7 oktober 2011, 15:52

Historien bakom Flyinge!

Flyinge firar 350 år i år och detta uppmärksammas nu även under championatet.

År 1661 erövrades nämligen ett antal skånska gods av svenskar (där bland annat Flyinge som tidigare tillhörde den Danska staten). I byte tog Danmark istället tillbaka Bornholm.

Efter erövringen bestämdes det att två stuterier skulle startas till förmån för kung Karl X Gustav. Valet föll då på Flyinge och Dalby. Stuteriets uppgift var att förse armén med hästar för såväl strid som till artilleriet och trossen. Endast valacker fick delta i strid, hingstar och ston användes endast till avelsverksamheten.

I slutet av seklet gjorde Danmark ett försök att ta tillbaka delar av Skåne, även också Flyinge som då delvis brändes ner och förstördes.  Stuteriet byggdes snabbt upp igen efter kriget och Sveriges dåvarande kung Karl XI var själv engagerad i återuppbyggnaden. Efter kungens död lades Flyinges verksamhet ned och godset utarrenderades.

En annan kunglighet fick i början av 1700-talet liv i stuteriet igen och avelsverksamheten byggdes upp succesivt. I slutet av 1700-talet renoverades Flyinge och byggdes även ut med bland annat fullblodstallet och elevstallet.

På 1800-talet blev Flyinge statligt men kungligheterna fortsatte att engagera sig i avelsverksamheten som med tiden växte och blev större då hingstar köptes in från bland annat Ryssland, England, Tyskland och Frankrike.

1900-talets krigstider gjorde att efterfrågan på hästar ökades men när kriget var över var även hästens tid i armén ett minne blott. Även inom lantbruket avskaffades hästen succesivt till fördel för maskiner. Flyinges framtid såg nu mörkt ut och hästarnas räddning låg nu i sporten. Dåvarande Flyingechefen Olle Kjellander tog fasta på detta och Flyinges hingstar började dyka upp allt mer inom tävlingssammanhang, då främst inom dressyr. Framstående hästar var i mitten av 1900-talet var bland andra Gaspari, Drabant och Piaff.

År 1983 blev stuteriet privat och började drivas av en stiftelse med ATG, LRF och statliga representanter. Dessa driver Flyinge än idag. Flyinge är nu en samlingsplats för ungdomar, förstklassiga varmblodiga sporthästar, ett centrum för uppvisningar och tävlingar, forskning och avel.

 

Nu är det dags för mig att spana in showen som Flyinge annordnar för att fira sina 350 år! Bilder kommer att dyka upp lite senare.

 

/ Malin

ANNONS: