23 mars 2011, 22:11
Hemma från Strömsholm
Då är jag tillbaka i byn igen efter Strömsholmstrippen! Vi har blivit väl omhändertagna, Ridsport skrev ett kort referat om vad som hände och skedde här. Elevernas schema delade sig lite från lärarnas, så det här är vad vi har ägnat oss åt:
Jag åkte dit tillsammans med Sofia Lindberg som går tredje året på hippologigymnasiet. På resan dit hade vi kanske inte det bästa flytet, inställt plan så vi kom till Arlanda två timmar senare än tänkt. Därifrån blev det buss till Västerås, där Strömsholmare hämtade upp oss och besökarna från Norge och Frankrike, som kom samtidigt. Efter lite paj i Thottska villan sov vi som klubbade sälar i våra rum på Nya plugghästen, förstår inte att man kan bli så trött av att resa lite :) Från Flyinge kom dagen därpå kom Ann-Catrin Carlsson, Peter Eriksson och Hanna Larsen. Representanter från Finland och Tyskland anlände någonstans däremellan.
Dagen därpå, alltså måndagen, blev det effektiv frukost 8:30-8:45, 9:00 stod vi ridklädda och redo i fel stall och väntade på vidare instruktioner. Det är inte lätt när två stall bredvid varandra ser precis likadana ut! Vi blev hittade och hamnade rätt ganska fort som tur var :)
Vi var alltså elever från Flyinge, tyska Warendorf, och franska Saumur, som red lektion för level 3-ridläraren Anna-Clara Pettersson. In English, så där på morgonkvisten, men det gick fint!
Min häst hette Beverly, e. De la Gardie - Maraton, hade mycket energi och behövde lite tid att komma till arbete, men gav en bra känsla när hon väl landade, och hoppade runt och trevligt. Hon var inte så fotogenisk just vid det här tillfället tyvärr, mest hungrig. Man måste ju å andra sidan inte vara bra på allt.
Lektionen innehöll grundläggande markarbete, travbommar på böjda och raka spår, och vidare arbete med rytm och balans över små hinder. Ett exempel på hur måndagens uppstart inför veckans hoppning kan se ut.
Väldresserade Flyingeelever som vi är, så tog det ungefär dubbelt så lång tid för oss att ta hand om utrustningen efteråt jämfört med de andra nationaliteterna. Här görs inget halvdant inte :)
Efter lunchen blev det guidad tur runt Strömsholm med stallchef Jonas Johnsson i täten, perfekt för mig som flyttar dit i höst. Strömsholm är ju som en egen lite community med väldigt många hus och byggnader, jag med mitt obefintliga lokalsinne kommer behöva karta och kompass i höst. Nu har jag lite försprång i alla fall...
Efter måndagens miljötenta så var det kul att se det här stallet som Michael Ventorp har berättat om och visat ritningar på under en föreläsning. Ett nyare och mer modernt stall, temperaturen där inne följer i princip utetemperaturen. Cirkulerande uppvärmt vatten gör att det inte fryser, så boxarnas övre halvor kan vara öppna även på vintern. Hästarna går att ta ut direkt ur boxen, och stallgången invändigt används mest för utfodring, foderförvaring finns direkt i anslutning till stallet. Boxarna har djupströbäddar som mockas ut två gånger per år. Boxväggarna var i plast, de höll tydligen bra och är ju i princip underhållsfria.
Så stallet är väl anpassat till hästarna och smart utformat för att effektivisera stallarbetet. För människornas skull fanns det en uppvärmt och fin skötselavdelning, väldigt varm och skön, med spolspiltor, uppställningsplatser för att göra i ordning hästen för ridning, och kunna ta hand om och torka den efteråt. Smart!
Vi var runt i ridhusen och tittade, ännu fler stallar, samt åkte ner till Strömsholms slott, såg galoppbanan, snötäckta startboxar, islandshästarna, ja allt ryms ju liksom inte här...
Men den här aulan får plats! Hur smart som helst, hela stolsektionen går att dra ut och skjuta in beroende på hur mycket golvyta kontra sittplatser man vill ha.
Vi tjuvkikade också lite på hippolog-tvåorna som hade markarbete för Åsa Steninger. Under eftermiddagen hann vi också med att titta på programridning, besöka ridsportbutiken, och strosa runt lite på egen hand.
Måndagen avslutades med en trevlig middag med god mat, vi blev alldeles bortskämda med god mat under hela besöket för i övrigt.
På tisdag förmiddag hade Jens Fredricson clinic där han förmedlade sina tankar kring utbildning i hoppning. Tonvikten låg som det står i Ridsports artikel på markarbetet, på grunderna - balance, rhythm, line, speed, distance. Han förklarade också, bland annat, hur han ville få eleverna att få förståelse för markarbetets betydelse för hoppningen.
Väldigt inspirerande att lyssna på, och ännu roligare att se honom först undervisa två väldigt duktiga men lite grönare elever på rutinerade hästar, och sedan visade Jens, Charlie Siemerling, och Anna-Clara Pettersson hur rutinerade ryttare jobbar med orutinerade hästar.
På eftermiddagen satt jag och Sofia med lärarna och lyssnade på Flyinges presentation av sitt upplägg för undervisningen i hoppning, och vi satt också med på den avslutande diskussionen där intryck från dagarna summerades.
Perfekt att få komma bort och få lite inspiration inför de sista månaderna, det är många inlämningsuppgifter nu så det behövs verkligen fyllas på med extra energi. Men tack Strömsholm för ett par trevliga dagar, roligt att få komma dit och se sig om, och ta del av det som sades.
Som bonus är jag fortfarande mätt :)
ANNONS:
ANNONS: