man tro är bra om man vill gå ned i vikt, men så är sällan fallet. Visst, det är det totala energiintaget på en dag som räknas om man bara tänker på vikten - men...
... för det första blir det totala energiintaget, ironiskt nog, ofta högre om man inte äter frukost. Kroppen upptäcker nämligen senare på dagen att den ligger på minussidan med energibalansen och vill då kompensera det. Är blocksockret lågt blir vi sugna på söt, fet mat med mycket energi. Oftast mat som snabbt höjer blodsockret, men som inte varar så länge. Alltså kommer vi bli sugna på något sött och fett ganska så snart igen. Dessutom kan kroppen gå ned i "lågvarv" och sänka sin energiförbrukning om den märker att det inte tillförs energi på morgonen. Det kan låta otroligt men är egentligen väldigt smart, kroppen anpassar sig och ställer in sig på att göra allt för att överleva en lång fasteperiod.
...för det andra finns det så mycket fler hälsoaspekter än bara vikten att tänka på. Även om man skulle lyckas gå ned i vikt genom att hoppa över frukosten, hur mår kroppen i övrigt under tiden? Väldigt vanliga följder av att man struntar i frukosten är huvudvärk, ont i magen, dålig koncentrationsförmåga, lågt blodsocker och att man lätt blir irriterad.
Kaboom kan tänka sig det mesta till frukost...
Det kan vara jättesvårt att äta frukost. Man kan må illa på morgonen, bli äcklad bara av tanken på att äta något så tidigt på morgonen, eller bara vara jättetrött och inte orka. Illamåendet brukar bero på att blodsockret är lågt och det går oftast att få bort (om det inte beror på något annat, förstås!) genom att se till att ändå äta något litet till frukost. Till en början kanske en liten frukt eller yoghurt kan räcka, ganska snabba kolhydrater som höjer blodsockret snabbt och gör att man mår bättre kan efter några dagar få en att känna hunger på morgonen så att man kan börja äta en mer ordentlig frukost. Det är en vanesak, helt enkelt. Om man är så trött att man inte orkar äta frukost får man nog först och främst kolla över sina sovvanor. Därefter kanske man bör fundera på hur det står till med järnvärdet. Järnbrist är vanligt hos kvinnor och kan orsaka enorm trötthet. Man kan få reda på sitt järnvärde genom ett prov på vårdcentralen.
Vad ska man äta till frukost då? Det är ju hur svårt som helst att komma på ibland. Jag håller på att knåpa ihop ett inlägg med goda frukosttips, så håll utkik efter det! Tills dess: Vad äter DU till frukost?
ANNONS:
ANNONS: