24 maj 2011, 22:37

Grand Prix/Msv C

Jag har alltid hävdat att det egentligen inte är någon skillnad att rida GP eller lättare klasser. Ridningens principer är exakt desamma. Det handlar om att utveckla grundridningen mot de svårare klasserna. Efter att i helgen ha dömt GP funderade jag över varför procenten skiljer sig så mycket mellan nivåerna. Kraven är ju både i bedömning och programkonstruktion anpassade efter respektive svårighetsgrad. Vid helgens GP var det endast en ryttare som hade under 60 %. Varför?
 
Jo, alla red GP. Sedan kan man alltid råka ut för olika misstag och fel. Det är normalt. I de Msv C-klasser jag under senare tid dömt rider de flesta inte klassen, med hänsyn till de krav klassen ställer. Då blir ju hela ritten ett "misstag". Man ligger hela tiden på en så låg grundnivå, att det minsta fel kraftigt drar ner resultatet. Rider men i rätt form och balans och i ett väl avvägt tempo har man ett så bra utgångsläge att några fel inte behöver betyda att man hamnar under "godkänt". Innan man tävlar måste man noga ta reda på vilka krav som ställs i den klass man tänker rida. Sedan bör man kunna uppfylla de kraven på träning, innan man ger sig ut och tävlar.
 
För många handlar det inte om några stora förändringar. Ofta kan det räcka med att rida noggrannare vägar, men framförallt att rida i ett för hästen avpassat tempo. Det vanligaste grundfelet är att man rider alldeles för fort i förhållande till hästens styrka och förmåga att hålla balansen. Det är mycket svårt för en ryttare att själv få en riktig uppfattning om sin egen kvalitet. Här måste "ögat på marken" komma till - tränaren. Återigen kommer man tillbaka till tränarens kompetens och ansvar. Sedan finns det säkert ryttare som inte tillräckligt kommunicerar med sina tränare, eller kanske inte tar hänsyn till tränarens råd. Men att den kategorin skulle motsvara den stora andelen under 60 % har jag svårt att tro.
 
Sedan har domarna ett mycket stort ansvar, så att de genom sina betyg tydligt talar om vad som är bra och vad som inte är acceptabelt. Först då kan ridningen styras i rätt riktning
Jag anser att för att kunna utveckla kvaliteten och höja standarden på breddsporten måste man ta större hänsyn till de olika nivåernas grundkrav. Först då kan vi skapa grunden till en större elit.

ANNONS: