15 februari 2012, 21:21
Fullt ös medvetslös
Alltså, det är inga dåliga dagar vi har! Idag har varit toppen, så nu ska ni få en liten novell om allt jag har haft för mig.
Dagen började med löshoppning med unghästarna, så det var ingen som ramlade av :)
Vi använde oss av bara ett hinder idag, ett räcke mitt på långsidan. Nyttig övning som gör dem smarta, man måste inte alltid hoppa på samma sätt som man gör på ett treårstest, med hjälphinder och oxer ut. Självklart ska man anpassa uppgiften till hästen, så att det blir en lagom utmaning för dem. Det var inte så högt, och inget längdhinder utan bara ett räcke. Vi på marken kan understödja distansen genom mer eller mindre drivning, kräver lite öga och rytmkänsla, precis som all hoppning.
Intressant att se vilken skillnad det är på olika hästar, taxering, balans och teknik skiljer sig stort mellan dem så alla löser de uppgiften på olika vis, men utifrån sina förutsättningar gjorde de det bra.
Dressyr för Marianne, vi körde på med skolorna. Mataking var laddad idag och det tog ett bra tag innan jag fick lite koll på honom, vissa av övningarna vi gjorde är förberedande för byten och det tycker han tydligen är jätteskoj så han blir alldeles i trasorna i mellanåt... Mot slutet tog det sig ändå, sluta på spåret, övergång till öppna, flytta in ett par meter innanför spåret, och så öppna igen. Gäller att hålla tungan rätt i mun och jag blir alldels grötig i huvudet av att koncentrera mig så, haha :)
Lunch i datasalen, kackel med Sofhie, och sedan var det dags för mig att träna på det här med att vara ridlärare! Temat var halvhalt, höll lektion för mina klasskompisar på sina hopphästar. Jag är ganska så nöjd ändå, vi konstaterade att man ska ha respekt för begreppet halvhalt! Definitionen är ju "kortvarig samling under rörelse framåt", steget förkortas och höjs utan att man förlorar energin. Egentligen är det en form av uppbalansering, och halvhalt är ett dumt ord eftersom man lätt tror att det bara handlar om en förhållning på tygeln.
Samling ligger som bekant sist på utbildningsskalan, så man kan lätt dra slutsatsen att det kräver att ryttaren har kommit ganska långt i sin ridning, och i arbetet med hästen, för att man ska kunna stämma av den så pass mellan hjälperna att man verkligen får den effekten. Inget ord man ska slänga sig med alltså, när man oftast menar något annat.
Mataking
Quest fick sitt pass efteråt, red själv i nya ridhuset. Det låg en bom framme så jag lade in den i mitt lilla markarbetspass, en enda räcker för att ha pyssel hela passet.. När han verkligen är igenom kroppen och går fram till handen så är det busenkelt att hålla rytmen över bommen, man kan rida stora språng, korta språng, lång anridning, kort anridning, byta galopp över, böjt spår, rakt spår... Då känner man verkligen "dragläget" och bara kan understödja i anridningen. Jättebra träning för ens egen timing och avståndsbedömning också.
Bommar är verkligen super, som en kontroll för mig att hästen är framme och att jag kan använda den galoppen jag får. När man börjar hitta känslan är ett tips att kontrollera att man kan variera sin sits också, ofta blir vi lite tunga i rumpan i markarbetet. Man måste ju kunna inverka och ha hästen mellan hjälperna i lätt sits också.
Imorgon har vi utbildningskontroll i hoppning, en sorts test-examen alltså. Då ska vi rida bra och stiligt! Examination i palpering också, nu ska jag stirra på skelettet tills alla delar går in...
ANNONS:
ANNONS: