19 mars 2012, 22:37

Inlärningskurvan spikrakt uppåt + läsarfråga!!!


Halojj!


Jag kan stolt meddela att jag överlevt min första vecka på smådjurskliniken UDS. Jag kan inte med ord beskriva hur värdefullt det är att äntligen få koppla ihop alla böcker och fakta med verkligheten och se riktiga patienter. Jag har aldrig, på riktigt aldrig, varit så upptagen som jag är just nu, men eftersom inlärningskurvan pekar spikrakt uppåt så är det absolut värt det! Är på kliniken  ca halv 8 till 17 varje dag, sen åker jag till stallet och är hemma kring 20-21. Sedan pluggar jag och läser på journaler och fallen som jag ska ha dagen därpå för att vara väl förberedd. Sängen strax efter midnatt en bra dag. Allt ifrån cancer till vaccinationer till bölder till artros har jag stött på under veckan och till och med en liten hamsterpatient har jag haft. Som ni säkert redan vet så kan jag inte beskriva fallen p.g.a den stränga sekretessen, men ett fall som jag vet att jag får prata om är min familjs egen Grand Danois Göte.



Göte har haft hudproblem sedan ett år tillbaka som gått upp och ner i skov. Bilden nedan tog jag i somras då jag upptäckte att han kliade sig på magen. Utslagen gick ner av sig själv och därför antog jag att det bara var nåt tillfälligt.




När jag varit hemma och hälsat på har jag ändå sett lite misstänkt röda områden på Götes hud och i onsdags fick jag detta mms på telefonen av min mor:



Det är svansroten på Göte som blivit kraftigt irriterad och svullen och han slickade på området. Jag visste att en av hudexperterna jobbade i fredags och bokade därför in Göte på ett besök och lyckades få pappa att köra honom till UDS, hela 14 mil enkel resa! Kunskapen jag fått om hudproblem på hund under utbildningen gjorde att jag insåg att Göte behövde en ordentlig hudutredning. Jag fick vara med under utredningen och kunde öva på familjens egna hund:) Göte är en mycket bra hund att träna blodprovstagning på eftersom hans kärl är typ lika stora som på en häst. Göte vägde 68 kg på vågen när han kom in på kliniken, det ni!


Snabblektion i hudproblem hund:

1. Infektion

2. Parasiter

3. Allergi


Detta är i korta drag "allt" man behöver fundera över. Efter att ha uteslutit infektion och parasiter genom att undersöka prov i mikroskop samt ta blodprov för rävskabb på Göte så kom vi fram till att det mest sannorlika är födoämnesallergi. Nu ska Göte stå på en så kallad uteslutningsdiet i 8 v där han ska äta ett hydrolyserat foder. Med det menas att proteinerna i maten är så pass små att kroppen inte kan svara allergiskt på dem. Om Götes allergi försvinner så vet vi att det har med maten att göra. Då kan vi sedan lägga till en föda i taget för att se när problemet återkommer, och på så vis ta reda på vad han är allergisk mot.



Det kommer in många hundar och katter till UDS som är remitterade för att träffa hudexperter. Många har haft klåda och hudproblem i många år utan att någon veterinär egentligen tagit reda på vad grundorsaken är. Istället har man skrivit ut antibiotika och cortison som dämpar symptomen. Men när medicinen slutat verka så kommer problemen tillbaka. Hud är ett svårt ämne, det är det även på häst, och vi behöver fler duktiga veterinärer inom området!!!

Sen har vi fått en oerhört bra fråga från en läsare i ett av kommentarsfälten på ett annat inlägg. Nämligen: Vad är det för skillnad på infektion och inflammation? Detta kan verka självklart för många men sanningen är att man lätt kan bli förvirrad och många använder dessa uttryck felaktigt. Kortfattat kan vi säga att inflammation är kroppens svar på en vävnadsskada och kännetecknas av värmde, rodnad och svullnad. En rad av immunförsvarsceller kommer till platsen för att "städa upp" och lösa problemet. Inflammation är alltså bra och nödvändigt för att saker ska läka, problemet är bara att inflammationen ofta gör ont och ibland blir lite "för stor" för djurets eget bästa, därför vill man ofta minska den. Infektion betyder att vi har bakterier på platsen och ofta så har vi först en inflammation och sedan en infektion med bakterier, alltså två problem samtidigt. Man kan ha en inflammation utan infektion (utan bakterier), exempelvis en häst med kotledsinflammation. Man kan även ha en inflammation med infektion (med bakterier), ex septisk artrit.

En infektion åtföljs av en inflammation eftersom bakterierna gör skada som kroppen försöker fixa genom en inflammation.

Hängde ni med???



Nu ska jag läsa på om tänder för i morgon är det tand-dag. Visste ni att man allra helst ska borsta tänderna på sin hund och katt varje dag? Jag vet att ni Hippson-läsare helst vill läsa om hästar men ni får helt enkelt stå ut med att jag befinner mig på smådjurskliniken några v framöver. I höst blir det en massa häst och snart börjar jag med mitt ex-jobb om sövning av hästar, så lugn, det kommer mera av det också:)



Hej svejs från Izabella som har massa idéer o saker att skriva om, men tiden räcker inte till just idag. Ps. skicka gärna frågor om smådjur så kanske jag kan hjälpa er! Just ja, klarade reproduktionstentan, ni vet den som ni var med och pluggade till här på bloggen!:)

ANNONS: