Gästbloggen
17 mars 2018, 10:43
Gästblogg: Dryckesvanor – lagom är bäst!
På vintern kan det vara svårt att få hästarna att dricka tillräckligt, och många oroar sig för kolik och förstoppning. Mälaren hästkliniks veterinär Anna Kendall förklarar hur mycket vatten hästen faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.
Djurvårdare Elin ger en lycklig Ritmo slobbermash.
”Just nu kan det vara svårt att få hästen att dricka ordentligt, med förstoppning och kolik som följd” är meddelandet man hittar i överskrifter lite överallt under vinterhalvåret. Här förklarar Mälaren Hästkliniks Anna Kendall hur mycket vatten din häst faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.
Så mycket vatten behöver hästen
Vi ser många fler patienter med förstoppning under vinterhalvåret än på sommaren, när hästarna inte längre får i sig lika mycket vätska via gräset.
En häst behöver få i sig ungefär 50 milliliter vatten per kilo kroppsvikt och dygn. Det betyder att en 500-kiloshäst behöver cirka 25 liter vätska, men detta inkluderar allt vatten – både dricksvatten och det som finns i fodret.
Om det är mycket varmt ute eller om hästen arbetar kan det behövas mer vätska, och om hästen står i perfekt anpassad temperatur och bara vilar sig kan den klara sig på mindre. 50 milliliter/kilo är dock ett ganska bra riktvärde om man är fundersam på om ens häst dricker ”lagom”.
Vad gör man om hästen inte vill dricka tillräckligt?
Detta är ett vanligt problem och det finns några knep att ta till. Dels behöver man se till att hästens vatten är smakligt och rent. En del hästar dricker bättre om de kan få ljummet vatten. Att blanda äppeljuice eller päronjuice i vattnet kan också hjälpa, men är kanske inte en bra långsiktigt lösning eftersom juice innehåller en del socker.
Vår stallpersonal brukar göra blöt gröt av kraftfoderpellets eller lucern till de hästar som är dåliga på att dricka, och det slinker ner bra hos de flesta så länge de har god aptit. Det finns också olika typer av mash som kan blandas med vatten och som kan göra det lättare att få i hästen den vätska den behöver.
Om man måste kan man se till att hästen får i sig hela dygnsbehovet av vätska genom sin gröt- eller mashblandning. Det kan då vara bra att mäta hur mycket vatten man använder i maten så att man vet om hästen har fått i sig allt den behöver.
Salta inte hästens mat
Många provar att salta på hästens mat för att få den att dricka bättre, men det är sannolikt inte det bästa sättet. Om man äter mycket salt blir man visserligen törstig, men det beror på att små specialceller i njuren reagerar på den ökade saltkoncentrationen i blodet. Dessa celler ger signal till njuren att något måste göras, saltet (natriummolekylerna) måste bort ur kroppen för att återställa balansen och det gör kroppen genom att göra sig av med saltet i urinen.
Men för att få ut natriumet måste vatten följa med. Salt och vatten åker ut, man kissar alltså mer och slutresultatet blir att kroppen blir uttorkad om man inte samtidigt dricker för att kompensera vätskeförlusten. Även om hästen till synes dricker mer efter en saltad måltid, behöver den alltså inte nödvändigtvis bli bättre uppvätskad. Det är därför bättre att erbjuda saltsten vid sidan av maten och att inte tvinga hästen att äta mer salt än den själv väljer.
Det finns också hästar som dricker för mycket!
Den vanligaste orsaken till att hästar kissar mer än normalt är att de ”okynnesdricker” mer än de egentligen behöver. Även om ökad törst kan bero på problem med njurarna, är den vanligaste orsaken att hästen har gjort det till en ovana att dricka fast den inte behöver.
Det första vi gör vid utredning av dessa fall, är att djurägaren får göra en vattenmätning över 24 timmar före besöket hos oss. Man tar sedan ett urinprov och ett blodprov för att kontrollera njurfunktionen.
I vissa fall kan man redan då avgöra om njuren fungerar normalt och om man kan begränsa hästens tillgång till vatten. I andra fall behöver man göra en så kallad ”törstning” där man under kontrollerade former tar bort vatten från hästen och övervakar om den kan koncentrera urinen. Om njuren inte klarar av detta behöver man gå vidare med mer fördjupade undersökningar.
Lyckligtvis är njurproblem mycket ovanligt på häst, till skillnad från hundar och katter där dessa problem är vanliga."
ANNONS:
ANNONS: