1 juni 2010, 13:56
Hur dressyr kan bli en "publiksport"!
Igår gick jag hårt åt dressyrtävlingar (igen, som någon skrev). Med all rätt skulle jag påstå! Dom är tråkiga att se på om man nu inte är "dressyrnörd" ända ut i fingerspetsarna. Jag förstår ärligt talat inte varför man inte gör något åt eländet, det krävs inte så speciellt mycket för att göra en väldigt stor skillnad.
Om nu en klubb lägger ner tid och energi på att arrangera en dressyrtävling, varför inte fundera lite på hur man skulle kunna göra det hela lite roligare och mer lättillgängligt? Mer publik innebär ökade intäkter på andra sätt än i startavgifter och anmälningsavgifter. Det går att få publik på dressyrtävlingar, även om nu dressyr aldrig kommer att bli publiksporten nummer ett i Sverige.
Här kommer tio förslag från en som inte är dressyrnörd, men som ändå besöker dressyrtävlingar ganska ofta. Inga av förslagen behöver vara speciellt kostsamma i varken tid, personal eller pengar, men de skulle ändå göra en ofantligt stor skillnad för de som är där som publik.
Ljud på tävlingar. För det första så måste publiken få lov att röra på sig, prata med varandra samt leva och andas, även om det nu pågår en dressyrtävling. Om det stör hästarna att någon pratar så kanske de borde miljötränas innan nästa tävling? För det andra, byt musik ibland. Man kan inte köra samma förbannade skiva med Absolute skitmusik på repeat en hel tävlingsdag igenom. Det är tortyr för publiken. Överkurs är att låta ryttarna själva välja sin musik.
Speaker. Det är inte rimligt att publiken skall tvingas lämna arenan för att få veta hur det går i själva tävlingen. Det är inte heller rimligt att de måste ha en startlista för att veta vem som kommer in på banan. Att det finns en speaker som meddelar resultaten samt berättar vem som kommer in på banan, vad hästen heter och kanske lite annan intressant information om ekipaget är verkligen inte för mycket begärt.
Resultattavla. Ofta finns det en sådan på tävlingsplatserna. Varför visar den bara "0" när det är en dressyrtävling, men det visas både namn på ryttaren och tiden under hopptävlingar? Använd de resurser som finns! Självklart skall t ex. topp fem visas på tavlan även under en dressyrtävling. Det är som om procenten skulle vara någon slags hemlig information.
Mindre klasser. Det måste inte vara 40 startande i varje klass. Det hade varit roligare för publiken med 20 starter i LA:3 och 20 starter i LA:4 istället för 40 starter i en av de två klasserna. Dessutom så skulle man kunna ha paus mellan klasserna istället för mitt i.
Använd pauserna. Bara för att domarna måste gå och kissa samt dricka kaffe så måste inte all aktivitet avstanna i 30 minuter. Här är det bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan hitta på. Jag är öppen för allt, utom för en tom och öde manege.
Onlinebedömning. Man måste inte ha en enorm ljustavla som i Falsterbo för att genomföra onlinebedömning. Det hade faktiskt fungerat precis lika bra med en medhjälpare till domaren som höll upp en spade (eller bara ett papper) med sifferbetyget på. Kostar väldigt lite att köpa in, men det skulle öka intresset högst avsevärt för tävlingen. Jag förstår ärligt talat inte varför det här inte redan är infört på alla tävlingar alltid?!?
Andra aktiviteter. På en del tävlingar jag har besökt så har företag haft en monter där de säljer saker samtidigt som tävlingarna pågår. Ibland har det varit olika lotterier. Varför inte tänka lite till på fler win-win-aktiviteter som kan vara roliga. Ponnyridning, saluhästvisning, ko-bingo eller striptease... Vad vet jag?
Friare program. Det här är ett mer kontroversiellt förslag, vi är inte ens överrens hemma faktiskt. Om jag sneglar lite på den idrottsgren som mest liknar dressyren, konståkningen, så har de istället för ett fastlagt program ett antal olika moment som de skall genomföra inom en viss tidsrymd. Det är väl en form av kür, men man kanske skulle skippa den artistiska bedömningen och kanske musiken i de lägre klasserna i alla fall. Om inte annat så som ett komplement till de vanliga dressyrprogrammen. LB-kür, Msv A-kür, alla kan ha sina obligatoriska moment.
Serveringen. Dagens lunch får inte vara slut klockan 12:10. Man får inte heller bara servera Gorbys piroger och dåligt kokta korvar i torrt bröd till publik och aktiva under en hel dags tävlande. Lite fantasi vad det gäller mat, och alla hade varit nöjda.
Sittplatser. Jag vet att de flesta maneger bara har träbänkar "a la bastu" att sitta på. Man kan inte heller bygga om dem för att det ibland är en tävling där. Men man kan väl åtminstone torka av bänkarna innan tävlingen så inte all publik blir smutsig i rumpan? Man måste inte vara stallklädd för att besöka en dressyrtävling? Om man vill lyxa till det så kan man köpa in ett antal sittlappar. Inte en förmögenhet i investering, men guld värda för den som vill sitta på bastubänken en stund och se på tävlingen.
Se där, tio förslag på hur man kan göra en dressyrtävling roligare, intressantare och attrahera fler människor än bara de närmast sörjande hästskötarna. Inget enda av mina förslag kostar några större mängder pengar, och de flesta kostar bara marginellt fler funktionärer. Det behövs bara lite fantasi och vilja till förändring.
ANNONS:
ANNONS: