24 jan 2021
Galoppombyten
Hej på er och hoppas ni har en skön dag!
Något som jag vet många kämpar med för att komma från MSCV upp till MSVB i dressyr, eller LA till MSV i we, är galoppombyten. Det är en övning som kan bli en knepig spärr att komma förbi för många hästar och ryttare. Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa råd för byten. Tyvärr har jag inga hemliga tricks eller fix, men saker att tänka på och förberedande övningar.
Alla problem som uppkommer i bytet är ofta symtom på saker som behöver förbättras i grunderna så det gäller att vara uppmärksam på vad som händer. Om hästen inte byter på hjälpen så är det viktigt att gå tillbaka till övergångar skritt till galopp. Se till att hästen verkligen svarar upp direkt för skänkeln och att du sitter balanserat och kan få hästen i galopp med små hjälper. Om det tar 3-4 steg i skritt innan hästen fattar och ryttaren använder stora hjälper är det inte så troligt att bytet blir bra.
Om hästen kastar sig på tyglarna i bytet är det samma medicin, övergångar skritt-galopp-skritt, som gäller. Att göra en bra övergång från galopp ner till skritt är inte helt lätt och detta måste fungera för att hästen ska vara mellan hjälperna och inte hiva sig på handen i bytet. Om man har väggar eller staket kan man styra mot för att få hjälp att bromsa upp hästen. Tänk på att försöka använda sitsen så mycket som möjligt och komma ner i sadeln istället för att bara dra i tyglarna. Tajmingen är viktig, att man ber om övergången när man är längst fram i sadeln och hästen är på sitt inre framben och kan direkt komma ner till skritt eller göra galoppombytet i svävningsmomentet. Kom ihåg att det tar tid att få hästen stark och lydig så ha tålamod och beröm med långa tyglar när det blir rätt.
Att hästen inte är rak i bytet och kastar in/ut bakdelen kan man komma undan med när det är enstaka byten. Men ska man börja med serier så blir det kämpigt om hästen inte går att rida på en rak linje. Återigen har vi övergångar skritt-galopp att jobba med. Rid lite innanför spåret, lägg gärna upp stigbyglarna framför sadeln så du verkligen måste sitta mitt över hästen och fäst blicken på något framför dig för att hålla linjen. Träna på att fatta varannan gång vänster och höger galopp utan att vingla eller tappa linjen. Fokusera på att kontrollera bogarna och rätta över bakdelen. Se till att du inte använder för mycket skänkel/att den är för långt bak och att det är därför hästen skjuter ut bakdelen. Less is more. Tänk på att försöka ha jämn kontakt i bägge tyglarna och inte dra i innertygeln i övergången/bytet. När du sedan går över till byten kan det vara bra att ta hjälp av väggen för att hindra hästen att bli krokig.
Ifall hästen hamnar bakom kontakten/tappar bjudningen innan bytet så är tempoväxlingar bra att gå tillbaka till. Känn att hästen verkligen svarar framåt, trycker på bakifrån och ger stöd i tyglarna. Prova att ta upp nacken och rid över tygeln om hästen kryper ihop. Tänk på att sitta kvar i sadeln och ha känslan av att hästen är framför dig och inte kasta fram överlivet för kompensera om hästen tappar bjudningen.
Det vanligaste problemet vid galoppombyten är att hästen först byter fram och därefter bak. Detta är inget att få panik över i inlärningsfasen, då är det viktigaste att hästen förstår att den ska byta på hjälpen och kan hålla riktningen. Det man bör försöka tänka på i sprången innan bytet är att man har tillräckligt med bjudning och gärna lite kvickare språng. Om allt annat ovanstående fungerar bra, men hästen ändå inte byter bak så finns det några olika linjer man kan testa för att aktivera bakbenen och försöka få till ett rent byte. Ofta har hästen lättare från ett håll till det andra så börja alltid i det lättare varvet.
De linjer jag gillar bäst att göra i första inlärningsfasen är att vända halvt igenom och byta när man närmar sig väggen. Det blir naturligt för hästen då man byter riktning och väggen hindrar att hästen springer fortare. Byta om volt är också en bra väg att välja då det böjda spåret hjälper till att samla galoppen. Man kan testa att ställa hästen något utåt, försöka byta galopp när man passerar medellinjen, vända in på en liten volt direkt efter och se om hästen byter om den inte gjorde det över medellinjen. När hästen börjar förstå vad den ska göra kan man prova lite andra linjer och aktivera galoppen mer. Jag gillar att rida förvänd galopp på långsidan i svag förvänd öppna. Alltså om man är i vänster varv, rida i höger galopp, bogarna in till vänster och bakdelen kvar på spåret. Ha gärna ett spö i vänster hand, peta försiktigt i rytm med galoppen sprången innan bytet för att aktivera vänster bakben. I bytet, ha lite mer kontakt på höger tygel så man ger plats för den nya innersidan att komma fram och att man inte blockerar bakbenet med vänsterhanden. Man kan också tänka att man ska ha vikten lätt utåt för att öppna upp nya innersidan, självklart utan att luta sig. En annan övning jag gillar är att rida på kvartslinjen i öppna. Om man rider med spö kan det vara i utsidans hand. Så om man rider i höger galopp i höger varv, vänder upp på kvartslinjen, går in i öppna, därefter försöker byta och samtidigt vänder utåt till vänster och gör en halvvolt för att följa väggen. Samma sak här, aktivera vänster bakben genom att peta med spöt i rytm med galoppen och försök få kvicka språng. Tänk på att vara mjuk i vänsterhanden för att inte blockera den nya innersidan i bytet och "stänga till" högersidan i vändningen.
Ett annat tips är att ha någon på plats som kan se om bytet är rent eller inte. Ibland är det svårt att känna och det är viktigt att hästen får beröm när det är bra. Självklart ta hjälp av din tränare och var noga med att du kan sitta korrekt i balans och att hästen är redo för uppgiften.
Lycka till och ha en bra vecka!
Kram,
Astrid
Instagram: astridhedman
ANNONS:
ANNONS: