
8 maj 2023, 19:18
Häng med på en träning med oss!
Hej på er!
Jag tänkte i detta inlägg ta med er på vad jag och Haldor, tillsammans med vår tränare Per Duvefelt, har tränat på under senaste tiden.
Eftersom vi tävlar en del just nu jobbar vi mycket med programdelar och rörelser som ingår i programmet (msv:b5). Det vi dock alltid är väldigt noga med och strävar efter är att Haldor är lösgjord och jobbar över ryggen i en rund form. Vi brukar inte plocka upp honom i formen innan han är framme för skänkeln och rund i formen. Vi kan då jobba en del tempoväxlingar på fyrkantsspåret och på volt samt rida skänkelvikningar på olika linjer eller på fyrkantsspåret. Vi jobbar även en del förvänd galopp och varierar att ställa utåt och inåt. Om Haldor under passet börjar falla isär eller bli för hög i formen brukar vi gå tillbaka till att exempelvis lägga in en båge i förvänd galopp.
Den förvända galoppen brukar vi också kunna kombinera med att öva på att få till raka och luftiga byten och serier. Vi brukar då ligga i galopp ca. 2m innanför spåret och vänta med att göra bytet tills han går rakt på linjen och galoppen är bra. När jag gör bytet är fokus på att vi fortsätter på samma linje efter bytet som linjen vi red på innan bytet. Rider man mot en spegel blir det ännu tydligare hur man förflyttar sig på linjen. Efter bytet håller jag den nya galoppen tills den känns bra och han går rakt på linjen jag rider på, innan jag gör nästa byte. Med tiden blir då både bytena och serierna mycket bättre. När jag har ridit övningen har jag upplevt att man inte ska ha bråttom med att göra nästa byte, utan verkligen ta tid på sig. Det lönar sig i det långa loppet!
För att kunna bibehålla ställningen och undvika att han blir för rak i skolorna brukar vi vara noga med att lägga in volter och bågar. Om jag till exempel rider en öppna på långsidan och känner att jag inte har honom runt innerskänkeln brukar vi alltid lägga in en volt och därefter fortsätta öppnan. För att se till att jag har honom på ytterhjälperna brukar vi också kunna rida öppnan någon meter innanför fyrkantsspåret. Det blir då väldigt tydligt om man tar stöd på väggen eller om man verkligen har hästen för ytterhjälperna. Även om slutorna jag rider på tävling ligger diagonalt brukar vi också öva slutorna på fyrkantsspåret och några meter innanför spåret för att se till att jag har koll på hela Haldor. Allt detta förbättrar i sin tur lösgjordheten och rakriktningen, vilket i sin tur förbättrar skolorna.
I övrigt rider vi mycket tempoväxlingar för att hålla honom framme för skänkeln och behålla honom på bakbenen. Ibland räcker det med en halvhalt/kort avstämning och ibland krävs en tydligare tempoväxling eller övergång. I tempoväxlingarna försöker vi växla tempot ganska försiktigt så att han exempelvis inte tappar bakbenen och faller fram på frambenen istället. Med mycket tempoväxlingar/övergångar bygger vi också mycket styrka!
På tisdag är det dags för nästa träning för Per och det ser jag mycket fram emot! Det ska bli väldigt kul! Hoppas ni kan ta med er något av det vi jobbar med och få användning av det i er träning! Ha det så bra och så hörs vi igen om två veckor!
Ida Pelander
ANNONS:
ANNONS: